Újabb mérföldkő a kvantumszámítógépek szabványosításában

2019 / 12 / 30 / Justin Viktor
Újabb mérföldkő a kvantumszámítógépek szabványosításában
Előbb-utóbb a kvantumszámítógépeket is utoléri a teljesítményük mérésére szolgáló egyetemes szabványok létrehozása iránti igény, (bár ez nekik egyszerre mindegy és nagyon is fontos - mondhatta volna Schrödinger faviccekért rajongó asszisztense.) Akárhogy is, a pillanat közelíteni látszik.

A kvantumszámítógépek nagy ígérete, a speciális problémakörök hatékonyabb megoldása, mint amire digitális társaik képesek. A gyakorlatban is használható kvantumszámítástechnika szempontjából jelentős kihívás az algoritmusok nagyméretű processzorokon történő futtatása során felhalmozódó különféle hibák karakterizálása és számuk csökkentése.

A jelenlegi jellemzési technikák nem képesek megfelelően számba venni az exponenciálisan nagy mennyiségű potenciális hibát, beleértve az egyidejű kereszt-kommunikációt, és más összefüggő zajforrásokat. A Waterloo Egyetem új tanulmányában a tudósok egy ciklus-benchmarkingnak nevezett módszert dolgoztak ki, ami a kvantumszámítógépek teljesítményének mérésére szolgáló egyetemes szabványok megszületésével kecsegtet.

A módszer lehetővé teszi a tudósok számára a skálázhatóság lehetőségeinek felmérését valamint az egyik kvantumplatform összehasonlítását a másikkal. A megoldás a kvantum számítástechnika felhasználói számára meghatározza a hardverplatformokért folytatott verseny összehasonlító értékét, és növeli az egyes platformok képességét robusztus megoldások biztosítására a felhasználókat érdeklő alkalmazásokhoz.

Joel Wallman, a Waterloo Egyetem Matematikai Kara és a Kvantumszámítástechnikai Intézet adjunktusa azt mondta: „A felfedezés előtt még hosszú út áll, a teljesítmény-szabványok kidolgozása felé, és erősítheti a nagyszabású, gyakorlatias megközelítésű kvantumszámítógép felépítésére irányuló erőfeszítéseket is."

"A kvantumrendszerek hibáinak jellemzésére és kijavítására szolgáló következetes módszer szabványosítja egy kvantumprocesszor értékelését, lehetővé téve a különféle architektúrákon elért haladás méltányos összehasonlítását.”

Az újonnan kifejlesztett módszer úgy működik, hogy meghatározza a hiba teljes valószínűségét bármely adott kvantumszámítási alkalmazásban, amikor az alkalmazást véletlenszerű fordítással futtatják. Mindeközben ez lehet az első platformokon átívelő eszköz is a a felhasználói igényekhez igazított kvantumprocesszorok képességeinek mérésére és összehasonlítására.

Joseph Emerson, az IQC kari tagja elmondta: „A Google által nemrégiben elért kvantum-fölénynek  köszönhetően most a kvantum felfedezések korszakába léptünk."

"Ez azt a különös világot hozza el, ahol a hibára hajlamos kvantumszámítógépek megoldásokat szállítanak a bennünket érdeklő számítási problémákra, de a nagy teljesítményű hagyományos számítógépek már nem tudják ellenőrizni ezeket a megoldásokat."

"Izgatottak vagyunk, mert a ciklus-benchmarking régóta várt megoldást kínál a kvantumszámítási megoldások fejlesztéséhez és validálásához a kvantumfelfedezések új korszakában. Ezek az eredmények jelentősek, mivel átfogó módon biztosítják a hibák jellemzését az összes kvantumszámítási platformon.” tette hozzá Wallman. A tanulmányt a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

(Forrás: TechExplorist Képek: Piqsels, IBM, )


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.