Utalást tett a Lockheed a titokban fejlesztett, hiperszonikus vadászgépére az Oscar-átadó kapcsán

2023 / 03 / 15 / Felkai Ádám
Utalást tett a Lockheed a titokban fejlesztett, hiperszonikus vadászgépére az Oscar-átadó kapcsán
A Top Gun Maverick Oscar-sikere kapcsán osztott meg az LM különböző képeket a Twitteren – ez alapján ismét felsejlik a gyanú, hogy a filmben látott hiperszonikus vadász talán tényleg fejlesztés alatt áll. Sőt ez a fejlesztés talán már eléggé előrehaladott.

A Top Gun: Maverick nem csak a mozipénztáraknál teljesített jól, de hat Oscar jelölést is begyűjtött – ebből pedig egyet tényleges díjra is váltott. Ha valaki látta a filmet, az talán emlékszik, hogy Tom Cruise karaktere, Pete „Maverick” Mitchell a mozi elején berepülőpilótaként tesztel egy hiperszonikus vadászgépet, a Darkstart, amely végül eléri a hiperszonikus sebességhatár dupláját: a 10 Machot – vagyis a hangsebesség 10-szeresét. Hogy egy ilyen gép, pontosabban egy ilyen prototípus ténylegesen fejlesztés alatt áll, azt többen gyanítják, ahogy azt is, hogy a filmben látható változatnak valami köze lehet a valós géphez.

A legendás filmes, Jerry Bruckheimer például maga nyilatkozott úgy, hogy Kína még egy kémműholdat is arrébb mozdított, csak hogy rálásson a Darkstar életnagyságú modelljére, amit a filmhez használtak – az ázsiai hatalom ugyanis feltételezi, hogy a fiktív Darkstar és a fejlesztés alatt álló gép között lehet kapcsolat. Most ezekre a találgatásokra dobott rá egy lapáttal a Lockheed Martin, akik az Oscar miatt több „Real Top Gun” képet közöltek a Twitteren.

Mint azt a The War Zone írja az összefoglaló cikkében, a tweet-folyamból kiemelkedett egy igen érdekes bejegyzés, a fentebb látható. A kép melletti szöveg szerint az SR–71 Blackbird stratégiai felderítő repülőgép, amely jóval 3 Mach feletti sebességgel képes haladni, jelenleg a „leggyorsabb elismert legénységgel irányítható légbelélegző sugárhajtású repülőgép”. Az elismert szó kicsit magyartalan, de az angol „acknowledged” szó az, ami miatt ez a tweet ekkora figyelmet kapott – ez ugyanis implicit akár arra is utalhat, hogy akadhat olyan gép, ami ennél gyorsabb, csak erről még nincs hivatalos bejelentés. Mindez azért különösen gyanús, mert az egész Real Top Gun tweet-folyam a lenti bejegyzéssel indult:

A fentebbi képen a Top Gun film kitalált Darkstar repülője látható, a gép, amellyel Maverick tehát elérte a hangsebesség tízszeresét. Mint az kiderül War Zone korábbi cikkeiből is, a Darkstar és a valóság között néha egészen homályosnak tűnik a határ: eszerint a kitalált gép dizájnja komolyan emlékeztet a Lockheed SR–72-jére, ami egy legénység nélküli hiperszonikus koncepció-gép, vagyis a Darkstar legalábbis részben valós hiperszonikus repülők tervén nyugodhat. Sőt a Lockheed egyik korábbi vezetője már a film megjelenése előtt célzott arra, hogy a Maverickben lehet először megpillantani az SR–71 tervezett utódját.

Az SR–72 koncepció úgy kerülhetett be a filmbe (aminek a bemutatója Covid miatt csúszott két évet), hogy amint azt a War Zone feltételezi, hogy az SR–72 program jóval előrébb tart, mint azt a Lockheed nyilvánosan elismeri. Emiatt aztán az SR–72 dizájnja, vagy talán egy ehhez szükséges korábbi technológiai demonstrációs gép valóban eljuthatott valamilyen formában a mozivászonra. Egy ilyen gép építéséről ugyanis a vállalat 2016 óta nyíltan beszél – ez egyébként egy F–22 Raptor méretű repülőt jelent, amelyen éppen a gép hiperszonikus képességeit lehetne bemutatni.

Ezen demonstrátor gép létezése 2018-ban ismét megerősítést nyert – ekkor a Lockheed egyik vezetője úgy beszélt a vállalat hiperszonikus repülőjéről, mintha az már létezne is. Jack O’Banion akkor így nyilatkozott:

„A digitális átalakítás nélkül az itt látható repülőgép nem készülhetett volna el. Valójában öt évvel ezelőtt nem is lehetett volna elkészíteni.”

A mostani Real Top Gun tweet-folyam tehát egy újabb kikacsintás, ami elég erősen utal arra, hogy az SR–71 utódja valamilyen formában már létezik, és részben talán már láthattuk is.

(Kép: Twitter/LM)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.