A Földön érlelt bordeaux-i már nem elég menő: itt az űrben érlelt bor
A Földön érlelt bordeaux-i már nem elég menő: itt az űrben érlelt bor
2019 / 11 / 16 / Perei Dóra
Nem mindennapi szállítmány indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra; de mi célból küldenek tizenkét palack lőrét egy kozmikus utazásra?

Az alkohol és az űrutazás kapcsolata jóval korábban, 1986-ban kezdődött, amikor is a felbocsátott szovjet Mir űrállomás asztronautái előszeretettel pakoltak konyakot útravaló gyanánt, mert úgy vélték, pozitív hatással bír az egészségükre.

Arra azonban mostanáig nem volt példa, hogy az űrbéli-ellátmány mellé tizenkét palack bort is elindítottak az űrállomásra – írja a Futurism. Félreértés ne essék, a nedűt nem az űrhajósoknak, hanem érlelésre szánták.

A francia-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektet találóan Vitis Vinum in Spatium Experimentia, azaz Borszőlő az űrkísérletben névre keresztelte.

Meglehet jóízű tréfának tűnik, de a vállalat célja valójában az, hogy változatos kísérletek során felmérjék, miként hat a mikrogravitáció és az űrbéli sugárzás a bor érésére. Ezért a tizenkét palack bort egy évig lezártan tartják a Nemzetközi Űrállomáson, majd egy-egy mintát elemzésre visszaküldenek a Földre. A kutatást a francia Bordeaux-i Egyetem és bajor egyetem közösen végzi a Space Cargo Unlimited aktív közreműködésével.

Michael Lebert, az Erlangen-Nürnberg Egyetem igazgatója szerint mivel a borkészítésben az élesztő, a baktériumok, valamint az érlelés során zajló kémiai folyamatok egyaránt fontos szerepet játszanak, megéri kozmikus utazásra küldeni a borokat, hogy aztán később összehasonlíthassák a Földi változatokkal. A Space Cargo Unlimited célja, hogy a jövőben űrben érlelt termékeket, így többek közt bort értékesítsenek.

(Fotó: Pixabay)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
Nem ébredt fel a történelmi küldetést végrehajtó indiai leszállóegység és holdjáró
A Chandrayaan-3 misszió során először landolt leszállóegység a Hold déli pólusánál, de a küldetés remélt folytatására lehet, hogy nem kerülhet sor.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.