Új-Zéland nagyszabású társadalmi kísérletbe vágott a mikrodózisú LSD-vel

2020 / 01 / 24 / Justin Viktor
Új-Zéland nagyszabású társadalmi kísérletbe vágott a mikrodózisú LSD-vel
Új-Zéland Egészségügyi Minisztériuma jóváhagyta a világ első randomizált, ellenőrzött mikrodózisú LSD-fogyasztás hatásvizsgálatát. A hatástanulmány megvizsgálja a szer hatásait a résztvevők mindennapi életére.  

Még pontosabban, a kutatás során adatgyűjtést végeznek annak érdekében, hogy jobban megértsék, járhat-e a mikrodózisú LSD bevitele pozitív hatással az ember hangulatára, tudatosságára és kreativitására. A vizsgálatot Dr. Suresh Muthukumaraswamy, az Aucklandi Egyetem Gyógyszerészeti Iskolájának munkatársa vezeti.

Új utakon

A hatástanulmányban 40 férfi vesz részt, akik közül néhányan placebót, mások LSD-t kapnak. Dr. Muthukumaraswamy világossá tette, hogy kutatásaik során nem kívánják figyelmen kívül hagyni a nőket, ugyanakkor figyelembe veszik azt a tényt, hogy a női hormonok befolyásolják a mért változók némelyikét. Ha az első kutatás eredményes lesz, újabb, kizárólag nőket alkalmazó hatástanulmányt is készítenek.

A pszichedelikus gyógyszerek mentális állapotokra, például depresszióra és függőségre gyakorolt ​​hatásvizsgálatait tipikusan klinikai körülmények között végzik. Mivel ez a kísérlet a pszichedelikumok mindennapi hatásaira fókuszál, ezért másként végzik.

A kísérletet éppen az különbözteti majd meg a korábbi kísérletektől, hogy ahelyett, hogy egy kutató felügyelete alatt zajlana, az alanyokat hazaküldik az LSD recepttel, így a pszichedelikum napi életre gyakorolt ​​hatása valós körülmények között vizsgálható.

A hatástanulmány mindazonáltal szigorú peremfeltételek mellett zajlik. Az alanyok előre pontosan meghatározott időpontokban veszik be az LSD-t adagokat. A kutatók ehhez mérten meghatározott időszakonként mérik a hangulatra, tudatosságra és kreativitásra gyakorolt ​​hatásokat.

Noha a kutatás finanszírozása biztosítva van, az egyetem adományokat is gyűjt, hogy ellensúlyozza a kormányzati finanszírozást, lévén Új-Zéland drogpolitikája szigorú, és az LSD-t 1967 óta tiltják az országban.

Hátrányos helyzet: homályban a lehetséges előnyök

A múltban is vizsgálták már a mikrodózisú pszichedelikumok jelenlegi helyzetét, és a mikrodózisok mindennapi életre gyakorolt ​​kedvező hatásainak bizonyítéka jelenleg többnyire anekdotikus. Ez azt jelenti, hogy számos ellenőrizetlen változóval rendelkezik, mint például az adagok nagysága és “set and setting” ami az alany tudatállapotát és a szerhasználat alatt őt körülvevő fizikai-társadalmi környezetet jelenti.

A pszichedelikus gombákkal (más néven varázsgombákkal) végzett mikrodózisos kísérleteknek még több változója van, mint az LSD-alkalmazásánál, a bennük található sokféle vegyület miatt - ezt hívják más néven “entourage effectnek” (kísérő-hatás).

Szükséges a pszichedelikumok adagjainak egységesítése is, hogy a kutatók kiszámítható, hatékony és optimális eredményeket kaphassanak, akár orvosi, akár mindennapi használatra. A mikrodózisok anekdotikus használati beszámolóiban túl sok a variabilitás ahhoz, hogy épteni lehessen rájuk.

Az ehhez hasonló placebo-kontrollos vizsgálatok, ismert vegyületek precíz és pontos mennyiségének beadása, sok ma még nyitott kérdésre választ adhat.

(Forrás: PsychedelicRewiev Képek: Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.