Utalást tett a Lockheed a titokban fejlesztett, hiperszonikus vadászgépére az Oscar-átadó kapcsán

2023 / 03 / 15 / Felkai Ádám
Utalást tett a Lockheed a titokban fejlesztett, hiperszonikus vadászgépére az Oscar-átadó kapcsán
A Top Gun Maverick Oscar-sikere kapcsán osztott meg az LM különböző képeket a Twitteren – ez alapján ismét felsejlik a gyanú, hogy a filmben látott hiperszonikus vadász talán tényleg fejlesztés alatt áll. Sőt ez a fejlesztés talán már eléggé előrehaladott.

A Top Gun: Maverick nem csak a mozipénztáraknál teljesített jól, de hat Oscar jelölést is begyűjtött – ebből pedig egyet tényleges díjra is váltott. Ha valaki látta a filmet, az talán emlékszik, hogy Tom Cruise karaktere, Pete „Maverick” Mitchell a mozi elején berepülőpilótaként tesztel egy hiperszonikus vadászgépet, a Darkstart, amely végül eléri a hiperszonikus sebességhatár dupláját: a 10 Machot – vagyis a hangsebesség 10-szeresét. Hogy egy ilyen gép, pontosabban egy ilyen prototípus ténylegesen fejlesztés alatt áll, azt többen gyanítják, ahogy azt is, hogy a filmben látható változatnak valami köze lehet a valós géphez.

A legendás filmes, Jerry Bruckheimer például maga nyilatkozott úgy, hogy Kína még egy kémműholdat is arrébb mozdított, csak hogy rálásson a Darkstar életnagyságú modelljére, amit a filmhez használtak – az ázsiai hatalom ugyanis feltételezi, hogy a fiktív Darkstar és a fejlesztés alatt álló gép között lehet kapcsolat. Most ezekre a találgatásokra dobott rá egy lapáttal a Lockheed Martin, akik az Oscar miatt több „Real Top Gun” képet közöltek a Twitteren.

Mint azt a The War Zone írja az összefoglaló cikkében, a tweet-folyamból kiemelkedett egy igen érdekes bejegyzés, a fentebb látható. A kép melletti szöveg szerint az SR–71 Blackbird stratégiai felderítő repülőgép, amely jóval 3 Mach feletti sebességgel képes haladni, jelenleg a „leggyorsabb elismert legénységgel irányítható légbelélegző sugárhajtású repülőgép”. Az elismert szó kicsit magyartalan, de az angol „acknowledged” szó az, ami miatt ez a tweet ekkora figyelmet kapott – ez ugyanis implicit akár arra is utalhat, hogy akadhat olyan gép, ami ennél gyorsabb, csak erről még nincs hivatalos bejelentés. Mindez azért különösen gyanús, mert az egész Real Top Gun tweet-folyam a lenti bejegyzéssel indult:

A fentebbi képen a Top Gun film kitalált Darkstar repülője látható, a gép, amellyel Maverick tehát elérte a hangsebesség tízszeresét. Mint az kiderül War Zone korábbi cikkeiből is, a Darkstar és a valóság között néha egészen homályosnak tűnik a határ: eszerint a kitalált gép dizájnja komolyan emlékeztet a Lockheed SR–72-jére, ami egy legénység nélküli hiperszonikus koncepció-gép, vagyis a Darkstar legalábbis részben valós hiperszonikus repülők tervén nyugodhat. Sőt a Lockheed egyik korábbi vezetője már a film megjelenése előtt célzott arra, hogy a Maverickben lehet először megpillantani az SR–71 tervezett utódját.

Az SR–72 koncepció úgy kerülhetett be a filmbe (aminek a bemutatója Covid miatt csúszott két évet), hogy amint azt a War Zone feltételezi, hogy az SR–72 program jóval előrébb tart, mint azt a Lockheed nyilvánosan elismeri. Emiatt aztán az SR–72 dizájnja, vagy talán egy ehhez szükséges korábbi technológiai demonstrációs gép valóban eljuthatott valamilyen formában a mozivászonra. Egy ilyen gép építéséről ugyanis a vállalat 2016 óta nyíltan beszél – ez egyébként egy F–22 Raptor méretű repülőt jelent, amelyen éppen a gép hiperszonikus képességeit lehetne bemutatni.

Ezen demonstrátor gép létezése 2018-ban ismét megerősítést nyert – ekkor a Lockheed egyik vezetője úgy beszélt a vállalat hiperszonikus repülőjéről, mintha az már létezne is. Jack O’Banion akkor így nyilatkozott:

„A digitális átalakítás nélkül az itt látható repülőgép nem készülhetett volna el. Valójában öt évvel ezelőtt nem is lehetett volna elkészíteni.”

A mostani Real Top Gun tweet-folyam tehát egy újabb kikacsintás, ami elég erősen utal arra, hogy az SR–71 utódja valamilyen formában már létezik, és részben talán már láthattuk is.

(Kép: Twitter/LM)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.