Újabb műholdakkal bővül a "kalózvadász" műholdrendszer

2020 / 07 / 21 / Bobák Áron
Újabb műholdakkal bővül a
A HawkEye 360 a rádiófrekvenciás hullámok megfigyelésével képes leleplezni az orvvadászokat vagy az áruszállító hajókra leselkedő veszélyeket, de a hírszerzési és katonai akciókhoz is komoly segítséget nyújthat.

A cég 2018 decemberében állította Föld körüli pályára az első három mikroműholdját, amelyek vizuális adatok helyett hangadatokat gyűjtenek a világ minden pontján. John Serafini, a cég vezérigazgatója a Futurismnak elmondta, hogy már eddig is rengeteg helyzetben tudtak a különböző állami szervek és magáncégek segítségére lenni, többek között többször is érzékeltek illegális tengeri tevékenységet, leleplezték, hogy Irán olajat csempész Szíriába, információkkal szolgáltak a Garamba Nemzeti Park vadőreinek az orvvadászok elleni hatékonyabb fellépéshez, és azt is megfigyelték, ahogy Kína katonákat vezényel az Indiával szomszédos, vitatott hovatartozású Galván-völgybe.

A műholdak a rádiófrekvencia-tartomány széles spektrumát képesek figyelni, legyen szó akár a tengeri közlekedésben használt ultrarövidhullámról, akár a walkie-talkie-knál elterjedt ultranagyfrekvenciás hullámokról, tengerészeti radarrendszerekről, vészjelző berendezésekről. Az így kapott jeleket a cég munkatársai különböző algoritmusok és gépi tanulási eszközök segítségével elemzik ki, majd a használható adatokat továbbítják a megrendelőnek.


A HawkEye 360 Pathfinder mikroműhold

Idén decemberben a HawkEye 360 újabb három műholdat állít majd pályára, amelyeket a SpaceX rakétájával és a Spaceflight Inc. Sherpa-FX nevű teherűrhajójával juttatnak majd az űrbe. Ennek következtében a HawkEye képességei jelentősen ki fognak bővülni, többek között nagyobb pontossággal és magasabb minőségben rögzítik a jeleket, amelyeket gyorsabb fognak tudni feldolgozni, és arra is lehetőség nyílik, hogy egy adott területen belül egyszerre több rádiójelet is megfigyeljenek.

A többek között a Pentagonnal és az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatallal is együttműködő cég azt tervezi, hogy a következő években 21 tagúra bővíti a műholdrendszert, aminek következtében lehetségessé válik, hogy akár 45 percenként ellenőrizzék a Föld bármely pontját. Ez a vezérigazgató szerint jelentősen meg fogja nehezíteni az orvvadászok, csempészek és kalózok dolgát, akinek a jelenlegi rendszer mellett még több óra áll rendelkezésükre az illegális akciók végrehajtására.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kibontották a NASA hatalmas űrvitorláját, ami a Naprendszeren túlra repítheti az emberiséget
A 2,5 mikron vastagságú, ám csaknem fél futballpályát lefedő napvitorla a Napból érkező fotonok visszaverésével generál tolóerőt, így az ezzel felszerelt űreszközöknek nem lesz szükségük hagyományos üzemanyagra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.