Az egymillió forintos okosteleszkóp még azt is megmutatja, hogy hol keresd a csillagokat

2023 / 09 / 16 / Bobák Áron
Az egymillió forintos okosteleszkóp még azt is megmutatja, hogy hol keresd a csillagokat
A francia Unistellar 2015 óta dolgozik olyan teleszkópok tervezésén, amelyek a csillagászattal még csak ismerkedő felhasználóknak is könnyedén használhatóak, ugyanakkor a haladó csillagászoknak is megfelelnek. A cég jelenleg két teleszkópot forgalmaz, amelyek már arra is képesek, hogy egy okostelefonos alkalmazás segítségével automatikusan megkeressék nekünk a megfigyelni kívánt objektumot, emellett akár a napot is közvetlenül nézhetjük meg velük.

Az Unistellar idén az eQuinox 2-vel bővítette a kínálatát, ami a termékpalettájukban a belépő szintnek felel meg, hiszen alig feleannyiba kerül, mint az egy ideje már piacon levő eVscope 2. A teleszkóp persze ezzel együtt sem olcsó, a listaára 2500 euró, vagyis több mint 950 ezer forint, igaz, ezért a pénzért számos olyan funkciót kapunk, amellyel más teleszkópok nem rendelkeznek.

A mindössze 9 kilogrammos teleszkópot a hozzá tartozó hátizsákban bárhova könnyedén magunkkal vihetjük, majd nincs más dolgunk, mint a hozzá tartozó okostelefonos alkalmazásban kiválasztani a megfelelő csillagot vagy egyéb objektumot, a teleszkóp pedig automatikusan beméri nekünk a célpontot. Az Unistellar szerint az iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásban jelenleg már több mint 5000 objektum közül választhatunk, emellett nagyjából 37 millió csillag szerepel az adatbázisban, de természetesen ha ahhoz van kedvünk, a teleszkóppal teljesen manuálisan is nézelődhetünk egy joystick segítségével.

Az eQuinox 2 az elődjénél jóval nagyobb, 6,2 megapixeles felbontásban mutatja meg nekünk az éjszakai égboltot, emellett a látómező is jóval szélesebb lett, a tökéletes csillagászati élményt pedig néhány érdekes szoftveres megoldás is segíti: az "intelligens fényszennyezés csökkentés" funkció például a mesterséges intelligencia segítségével képes csökkenteni a fényszennyezést, így a gyártó állítása szerint a teleszkóp városi környezetben is kiválóan használható, míg az "enhanced vision" technológia azt teszi lehetővé, hogy a kép valós idejű feljavításával részletesebben és gazdagabb színekkel láthassuk a galaxisokat, nebulákat és egyéb objektumokat.

Az Unistellar csúcskészüléke, az eVscope 2 ránézésre ugyan nem sokban különbözik az eQuinoxtól, de nem véletlen, hogy jóval magasabb árszintről indul. A listaáron 4500 eurós, vagyis mintegy 1,7 millió forintba kerülő teleszkóp 7,7 megapixeles felbontást tesz lehetővé, emellett ellátták a Nikonnal közösen kifejlesztett EyePiece technológiával is, ami a hagyományos lencséket OLED micro-display technológiával kombinálva teremti meg a még részletgazdagabb látványt.

A teleszkópok közül mindkettő ellátható az Unistellar új szűrőjével is, amivel a Napot is közvetlenül megfigyelhetjük anélkül, hogy aggódnunk kéne a szemünk épségéért. A 250 dollárért megrendelhető szűrő a gyártó állítása szerint százezred részére csökkenti a Nap fényét, így a szoláris aktivitás és a napfoltok is megfigyelhetővé válnak a használatával, amit az okosteleszkópok segítségével akár meg is örökíthetünk az utókornak - vagy akár a NASA-nak. A francia cég jóideje együttműködik az amerikai űrügynökséggel valamint a SETI-vel is, így akinek Unistellar teleszkópja van, részt vehet a civil csillagászoknak meghirdetett projektekben is, például segíthetnek megfigyelni a földközeli objektumok mozgását, részt vehetnek exobolygók felfedezésében és szupernóvák tanulmányozásában is.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.