Gépfegyveres, két lábon járó automatát vizionál egy ukrán robotikai cég a háborúhoz

2022 / 08 / 02 / Bobák Zsófia
Gépfegyveres, két lábon járó automatát vizionál egy ukrán robotikai cég a háborúhoz
Az automata robotokat tervező ukrán cég korábbi gépei rendőrségi vagy szállítási munkákra voltak alkalmasak, de most már a 7,62 mm kaliberű gépfegyverek és páncéltörő aknák szállítása áll a fejlesztések középpontjában.

Az ukrajnai Temerland cég évek óta tervezi különféle automatizált robotplatformjait, amelyek a rendvédelmi és békefenntartó erők munkáját segíthetik: többek között a COBRA nevű gépet, ami kockázatosabb esetekben átveheti az emberi munkaerő feladatait, hogy komolyabb személyi sérülés nélkül oldja meg a támadó leszerelését. A COBRA, a látványterveken szereplő kedvesen mosolygó "arca" ellenére kemény ellenfél, mivel a szokásos rendőri felszerelések, úgymint sokkoló és könnygáz mellett még az agresszív személyek hatástalanításához alkalmas, kivethető hálót is alkalmaz, amennyiben a szükség úgy hozza, például, ha megtámadják és kárt tesznek a berendezéseiben vagy más módon okoznak felfordulást körülötte az erőszakosabb egyének.

A gépet a koronavírus járvány alatt az utcák ellenőrzésére és a kontakt nélküli kommunikáció megvalósítására tervezték használni, de idén február 24-e óta Ukrajnában már másfajta megoldandó problémák kerültek a robotikai fejlesztéseket végző cégek fókuszába. Ahogy arról korábban beszámoltunk, még hétköznapi szerelőműhelyek is a katonai felszerelések és járművek gyártására álltak át, bár ez nem jelent teljesen új irányt a Temerlandnél, ahol az elmúlt időkben nem csak különböző robotkoncepciók láttak napvilágot, hanem konkrét termékek gyártására is sor került. A cég ugyanis a haditechnikai eszközeit már a háború kirobbanása előtt kezdte gyártani és tesztelni, így a robotokat csak az aktuális igényeknek megfelelően kellett továbbfejleszteni.

Az apró GNOM robotot elsősorban, illetve első körben Zaporizzsja városának védelmére hozták létre a cég mérnökei, akik júniusi bejelentés szerint már a nyár első felében elkezdték élesben tesztelni a konfliktusban való alkalmazást. Az ötven kilós gép nagyobb cipősdoboz méretű (570х380х600 mm-es) és különösen alkalmas a csendesen és megbízhatóan kivitelezett felderítő munkák elvégzésére egy speciális jellemzőjének köszönhetően: a gépet ugyanis egy hosszú, kitekerhető optikai kábel köti össze az irányítóközponttal, ezért a vezérlést nem tudják megzavarni a kommunikációs csatornák blokkolásával és a rádiójelek sem buktatják le az irányítást végző személyt. A kábelt persze egyszerűen el is lehet vágni, de ebben az esetben a robot előre beprogramozott protokollt követve visszatér egy kijelölt helyszínre.

"A gép kezelője nem állít fel egy vezérlőállomást antennával és nem fedi fel a pozícióját.

A kábelt nem lehet látni és nem generál hősugárzást, amit egy hőkamera észrevehet." - magyarázta Eduard Trotsenko, a Temerland vezérigazgatója a Forbesnak.

A GNOM egyszerűbb verzióját katonai célokra, de nem harcokra szánják: a robot szállítási és felderítési feladatokat végezhet, valamint jelerősítőként szolgálhat a harctéren, emellett a sérültek biztonságba helyezését is megkönnyíti egy szállítókocsi segítségével. Valamivel durvább utódja azonban már az ellenség gyengítésére is alkalmas: a cég egy animáción gépfegyverrel ellátva mutatja be, egy másik verziót pedig Javelinnel vagy Stugnával szerelnének fel, vagyis a háborúban való felhasználási módok egyre szélesebb körét vizionálják a tervezők. A GNOM mellé pedig egy leegyszerűsített változatot is terveztek: a TILDA-t kifejezetten a páncéltörő aknák szállítására specializálták. A GNOM korábbi változatainak fegyveres akcióban való helytállását 2021 decemberében próbálták ki először.

Míg a GNOM valóban fel is épült, az aknahordozó robot csak a tervezési fázisban tart, mint ahogy a másik, egyedi eszköz is, amit egyelőre szintén csak animáción mutattak be: a kerekeken guruló, moduláris TIMA Hercules felegyenesedve két lábon járó géppé alakul, ami alkalmas gépfegyver megtartására is. A cég leírása szerint a fegyvert hordozó robot a vállán akár páncéltörő rakétát is szállíthat, például Javelint, Milant vagy Kornetet. A bemutató videón a gép azonban még fegyver nélkül látható, mivel a robot ötlete hónapokkal a háború előtt született meg és egy másik típusát leendő marsi expedíciókra szánták.

A Hercules fejlesztése és gyártása persze bonyolultabb munkát jelentene, mint a jóval egyszerűbb kialakítású GNOM-é és a Temerland nem is adott meg semmilyen pontosabb időpontot arra vonatkozólag, hogy mikorra tervezik a számos prezentált gép elkészítését, de már maguk a koncepciótervek is jelzik, hogy a háborúban egyre nagyobb szerepet szánnak a résztvevők az automatizált rendszereknek, amelyek a veszélyes és piszkos munkát végezhetik az emberek helyett.

(Fotó: Temerland, Getty Images/Devrimb)

Az ukrán MAD MAX műhely, ahol régi Volgát alakítanak ütőképes harcjárművé Sok egyedi járműre van szükség, az egykori szerelők és mérnökök pedig „speciális szerepkörre” alakítanak át járműveket – a legemblematikusabb ezek közül a régi Volga, amely még egy távirányítható golyószórót is kapott.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.