Új típusú adattárolás 3D nyomtatással készült tárgyakban

2020 / 02 / 03 / Justin Viktor
Új típusú adattárolás 3D nyomtatással készült tárgyakban
Egy új technológia segítségével adatokat lehet beágyazni 3D nyomtatással készült tárgyakba, majd ezek visszaolvashatóak egy sima szkennerrel.

Egyedi azonosító

2010 óta a 3D nyomtatási technológia egyre népszerűbbé vált, ami növelte az igényt a 3D nyomtatással készült tárgyak vízjelzéses technológiája iránt is. A Nara Tudományos és Technológiai Intézet (NAIST) tudósai, Ph.D. Arnaud Delmotte hallgató, Yasuhiro Mukaigawa professzor, Takuya Funatomi docens, Hiroyuki Kubo és Kenichiro Tanaka asszisztensek most egy új módszert fejlesztettek ki, amellyel beágyazható az információ egy 3D-s nyomtatott objektumba, és azt egy kereskedelemben kapható dokumentum-szkenner segítségével vissza is nyerhetjük. A technológia segítségével beágyazható például a sorozatszám, az objektum alakjának módosítása nélkül.

Amint a tudósok megjegyezték, új módszerük felhasználható például FDM (fused deposition modeling) 3D nyomtatókban, és úgy működik, hogy a nyomtatott réteg vastagságát módosítják a nyomtatott tárgy felületének kisebb sávjain. Javasolt módszerük szerint kiválasztanak vertikálisan szomszédos rétegpárokat, és vastagság-egyensúlyukat a beágyazandó információk szerint módosítják.

A design marad

Ez a vastagság-egyensúly módosítás csekély hatással van a tárgy külalakjára. A tárgy külső felületének gyengítését elkerülendő, a vertikálisan szomszédos kiválasztott rétegpároknak, csupán a vastagság-aránya módosul, miközben a kétrétegű vastagság-összeg változatlan marad. Mivel a standard rétegvastagság körülbelül 0,2 mm, az információ egy viszonylag kis területen beágyazható, több millimétertől néhány centiméterig terjedve.

FDM (fused deposition modeling) 3D nyomtatás

Többféle 3D nyomtatási eljárás létezik, az FDM (Fused Deposition Modeling) technológiával működő nyomtató lényege, hogy tinta helyett műanyag szálat (ún. filamentet) használ, amelyet a nyomtatófej megolvaszt, majd rétegenként haladva építi fel belőle a tárgyat egy speciális tálcán.

Ki nyomtatott a nyomtatómmal?

Ha a beágyazott információ leolvasására van szükség, akkor az anyag vastagságának mérése is elengedhetetlenné válik. Ezzel az új módszerrel könnyedén elvégezhető ezt a feladat, csak egy általános dokumentum-szkennerre van szükség hozzá. Az FDM nyomtatási folyamat rétegzett végterméket hoz létre, melynek rétegei láthatóak a dokumentum-szkenner által alkotott képeken. Ezek rétegvastagságok mérhetőek, így lehetővé válik az információ kinyerése. A tudósok megjegyezték:

„Ezzel a módszerrel számos különböző típusú információt lehet beágyazni, például egy URL-t, amely összekapcsolható a webszolgáltatással, egyedi azonosítót, fel lehet használni a termék nyomonkövetésére és persze a nyomtató azonosítóját és a nyomtatás dátumát is felvihetjük a tárgyra.”

A kutatás eredményeit az IEEE Transactions on Multimedia (TMM) nemzetközi tudományos folyóiratban tették közzé még decemberben.

(Forrás: TechExplorist Képek: Unsplash)

[/keretes_doboz]
 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.