Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet

2020 / 11 / 01 / Justin Viktor
Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet
A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.

Határok, robotok, emberek

Ezeket a határokat azután át is lépik, a robotok táncolnak, zenét írnak, festményeket festenek vagy maguk válnak művészeti kiállítások tárgyává. A robotrajok mozgatásában rejlő művészeti lehetőségekkel is eljátszottak már zenére végzett koreografált mozdulatok megvalósításával, például a Téli Olimpián

Az eddigi robotok által kivitelezett festések kapcsán elsősorban azon volt a hangsúly, hogy a robot bizonyos esztétikai előírásoknak megfelelően képessé válhat képeket előállítani, vagy akár közvetlen környezetéből származó jeleneteket reprodukálni, például portrékat festeni. 

Az absztrakt festmények világa jórészt még felfedezetlen terület, járatlan út, a robotokkal előállított festményeket tekintve. Tovább szűkíti a tapasztalatokat, ha nem egy robotban, hanem robotrajokban gondolkodunk (swarm), bár arra már volt példa, hogy a hangyák mozgását algoritmizálva festettek képeket rajban dolgozó robotok. A robotraj ebben az esetben teljesen önállóan dolgozott, kiküszöbölve az emberi művész interaktív közreműködését, miután az alkotói folyamat megkezdődött. 

Ko-produkció

María Santos, a Georgia Egyetem Műszaki Intézetének kutatója és munkatársai koprodukciós kísérletében kis robotrajok segítettek a művészeknek a képek elkészítésében. A kísérlet során az emberi közreműködő művész számítógéppel kiválasztotta a vászon egyes régióinak kívánt színét. Ezt követően 12 robot kezdett dolgozni a vásznon, melyek haladásuk során színes nyomokat hagytak maguk után.

"A multi-robotos rendszert a művész kreatív palettájának kiterjesztéseként képzeltük el. Mivel az ember csak a csapat kollektív, együttes viselkedését képes irányítani, a multi-robot csapatról úgy lehet gondolkodni, mint egy aktív ecsetről, mellyel az emberi művész festhet" - mondta Santos.

Érdekesség, hogy a robotok nem hordtak fel igazi festéket a felületre, ehelyett a kutatók olyan projektorok segítségével tesztelték együttműködésük képességét, amelyek színes festéknyomokat szimuláltak a vásznon mozgó robotok mögött. Mindegyik robot három elsődleges színt használhatott, bíborvöröst, ciánt és sárgát, melyek azonban keveredhettek, további árnyalatokat hozva létre.

Santos és csapata megállapította, hogy a robotok hatékonyan működtek együtt variálva az általuk hagyott nyomok színét, figyelembe véve a szomszédos robotok által hagyott színeket is.

"Az egyes időpillanatokban minden robotnak volt információja az emberi művész által kívánt színkoncentrációkról, és a legközelebbi szomszédok relatív helyzetéről és a rendelkezésükre álló festékekről is" - mondta Santos.

(Forrás: IFLS Kép: Unsplash)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.