Az egymillió forintos okosteleszkóp még azt is megmutatja, hogy hol keresd a csillagokat

2023 / 09 / 16 / Bobák Áron
Az egymillió forintos okosteleszkóp még azt is megmutatja, hogy hol keresd a csillagokat
A francia Unistellar 2015 óta dolgozik olyan teleszkópok tervezésén, amelyek a csillagászattal még csak ismerkedő felhasználóknak is könnyedén használhatóak, ugyanakkor a haladó csillagászoknak is megfelelnek. A cég jelenleg két teleszkópot forgalmaz, amelyek már arra is képesek, hogy egy okostelefonos alkalmazás segítségével automatikusan megkeressék nekünk a megfigyelni kívánt objektumot, emellett akár a napot is közvetlenül nézhetjük meg velük.

Az Unistellar idén az eQuinox 2-vel bővítette a kínálatát, ami a termékpalettájukban a belépő szintnek felel meg, hiszen alig feleannyiba kerül, mint az egy ideje már piacon levő eVscope 2. A teleszkóp persze ezzel együtt sem olcsó, a listaára 2500 euró, vagyis több mint 950 ezer forint, igaz, ezért a pénzért számos olyan funkciót kapunk, amellyel más teleszkópok nem rendelkeznek.

A mindössze 9 kilogrammos teleszkópot a hozzá tartozó hátizsákban bárhova könnyedén magunkkal vihetjük, majd nincs más dolgunk, mint a hozzá tartozó okostelefonos alkalmazásban kiválasztani a megfelelő csillagot vagy egyéb objektumot, a teleszkóp pedig automatikusan beméri nekünk a célpontot. Az Unistellar szerint az iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásban jelenleg már több mint 5000 objektum közül választhatunk, emellett nagyjából 37 millió csillag szerepel az adatbázisban, de természetesen ha ahhoz van kedvünk, a teleszkóppal teljesen manuálisan is nézelődhetünk egy joystick segítségével.

Az eQuinox 2 az elődjénél jóval nagyobb, 6,2 megapixeles felbontásban mutatja meg nekünk az éjszakai égboltot, emellett a látómező is jóval szélesebb lett, a tökéletes csillagászati élményt pedig néhány érdekes szoftveres megoldás is segíti: az "intelligens fényszennyezés csökkentés" funkció például a mesterséges intelligencia segítségével képes csökkenteni a fényszennyezést, így a gyártó állítása szerint a teleszkóp városi környezetben is kiválóan használható, míg az "enhanced vision" technológia azt teszi lehetővé, hogy a kép valós idejű feljavításával részletesebben és gazdagabb színekkel láthassuk a galaxisokat, nebulákat és egyéb objektumokat.

Az Unistellar csúcskészüléke, az eVscope 2 ránézésre ugyan nem sokban különbözik az eQuinoxtól, de nem véletlen, hogy jóval magasabb árszintről indul. A listaáron 4500 eurós, vagyis mintegy 1,7 millió forintba kerülő teleszkóp 7,7 megapixeles felbontást tesz lehetővé, emellett ellátták a Nikonnal közösen kifejlesztett EyePiece technológiával is, ami a hagyományos lencséket OLED micro-display technológiával kombinálva teremti meg a még részletgazdagabb látványt.

A teleszkópok közül mindkettő ellátható az Unistellar új szűrőjével is, amivel a Napot is közvetlenül megfigyelhetjük anélkül, hogy aggódnunk kéne a szemünk épségéért. A 250 dollárért megrendelhető szűrő a gyártó állítása szerint százezred részére csökkenti a Nap fényét, így a szoláris aktivitás és a napfoltok is megfigyelhetővé válnak a használatával, amit az okosteleszkópok segítségével akár meg is örökíthetünk az utókornak - vagy akár a NASA-nak. A francia cég jóideje együttműködik az amerikai űrügynökséggel valamint a SETI-vel is, így akinek Unistellar teleszkópja van, részt vehet a civil csillagászoknak meghirdetett projektekben is, például segíthetnek megfigyelni a földközeli objektumok mozgását, részt vehetnek exobolygók felfedezésében és szupernóvák tanulmányozásában is.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.