Újabb részletek és rengeteg kérdés az USA-ban lelőtt „UFO-k” kapcsán

2023 / 02 / 14 / Felkai Ádám
Újabb részletek és rengeteg kérdés az USA-ban lelőtt „UFO-k” kapcsán
Kikerült a harmadik objektumot lelövő pilóták rádióbeszélgetése. Mik ezek a tárgyak, mit tudunk, és mik a legégetőbb kérdések?

Kicsit több mint egy hét alatt az USA-ban négy repülő tárgyat lőttek ki – ezek közül az első egyértelműen egy kínai kémballon volt a hivatalos amerikai álláspont szerint, kérdéses azonban a maradék három objektum eredete és működése.

Az USA védelmi minisztériuma kategorikusan „objektumnak” nevezi azt a három tárgyat, nem pedig ballonnak. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem emlékeztetnek egy klasszikus ballonra (szemben tehát a kínai kémeszközzel): fémesnek tűnő, a napfényben csillogó borításuk van, ezenkívül nem lehet rajtuk semmiféle hajtóművet látni. Azt persze senki sem zárja ki, hogy az eszköz úgy működik, hogy a belsejében akad egy ballonszerűség, amit körbevesz valamiféle szerkezet. Ezen kívül még ami tudható, hogy mindhárom tárgy más alakú, és bár az első kettő méretre nagyjából hasonló (kisebb autó méretű), a harmadik, ennél is kisebb. Az első két tárgyon felfedezhető volt valamiféle rakomány, a harmadikról talán rögzítésre szolgáló kötélzet lógott – de nem szállított semmit. A CNN legújabb értesülései szerint az Alaszka és Észak-Kanada felett elfogott objektumok „ballonszerűek” voltak, rájuk erősített kis hengeres fémtárgyakkal”.

Kérdés: miként közlekednek ezek az eszközök?

Ez különösen a harmadik ismeretlen eszköz esetén izgalmas kérdés, mivel ez (az első kettőhöz hasonlóan) a radar szerint a szél sebességével, a széllel közlekedett. Azonban ez elvileg ugyanaz az eszköz, amit a lelövéshez képest nem egészen 24 órával korábban Montana államban érzékeltek. A lelövésre viszont Michigan államban került sor. A két állam távolsága nagyjából 2000 km, ami két órás repülőútnak felel meg, miközben a térségben átlag körülbelül 20 km/h-ás szél fújt. Ezzel a sebességgel tehát 100 óra alatt érhetett volna át tárgy az egyik említett állam légteréből a másikba.


Forrás: timeanddate.com

Az eszközök mechanikájára nyilván nem remélhetünk választ addig, amíg a roncsok meg nem kerülnek. Akkor derülhet ki az is, hogy mit szállított az első két eszköz.

Kérdés: valóban bezavartak ezek az eszközök a rájuk küldött gépek egy részének esetén az érzékelőrendszerekbe?

A pilóták előzetes beszámolói szerint ez történt, a védelmi minisztérium a sajtótájékoztatóján azonban megtagadta a választ ezzel kapcsolatban. Nem tudni, hogy erről valaha is többet tudhatunk-e meg.

Kérdés: mit láttak a pilóták?

Erre épp az eddigi utolsó eszköz esetén akad válaszunk, mivel az akció közben elhangzó beszélgetés nyilvánosságra került:

A beszélgetésből az derül ki, hogy maguk a pilóták is nehezen kategorizálják be az eszközt, de az egyikük úgy dönt, hogy ballonként fog rá hivatkozni. Az eszköz kicsi, akkora mint egy „quadmotor” („4-wheeler” a beszélgetésben) – épp ezért nem is sikerült az F–16 gépágyújával lelőni, pedig ezt tervezték, hogy minél kevésbé sérüljön az eszköz. Végül egy AIM-9X Sidewinder lövedékkel szedték le a többi tárgyhoz hasonlóan. (Azokban az esetekben az elfogást F–22-esek végezték). A pilóták nehezen figyelték meg az eszközt, annak a gépekhez képest relatív alacsony sebessége miatt, sőt a kisebb méret miatt egy ütközéstől is tartottak. Megerősítést nyert viszont az is, hogy az F–16 fejlett kamerás célzórendszerén látszódott az eszköz, mivel a finomabb részleteket, így például az említett rögzítőkötélzetet, ennek segítségével azonosították a pilóták.

Kérdés: mi a helyzet ezekkel a felvételekkel ezekről a tárgyakról?

Azt továbbra sem tudjuk, hogy ezek a felvételek nyilvánosságra kerülnek-e, és ha igen, akkor mikor.

Kérdés: idegenek vagy sem?

Az eszközök jellegzetességei, így repülési képességük jelenlegi fel nem fejtettsége okán felmerült, hogy idegen technológiáról lehet szó. A védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján erre konkrétan rákérdeztek, amire az a válasz hangzott el, hogy jelenleg egyetlen eshetőséget sem zárnak ki, így ezt sem. Míg az első kémballon esetén gyorsan kiderült, hogy mely hatalom áll az eszköz mögött, ez most nem tudható. Sőt valójában az sem ismert, hogy egyáltalán van-e kapcsolat a három eszköz között.

A Pentagon nem zár ki semmit, az idegeneket sem – nyolcszögletű objektumot lőtt ki az USA Közben sok sejtés beigazolódott a korábbi azonosítatlan objektumokkal kapcsolatban – így az is, hogy miért épp most szúrták ki ezeket. A cikkből kiderül minden, amit jelenleg tudni lehet ezekről a tárgyakról.

Ami az idegeneket illeti, erre jelenleg három hivatalos válaszunk van. Az első a védelmi minisztérium sajtótájékoztatója tehát, amely során nem zárták ki ezt sem (ahogy természetesen más eredetet sem). Ezt követi időben Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkárának kijelentése:

„Szeretném, hogy a Fehér Ház részéről ennek kapcsán válasz hangozzék el: tudom, hogy voltak kérdések és aggodalmak ezzel kapcsolatban, de a közelmúltban történt elfogások során semmi sem utal idegenekre vagy földönkívüli tevékenységre.”

Habár a fenti két kijelentés nem mond egymásnak feltétlen ellent, egy újságíró rákérdezett a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátoránál, John Kirby-nél arra, hogy akkor a kettő közül melyik a hivatalos álláspont, amire a következő válasz hangzott el:

„Nem hiszem, hogy az amerikai népnek aggódnia kell az idegenek miatt ezen járművek miatt. Pont. Erről nincs több mondanivaló”

Jelenleg tehát ez a helyzet a kérdés kapcsán, összefoglalva: annak egyértelmű cáfolata nem hangzott el, hogy ezt a lehetőséget vizsgálnák, de idegen technológiára sem utal semmi.

Mi a helyzet a Kínában észlelt "UFO-k" kapcsán?

Kína azzal vádolta az USA-t, hogy ballonokkal kémkedik utánuk. Beth Sanner, a nemzeti hírszerzés korábbi igazgatóhelyettese ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy szerinte Kína ezt jó eséllyel kitalálta azért, hogy a saját hasonló tevékenységéről elterelje a figyelmet. Sanner azonban hozzátette azt is, hogy ettől független, más formában ugyan, de az USA kémkedik Kína után – ezért nagyon óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy a ballon (valamint adott esetben, ha a kínai eredet igazolást nyer, a többi objektum) miatt az USA mennyire háborodik fel. Sanner elmondta azt is, hogy azt nem gondolja, hogy az USA ballonokat küldött volna Kína fölé.

(Pixabay/12019 / 10255 images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.