Az egész napos ülésnél rosszabbat nem is tehetnénk a testünkkel - a videóból kiderül, miért 2020 / 03 / 24 / Bobák Zsófia

Reggel felkelünk az ágyból és pár perc múlva már le is ülünk meginni a kávénkat. Ülünk a buszon, ülünk az irodában, ülünk az étteremben, ülünk a laptop előtt és ülünk filmnézés közben. “Az ülés veszélyesebb, mint a dohányzás, több emberrel végez, mint a HIV és kockázatosabb, mint az ejtőernyőzés. A halálba üljük magunkat” - figyelmeztetett Dr. James Levine, a Mayo Klinika orvosa. Az egész napos görnyedt testtartás megterheli a gerincet, az összenyomott tüdőbe nem tud szabadon áramolni a levegő, a túl sok pihenés még a lipoprotein lipáz nevű enzimek működését is leállítja, melyek a zsírok égetéséért felelősek. Tanulmányok szerint azok, akik napi tizenegy órát ülnek, 27%-kal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, mint aktívabb társaik. Ellenben, ha felpattanunk a székből, az inaktivitás redukálása meghosszabbítja a telomerek, a kromoszómák végét lezáró kupakok élettartamát, melyek a károsodástól és öregedéstől védik a sejtjeinket. A probléma a fejlett országok népét sújtja leginkább, de nem csak őket: az Egyesült Nemzetek statisztikája szerint a “leglustább”, fizikailag leginaktívabb országok: Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia, míg a legaktívabbak: Uganda, Mozambik és Lesotho lakói. Murat Dalkilinç fizikoterapeuta videójában részletesen bemutatja, miért is árt nekünk a túl sok ülés. (Fotó: Getty)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.