Új kiberbiztonsági direktívák az űriparnak, a Trump adminisztrációtól

2020 / 09 / 06 / Justin Viktor
Új kiberbiztonsági direktívák az űriparnak, a Trump adminisztrációtól
A világűr katonai és polgári szempontból mindkét szektor iparágai számára jelentős felértékelődésben van, egymást követik az izgalmas és úttörő eredményeket hozó hírek. Az érintett országok kormányzati szervei is buzgón dolgoznak a szabályozás fejlesztésén, és vállalataik támogatásán.

Növekvő fenyegetettség

A Trump-adminisztráció szeptember negyedikén pénteken kiadta ötödik Űrpolitikai Irányelvét, melynek címzettje az űripar, célja pedig, hogy összeállítsák az olyan “jó gyakorlatok” listáját, melyekkel az űreszközök megvédhetők a kibertérből érkező fenyegetésektől. A cél arra ösztönözni az űripart, hogy eleve kiberbiztonsági tervekkel is számolva készítsék el űrjárműveiket, már azok tervezése, építése és üzemeltetése során beépítve a titkosító szoftvereket és egyéb védelmi megoldásokat.

A háttérrel foglalkozó rangidős közigazgatási tisztviselők állítása szerint a kiberbiztonságra való törekvés az űrben jelenleg kulcsfontosságú, mivel a külföldi ellenfelek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az űrhardverekre. "Ezek a fenyegetések sokfélék és összetettek, erőteljes a köz- és a magánszféra közötti együttműködés az infrastruktúra biztonságának és rugalmasságának fokozása érdekében, ami  kulcsfontosságú erőfeszítéseinkhez" - mondta név nélkül egy tisztviselő.

Konkrétum-mentesség

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen típusú fenyegetések miatt aggódnak, a tisztviselők nem árultak el konkrétumokat.

"Elég annyit mondani, hogy előfordulnak, és aggasztó rendszerességgel fordulnak elő, így a frissen kiadott kiberbiztonsági elvek fontosak"

- mondta el egy újabb tisztviselő a háttérről. A tisztviselők rámutattak a Védelmi Minisztérium nemrégiben készített jelentésére is, ami részletesen bemutatja az elmúlt év katonai és biztonsági fejleményeit Kínában. A jelentés körvonalazta Kína növekvő űrprogramját, valamint az ország erőfeszítéseit olyan fegyverek kifejlesztésére, mint a műhold-zavaró berendezések és az „offenzív kiber-képességek”.

Ezeknek a fenyegetéseknek a leküzdése érdekében az űrpolitikáról szóló új irányelv-csomag lefekteti azokat az elveket, melyeket a vállalatoknak meg kell próbálniuk betartani, amikor műholdakat és más járműveket juttatnak az űrbe. 

Elsőként az adminisztráció azt javasolja az operátoroknak, hogy változatos, különféle típusú szoftvereket használjanak annak biztosítására, hogy az űrhajóikról kapott adatokat titkosítsák.

Sérülékeny kommunikáció

Az irányelv arra is ösztönzi a vállalatokat, hogy használjanak megbízható ellátási láncokat, és felügyeljék földi rendszereik biztonságát - azokat a létesítményeket, amelyeket kommunikációs jelek küldésére és adatgyűjtésre használnak az űrhajóikkal.

A jelentés azt is javasolja, hogy védekezzenek a műholdak kommunikációjának zavarása és az identitásuk meghamisítása ellen. „Néha a zavarás meglehetősen durva, az identitás-hamisítás viszont meglehetősen kifinomult lehet, amikor valaki megpróbál bejutni a rendszerbe”- mondta egy további tisztviselő. 

Diktátumok nélkül

Végül az irányelv azt is kimondja, hogy a kormányzati ügynökségeknek együtt kell működniük a kereskedelmi társaságokkal annak finomítása érdekében, hogy mik legyenek ezek a “jó kiberbiztonsági gyakorlatok”. 

"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem új, kormány által vezérelt, felülről lefelé irányuló követelményeket és normákat akarunk előírni, hanem valójában a magánszektorral próbálunk együttműködni és kamatoztatni"

- mondta a tisztviselő. 

Az SPD-5 ​​a Trump-kormány legújabb politikai irányelve, amelynek célja az Egyesült Államok űrprogramjának kialakítása. Trump első irányelve arra utasította a NASA-t, hogy küldjön újra embert a Holdra, míg más eddigi irányelvek az űrforgalom felügyeletének kidolgozására és az űrengedélyekre vonatkozó előírások egyszerűsítésére összpontosítottak.

(Forrás: TheVerge Képek: Unsplash)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.