Üzemanyagcella spenótból, az igazi zöld megoldás

2020 / 10 / 31 / Justin Viktor
Üzemanyagcella spenótból, az igazi zöld megoldás
A dolog normálisan indult, valaki, most épp egy tudós, vett némi spenótot a zöldségesnél, majd hazavitte, megmosta és kicsit megsózta. A folytatás az ami rendhagyóra sikerült, mivel nem a hétvégi ebéd hanem egy akkumulátor lett a végeredmény.

A létrehozott üzemanyagcella prototípus annak a fejlesztéssorozatnak a legújabb eredménye, melynek során a tudósok megpróbálják a spenót nagy sűrűségben rendelkezésre álló energiatermelő molekuláit valahogyan ipari felhasználásra bírni -írta az Ars Technica.

A szénalapú katalizátorok általában gyengébben teljesítenek, mint a platina anyagúak. Az enyhén sózott és ledarált spenótlevelek, melyeket fagyasztva szárítottak és hőkezeléssel nanolemez rétegekbe préseltek, hatékonyabbnak bizonyultak, mint a platina üzemanyagcellák - derült ki a kutatásból.

"A kutatás eredményei alátámasztják, hogy fenntartható módon előállított, természetes katalizátorokkal is megoldható az oxigén-redukció. Az általunk tesztelt módszer rendkívül hatékony, szénalapú katalizátorokat képes előállítani a spenótból, ami gyakorlatilag megújuló biomassza. Valójában úgy gondoljuk, hogy mind aktivitása, mind pedig stabilitása terén felülmúlja a kereskedelmi forgalomban lévő platina katalizátorokat" - mondta el Shouzhong Zou vezető szerző, az American University vegyésze sajtóközleményében.

A technológia piacra kerüléséig még sok a tennivaló, egyelőre a koncepció tudományos bizonyítékainak megszerzésénél tartunk. De a megtett első lépés talán a legfontosabb, és most már feltűnt a horizonton az a jövő, melyben a spenótcellákat tisztább, fenntarthatóbb alternatívaként lehet használni bármiféle elektronikában, beleértve az elektromos autók akkumulátorait is.

(Kép: Unsplash)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.