Új-Zéland nagyszabású társadalmi kísérletbe vágott a mikrodózisú LSD-vel

2020 / 01 / 24 / Justin Viktor
Új-Zéland nagyszabású társadalmi kísérletbe vágott a mikrodózisú LSD-vel
Új-Zéland Egészségügyi Minisztériuma jóváhagyta a világ első randomizált, ellenőrzött mikrodózisú LSD-fogyasztás hatásvizsgálatát. A hatástanulmány megvizsgálja a szer hatásait a résztvevők mindennapi életére.  

Még pontosabban, a kutatás során adatgyűjtést végeznek annak érdekében, hogy jobban megértsék, járhat-e a mikrodózisú LSD bevitele pozitív hatással az ember hangulatára, tudatosságára és kreativitására. A vizsgálatot Dr. Suresh Muthukumaraswamy, az Aucklandi Egyetem Gyógyszerészeti Iskolájának munkatársa vezeti.

Új utakon

A hatástanulmányban 40 férfi vesz részt, akik közül néhányan placebót, mások LSD-t kapnak. Dr. Muthukumaraswamy világossá tette, hogy kutatásaik során nem kívánják figyelmen kívül hagyni a nőket, ugyanakkor figyelembe veszik azt a tényt, hogy a női hormonok befolyásolják a mért változók némelyikét. Ha az első kutatás eredményes lesz, újabb, kizárólag nőket alkalmazó hatástanulmányt is készítenek.

A pszichedelikus gyógyszerek mentális állapotokra, például depresszióra és függőségre gyakorolt ​​hatásvizsgálatait tipikusan klinikai körülmények között végzik. Mivel ez a kísérlet a pszichedelikumok mindennapi hatásaira fókuszál, ezért másként végzik.

A kísérletet éppen az különbözteti majd meg a korábbi kísérletektől, hogy ahelyett, hogy egy kutató felügyelete alatt zajlana, az alanyokat hazaküldik az LSD recepttel, így a pszichedelikum napi életre gyakorolt ​​hatása valós körülmények között vizsgálható.

A hatástanulmány mindazonáltal szigorú peremfeltételek mellett zajlik. Az alanyok előre pontosan meghatározott időpontokban veszik be az LSD-t adagokat. A kutatók ehhez mérten meghatározott időszakonként mérik a hangulatra, tudatosságra és kreativitásra gyakorolt ​​hatásokat.

Noha a kutatás finanszírozása biztosítva van, az egyetem adományokat is gyűjt, hogy ellensúlyozza a kormányzati finanszírozást, lévén Új-Zéland drogpolitikája szigorú, és az LSD-t 1967 óta tiltják az országban.

Hátrányos helyzet: homályban a lehetséges előnyök

A múltban is vizsgálták már a mikrodózisú pszichedelikumok jelenlegi helyzetét, és a mikrodózisok mindennapi életre gyakorolt ​​kedvező hatásainak bizonyítéka jelenleg többnyire anekdotikus. Ez azt jelenti, hogy számos ellenőrizetlen változóval rendelkezik, mint például az adagok nagysága és “set and setting” ami az alany tudatállapotát és a szerhasználat alatt őt körülvevő fizikai-társadalmi környezetet jelenti.

A pszichedelikus gombákkal (más néven varázsgombákkal) végzett mikrodózisos kísérleteknek még több változója van, mint az LSD-alkalmazásánál, a bennük található sokféle vegyület miatt - ezt hívják más néven “entourage effectnek” (kísérő-hatás).

Szükséges a pszichedelikumok adagjainak egységesítése is, hogy a kutatók kiszámítható, hatékony és optimális eredményeket kaphassanak, akár orvosi, akár mindennapi használatra. A mikrodózisok anekdotikus használati beszámolóiban túl sok a variabilitás ahhoz, hogy épteni lehessen rájuk.

Az ehhez hasonló placebo-kontrollos vizsgálatok, ismert vegyületek precíz és pontos mennyiségének beadása, sok ma még nyitott kérdésre választ adhat.

(Forrás: PsychedelicRewiev Képek: Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.