USS Harder – Az USA egyik legkeményebb tengeralattjárója, ami '44-ben eltűnt, de most végre megtalálták

2024 / 06 / 04 / Felkai Ádám
USS Harder – Az USA egyik legkeményebb tengeralattjárója, ami '44-ben eltűnt, de most végre megtalálták
A süllyedéskor 79 fős legénység tartózkodott az USA egyik leghíresebb és legkeményebb tengeralattjárójának a fedélzetén.

1944-ben a USS Harder, egy híres amerikai tengeralattjáró elsüllyedt a Fülöp-szigetek északi részén, Luzon sziget közelében a Dél-kínai-tengeren, a fedélzetén tartózkodó 79 fős legénységgel együtt. Nemrégiben azonban a New York-i Lost 52 Project, amely a második világháborúban elveszett 52 amerikai tengeralattjáró és négy hidegháborús tengeralattjáró felkutatásával foglalkozik, megtalálta a roncsot – számol be róla a LiveScience.

A USS Harder, egy Gato-osztályú tengeralattjáró volt, amely kimagasló eredményei miatt az egyik “legkeményebb” tengeralattjáróként a “Hit 'Em Harder” becenéven is ismert volt – a hajó öt japán rombolót és több más ellenséges hajót is elsüllyesztett hat járőr-művelet során. A tengeralattjáró 1944. augusztus 24-én azonban egy japán rombolóval vívott csata közben elsüllyedt – azt eddig is tudták, hogy a hajó mélységi töltetek miatt jutott a hullámsír mélyére, ahol viszont máig nem akadtak rá.


A USS Harder az egyik legelismertebb amerikai tengeralattjáró volt a második világháborúban. Számos japán hadihajót elsüllyesztett, és elnyerte az Elnöki Egység Kitüntetést. (Kép forrása: U.S. Navy)

Itt jön a képbe ugyanis a Tim Taylor, a Tiburon Subsea alapítója által vezetett Lost 52 Project, amely fejlett technológiákat, például autonóm víz alatti járműveket (AUV-kat) vet be ezeknek a háborús roncsoknak a felkutatására. A legújabb eredmény pedig a USS Harder fellelése – a legendás hajót körülbelül 1140 méteres mélységben találták meg.


A USS Harder (SS 257) roncsának 4D fotogrammetriai modellje. A Lost 52 Project az egész hajót beszkennelte, és az összes képet egy többdimenziós modellé állította össze. (Forrás: Lost 52 Project)

Taylor szerint ez a felfedezés nagyon fontos, mivel a USS Harder az egyik leghíresebb második világháborús tengeralattjáró volt, és egyben történelmi haditengerészeti lelet.
A roncs felkutatásához összetetett munkára volt szükség: egyrészt kielemezték a Harder utolsó küldetéséről szóló haditengerészeti jelentéseket, másrészt hajófedélzeti szonárokat és tehát az említett AUV-kat is bevetettek. A kutatók pártjára állt szerencsére az időjárás is, mivel kedvező idő is segítette a munkát. Mint minden felfedezésüknél, így most is, a Harder legénységét egyperces néma csenddel, a legénység minden tagjának kijáró csengetéssel és egy diakónus imájával tisztelték meg.

A roncsot az amerikai haditengerészet védett területnek nyilvánította, és háborús sírnak tekinti. Mint az a fenti 4D fotogrammetriai modellen látható, a USS Harder a harci sérülések ellenére is viszonylag ép maradt, és most már nem háborús eszköz, hanem virágzó élőhely a színes mélyvízi flóra és fauna számára.

(Kép: egy polip a USS Harder amerikai tengeralattjáró parancsnoki tornyán, forrás: Lost 52 Project)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.