Az egész napos ülésnél rosszabbat nem is tehetnénk a testünkkel - a videóból kiderül, miért 2020 / 03 / 24 / Bobák Zsófia

Reggel felkelünk az ágyból és pár perc múlva már le is ülünk meginni a kávénkat. Ülünk a buszon, ülünk az irodában, ülünk az étteremben, ülünk a laptop előtt és ülünk filmnézés közben. “Az ülés veszélyesebb, mint a dohányzás, több emberrel végez, mint a HIV és kockázatosabb, mint az ejtőernyőzés. A halálba üljük magunkat” - figyelmeztetett Dr. James Levine, a Mayo Klinika orvosa. Az egész napos görnyedt testtartás megterheli a gerincet, az összenyomott tüdőbe nem tud szabadon áramolni a levegő, a túl sok pihenés még a lipoprotein lipáz nevű enzimek működését is leállítja, melyek a zsírok égetéséért felelősek. Tanulmányok szerint azok, akik napi tizenegy órát ülnek, 27%-kal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, mint aktívabb társaik. Ellenben, ha felpattanunk a székből, az inaktivitás redukálása meghosszabbítja a telomerek, a kromoszómák végét lezáró kupakok élettartamát, melyek a károsodástól és öregedéstől védik a sejtjeinket. A probléma a fejlett országok népét sújtja leginkább, de nem csak őket: az Egyesült Nemzetek statisztikája szerint a “leglustább”, fizikailag leginaktívabb országok: Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia, míg a legaktívabbak: Uganda, Mozambik és Lesotho lakói. Murat Dalkilinç fizikoterapeuta videójában részletesen bemutatja, miért is árt nekünk a túl sok ülés. (Fotó: Getty)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
Világhírű magyar-amerikai pszichológus munkássága előtt tiszteleg a Google
A Google Csíkszentmihályi Mihály szeptember 29-ei születésnapját ünnepli a főoldalra kihelyezett animált grafikával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.