Az egész napos ülésnél rosszabbat nem is tehetnénk a testünkkel - a videóból kiderül, miért 2020 / 03 / 24 / bobak.zsofia
Reggel felkelünk az ágyból és pár perc múlva már le is ülünk meginni a kávénkat. Ülünk a buszon, ülünk az irodában, ülünk az étteremben, ülünk a laptop előtt és ülünk filmnézés közben. “Az ülés veszélyesebb, mint a dohányzás, több emberrel végez, mint a HIV és kockázatosabb, mint az ejtőernyőzés. A halálba üljük magunkat” - figyelmeztetett Dr. James Levine, a Mayo Klinika orvosa. Az egész napos görnyedt testtartás megterheli a gerincet, az összenyomott tüdőbe nem tud szabadon áramolni a levegő, a túl sok pihenés még a lipoprotein lipáz nevű enzimek működését is leállítja, melyek a zsírok égetéséért felelősek. Tanulmányok szerint azok, akik napi tizenegy órát ülnek, 27%-kal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, mint aktívabb társaik. Ellenben, ha felpattanunk a székből, az inaktivitás redukálása meghosszabbítja a telomerek, a kromoszómák végét lezáró kupakok élettartamát, melyek a károsodástól és öregedéstől védik a sejtjeinket. A probléma a fejlett országok népét sújtja leginkább, de nem csak őket: az Egyesült Nemzetek statisztikája szerint a “leglustább”, fizikailag leginaktívabb országok: Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia, míg a legaktívabbak: Uganda, Mozambik és Lesotho lakói. Murat Dalkilinç fizikoterapeuta videójában részletesen bemutatja, miért is árt nekünk a túl sok ülés. (Fotó: Getty)
Innovatív felhőrendszerek gazdaságos formában – Csúcsteljesítményű felhőszolgáltatás 5 napos ingyenes tesztlehetőséggel, havi 19.900 Ft + Áfa / hó-ért!
Prémium vezetési élmény, azonnali rendelkezésre állás és széles kínálat. Éljen a BMW vezető ajánlataival!
Most online, kényelmesen, egy helyen tekintheti meg a BMW azonnal elvihető készletmodelleit, melyek akár 0 km-es futásteljesítménnyel rendelkeznek. Válogasson a hagyományos belsőégésű, plug-in hibrid és elektromos BMW-k közül!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.