Újabb mérföldkő a kvantumszámítógépek szabványosításában

2019 / 12 / 30 / Justin Viktor
Újabb mérföldkő a kvantumszámítógépek szabványosításában
Előbb-utóbb a kvantumszámítógépeket is utoléri a teljesítményük mérésére szolgáló egyetemes szabványok létrehozása iránti igény, (bár ez nekik egyszerre mindegy és nagyon is fontos - mondhatta volna Schrödinger faviccekért rajongó asszisztense.) Akárhogy is, a pillanat közelíteni látszik.

A kvantumszámítógépek nagy ígérete, a speciális problémakörök hatékonyabb megoldása, mint amire digitális társaik képesek. A gyakorlatban is használható kvantumszámítástechnika szempontjából jelentős kihívás az algoritmusok nagyméretű processzorokon történő futtatása során felhalmozódó különféle hibák karakterizálása és számuk csökkentése.

A jelenlegi jellemzési technikák nem képesek megfelelően számba venni az exponenciálisan nagy mennyiségű potenciális hibát, beleértve az egyidejű kereszt-kommunikációt, és más összefüggő zajforrásokat. A Waterloo Egyetem új tanulmányában a tudósok egy ciklus-benchmarkingnak nevezett módszert dolgoztak ki, ami a kvantumszámítógépek teljesítményének mérésére szolgáló egyetemes szabványok megszületésével kecsegtet.

A módszer lehetővé teszi a tudósok számára a skálázhatóság lehetőségeinek felmérését valamint az egyik kvantumplatform összehasonlítását a másikkal. A megoldás a kvantum számítástechnika felhasználói számára meghatározza a hardverplatformokért folytatott verseny összehasonlító értékét, és növeli az egyes platformok képességét robusztus megoldások biztosítására a felhasználókat érdeklő alkalmazásokhoz.

Joel Wallman, a Waterloo Egyetem Matematikai Kara és a Kvantumszámítástechnikai Intézet adjunktusa azt mondta: „A felfedezés előtt még hosszú út áll, a teljesítmény-szabványok kidolgozása felé, és erősítheti a nagyszabású, gyakorlatias megközelítésű kvantumszámítógép felépítésére irányuló erőfeszítéseket is."

"A kvantumrendszerek hibáinak jellemzésére és kijavítására szolgáló következetes módszer szabványosítja egy kvantumprocesszor értékelését, lehetővé téve a különféle architektúrákon elért haladás méltányos összehasonlítását.”

Az újonnan kifejlesztett módszer úgy működik, hogy meghatározza a hiba teljes valószínűségét bármely adott kvantumszámítási alkalmazásban, amikor az alkalmazást véletlenszerű fordítással futtatják. Mindeközben ez lehet az első platformokon átívelő eszköz is a a felhasználói igényekhez igazított kvantumprocesszorok képességeinek mérésére és összehasonlítására.

Joseph Emerson, az IQC kari tagja elmondta: „A Google által nemrégiben elért kvantum-fölénynek  köszönhetően most a kvantum felfedezések korszakába léptünk."

"Ez azt a különös világot hozza el, ahol a hibára hajlamos kvantumszámítógépek megoldásokat szállítanak a bennünket érdeklő számítási problémákra, de a nagy teljesítményű hagyományos számítógépek már nem tudják ellenőrizni ezeket a megoldásokat."

"Izgatottak vagyunk, mert a ciklus-benchmarking régóta várt megoldást kínál a kvantumszámítási megoldások fejlesztéséhez és validálásához a kvantumfelfedezések új korszakában. Ezek az eredmények jelentősek, mivel átfogó módon biztosítják a hibák jellemzését az összes kvantumszámítási platformon.” tette hozzá Wallman. A tanulmányt a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Piqsels, IBM, )


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.