Új grafén-kompozit csökkentheti a légszennyeződést

2020 / 02 / 05 / Justin Viktor
Új grafén-kompozit csökkentheti a légszennyeződést
Az új felfedezés és a hozzá kapcsolódó eljárás, még nem 100 százalékban piac-érett, de ha egyszer az lesz, megváltoztathatja a városi levegőt terhelő nitrogén-oxidok jelentette légszennyezés kezelésének módját. Konkrétan akár az összes egyéb módszert kiválthatja.

Egységben az erő

A Cambridge-i Graphene Flagship kutatói, valamint olasz és az izraeli kutatók innovatív grafén kompozitot hoztak létre. Együttműködve felfedezték egy új módszert a légkörbe távozó nitrogén-oxidok (NOx) mennyiségének csökkentésére. Kifejlesztettek egy összetett grafén-titán fotokatalizátort, amely az első vizsgálat során akár 70 százalékkal több atmoszférikus NOx-t képes lebontani, mint a standard titán nanorészecskék. Marco Goisis az olaszországi Italcementi kutatási koordinátora, azt mondta:

"Válaszoltunk a Flagship felhívására, és úgy döntöttünk, hogy a grafént a leggyakrabban használt fotokatalizátorhoz, a titánhoz kapcsoljuk, hogy fokozza a fotokatalitikus hatást. A fotokatalízis az egyik legerőteljesebb módszer a környezet szennyezésektől történő megtisztítására, mivel a folyamat nem használja fel a fotokatalizátort. Ez egy napfény által aktivált reakció. A folyamat ráadásul sokkal hatékonyabb fotodegradációs tulajdonságokat kínál, mint puszta titán." A grafén előállításához használt eljárás a grafit folyadékfázisú hámlasztása.

Csak víz és légköri nyomás felhasználásával, nanorészecskék jelenlétében, képesek voltak létrehozni egy új grafén-titán nanokompozitot, amellyel be lehet vonni az anyagok felületét, felruházva őket azzal a képességgel, hogy passzív módon eltávolítsák a szennyező anyagokat a levegőből.

A fal az új légszűrő

A bevonat felvihető épületek vagy utcák betonfalaira, és az ártalmatlan fotodegradációs maradvány manuálisan tisztítható vagy lefújja-lemossa a szél és az eső. A csapat tesztelte is a fotokatalizátort a fotodegradációs hatások mérésére.

„A grafén titánnal való összepárosítása kiváló eredményeket adott por formájában - és különféle anyagokon alkalmazható, amelyek közül a beton jó példa a széleskörű felhasználásra, valamint hozzájárul az egészségesebb környezet kialakításához. Kevés karbantartást igényel és környezetbarát, mivel csak a nap energiájára van szükség, semmilyen más energiabevitelre nem” - mondta Goisis.

Még drága

A kutatók még kihívásokkal néznek szembe, mielőtt kereskedelmi célra is használhatnák felfedezésüket. A folyamat nem olcsó, tehát ez az első kihívás, amelyet megpróbálnak majd megoldani. A csapat emellett hosszú távon is ki szeretné próbálni a módszert, hogy megtudják, hogyan bírja az elemek hatásait. A felfedezés mindazonáltal rendkívül izgalmas, és mindenki számára tisztább levegő-minőséget eredményezhet.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: GrapheneFlagship)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.