Vádalku és négymilliárd dolláros bírság a világ legnagyobb kriptotőzsdéjénél

2023 / 11 / 22 / Pőcze Balázs
Vádalku és négymilliárd dolláros bírság a világ legnagyobb kriptotőzsdéjénél
A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance példátlan bírságot kapott az amerikai Igazságügyi Minisztériumtól. Az alapító-vezérigazgató Changpeng Zhao le kellett, hogy mondjon a posztjáról, miután bűnösnek vallotta magát a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben.

Több mint két éve, 2021 nyarán írtunk arról a Rakétán, hogy az USA perelni próbálja a Binance-et, de a cégnek még irodája sincs. Akkor az úgynevezett kriptotél, azaz a kriptovaluták drasztikus értékcsökkenése miatti rendszerleállás károsultjai vártak kártérítést, de azt is lehetett tudni, hogy a tőzsde alapítóinak nem csak emiatt kell fájjon a feje. Az amerikai igazságügy és adóhivatal már vizsgálta a céget, mert azt gyanították, hogy a felhasználók pénzmosásra és adóelkerülésre használják a piacteret. Tegnap kiderült, hogy a sejtéseik nem voltak alaptalanok.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint az Igazságügyi Minisztérium arra jutott, hogy a Binance "szándékosan hagyta, hogy pénz áramoljon terroristákhoz, kiberbűnözőkhöz és gyermekek ellen bűncselekményeket elkövetőkhöz". A vádalku eredményeként az alapító Zhao ötvenmillió dollárt, míg a vállalat 4,3 milliárd dollárt fizet büntetésként, utóbbi azért is, mert jogosulatlanul működtetett pénztovábbító szolgáltatást, illetve megsértette a Kuba, Irán és Szíria elleni szankciókat. Hogy ez pontosan mit takar, arról a Wired számolt be. Információik szerint a Binance dolgozói egyszerűen képtelenek voltak követni a szankciók szabta szabályokat, miközben a vezetők egyre ellenségesebbek lettek, ha erre felhívták a figyelmüket. Irániak és amerikaiak közt például több mint egymillió tranzakció zajlott, közel egymilliárd dollár értékben. A dark weben működő illegális piactér, a Hydra felhasználói szintén szerettek a Binance-en pénzhez jutni, de a Hamász is szerzett itt forrásokat. A VIP besorolású illegális ügyfelek fiókjait ugyan bezárták, de hagyták nekik, hogy újakat nyissanak. Egy kollegájuk azzal viccelődött, hogy

"ha nehéz drogpénzt tisztára mosni, gyere a Binance-hez, sütivel várunk".

Zhao, az egykori "legvagyonosabb kriptomogul" a vádak szerint azt mondta a kollegáinak, hogy, "jobb elnézést kérni, mint engedélyt". A férfi mostantól három évig nem dolgozhat a Binance-nél, ez alatt az idő alatt egy független megfelelőségi biztos is részt vesz a vállalat működtetésében. "A Binance már nem kisbaba. Itt az ideje, hogy hagyjam sétálni és futni" - fogalmazott Zhao. Az amerikai főügyész, Merrick Garland pedig kiemelte: "ha valaki új technológiát használ arra, hogy megszegje a törvényt, nem felforgató innovátor, hanem bűnöző lesz".

(Borítókép: David Ryder/Getty Images)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.