Üsd el az időt a karanténban mikrokertészkedéssel!

2020 / 03 / 19 / Rácz Tamás
Üsd el az időt a karanténban mikrokertészkedéssel!
Be vagy zárva a lakásodba? Akkor épp itt az ideje elkezdeni kertészkedni!

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, pattannak a rügyek, kirajzanak a méhek és a traktorok, nekilátnak az otthoni kertészkedésnek a kertes házban élők. És nekiláthatnak a lakásban élők is, akár még a kötelező vagy önkéntes karantén idején is, ha hozatnak az ajtajuk elé néhány hozzávalót a még szabadon mozgó barátokkal, rokonokkal.

A minimum: csíranevelés

A mikrokertekben pici területen, ellenőrzött körülmények között nevelhetünk haszonnövényeket, ami egyrészt szórakoztató és érdekes dolog, másrészt pedig meglepően sok konyhai alapanyagot is ki lehet hozni belőle. A műfaj minimuma egy pohár, amelyben egy pici vízre szórva akár táptalaj nélkül lehet erre alkalmas magvakat kicsíráztatni majd pár nap múlva csíraként elfogyasztani.

Az otthoni csíratermesztésről itt találsz egy igen inspiráló leírást. Mustármag, retekmag, búza, fűszernövények: egész csomó kultúrnövény magja (mármint nem kezelt, nem csávázott magja!) alkalmas erre, az eredmény pedig meglepően finom, érdekes, különleges tud lenni.

Vigyázat: ha előbújtak a csírák és nekiállnánk legelni, előtte érdemes utánaolvasni, milyen extra hatásai lehetnek a csíráknak! A retekmag-csíra például már egész kis mennyiségben (csak néhány kiskanálról van szó!) képes durván megnövelni a testhőmérsékletet, ami ezekben a koronavírusos időkben eléggé sokkoló élmény lehet, ha nem készülünk fel rá!

A szokványos: paradicsom-paprika cserépben

Nagyobb növényekhez persze nagyobb nekikészülésre van szükség, de ha saját, otthon termett paradicsomot, chilit, padlizsánt szeretnél, ahhoz is elég pár cserép, némi virágföld és egy kis vetőmag. A vetést a profi mikrokertészek ugyan már februárban el szokták kezdeni,  de még most se késő. Ha a magok március végén - április elején bekerülnek a palántanevelő cserépbe vagy ládába, májusban, a fagyok elmúlta után tövenként egy-egy saját cserépbe vagy ládában megfelelő távolságra (legalább 30 centi) ültetve mehetnek is ki egy napos erkélyre vagy teraszra, az is remekül működik.

Innentől csak arra kell ügyelni, hogy a földje ne száradjon ki de ne is legyen túl nedves; megfelelő legyen  a tápanyag-utánpótlás valamilyen tápoldattal; ne lepje el a poloska (ami a paradicsomot imádja) meg a levéltetű (ez pedig a paprikát); ne égesse meg a nap, és így tovább. Szóval lesz vele munka gazdagon, de a lakásban folytatott hobbikertészetnek pont ez a lényege. Na és persze az, hogy büszkén tehessük a tányérra azt az élelmiszert, amit teljesen magunktól, magunknak termeltünk, akár a város közepén vagy egy óriási háztömb egyik kockájában a nyolcadikon.

A luxus: százdolláros kit a netről

Az önellátás és a bio-életmód illúzióját legdrágábban és leghatékonytalanabbul természetesen az internetes kereskedelem igénybevételével teremthetjük meg, például egy ilyen, Kínából rendelt, saját fényforrással felszerelt műanyag cserép megrendelésével huszon-párezer forintért:


Automatikus öntözőrendszerű, villanyvilágítású mikrokertecske az ebayről

Biztos nagyon finom az ebben termesztett paradicsom-paprika is, bár elég sokáig kell művelni a kertecskét, amíg terményben visszajön a beruházás költsége!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.