Újabb jó ok a gyakori kézmosásra: égésgátló mérgek jutnak tévénkből a mobilon át a szervezetünkbe

2020 / 06 / 11 / Justin Viktor
Újabb jó ok a gyakori kézmosásra: égésgátló mérgek jutnak tévénkből a mobilon át a szervezetünkbe
Újabb jó ok a gyakori kézmosásra. Ki gondolná, hogy a tévénk toxikus égésgátló anyagok forrása is egyben, melyek a levegőn keresztül a mobil eszközökre kerülnek, hogy végül a szervezetünkben landoljanak, figyelmeztetnek rá a tudósok.

Mérgek a levegőben: égésgátlók, lánggátlók

A lánggátló kifejezés vegyi anyagok különféle csoportját jelenti, amelyeket az iparban gyártott anyagokhoz adnak hozzá, például műanyagokhoz és textilekhez, valamint a felületkezelő anyagokhoz és a bevonatokhoz is. A halogénezett égésgátlók, például a polibrómozott difenil-éterek jelenléte a legnagyobb kockázatot a gyermekek számára jelentheti: arról már kutatás is folyt, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak való kitettség alacsonyabb IQ-t és viselkedési problémákat is okozhat náluk.

Mobil-transzfer

Egy új tanulmány most megállapította, hogy a műanyag TV-házakhoz hozzáadott halogénezett égésgátlók a tévékből a beltéri levegőbe és a porba, a kezekre, majd a mobiltelefonokba és más kézi elektronikus eszközökbe vándorolhatnak. Miután a mobiltelefon felszínére kerültek, ez a felület folyamatos forrásává válik a vegyi anyagokkal történő szennyeződésünknek, minden alkalommal, amikor megérintjük a mobiltelefonunkat.

A tudósok maguk is meglepődtek rajta, hogy szinte az összes halogénezett égésgátlóból, az összes szerves foszfát alapú égésgátló anyagból és ftalát lágyítószerből magasabb szintet találtak a mobiltelefonok és más kézi elektronikai eszközök, például tabletek felületén, összehasonlítva a nem kézbevétellel használt eszközökkel, például asztali számítógépekkel.

Úgy gondolják, hogy ezek a régebbi vegyszerek az emberi kéz által történő átadás útján kerülhettek az új telefonokra.

A nemrégiben gyártott TV-k nagy mennyiségű biológiailag ártalmas égésgátlót tartalmaznak. Ezeknek azért vagyunk kitéve, mert az égésgátlók nem kötődnek a tévék burkolatához, hanem idővel elszakadnak róla, és beszennyezik a beltéri környezetünket.

Lisa Melymuk, a Masaryk Egyetem környezetkémiai asszisztens-professzora elmondta:

„Ha égésgátlót használnak a tévékben, akkor azt az egész házban megtalálhatjuk, beleértve az ott lakók kezeit is. Ezért is erősen ajánlott a gyakori kézmosás, mivel ez csökkentheti a káros égésgátlók hatását.”

Arlene Blum, a Zöld Tudománypolitikai Intézet ügyvezető igazgatója hozzátette:  „Annak érdekében, hogy csökkentsék a lánggátlók által okozott egészségügyi károkat, az elektronikai iparnak meg kellene szüntetnie felesleges használatukat. A tűzbiztonság innovatív termék-tervezéssel és anyagokkal érhető el, ahelyett, hogy mérgező vegyi anyagokat használnának, amelyek otthonunkban - és bennünk - az elkövetkező években is ott maradhatnak.”

(Forrás: ACSP Képek: WPF)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.