Valóban mesterséges tárgy a Hold előtt elrepülő “szörfdeszka” a NASA felvételén

2024 / 04 / 11 / Felkai Ádám
Valóban mesterséges tárgy a Hold előtt elrepülő “szörfdeszka” a NASA felvételén
A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter képet készített egy, a Hold körül keringő szörfdeszkára emlékeztető objektumról. Hogy mi ez a tárgy, az derült ki végre.

A Hold előtt elrepült egy szokatlan, szörfdeszka alakú objektum, amelyet a NASA orbitere (LRO) kapott lencsevégre. Az objektum nem természetes eredetű, ugyanakkor nem is földönkívüli űrhajó vagy egy idegen civilizáció valamiféle konstrukciója – ehelyett a tárgy egy másik szonda, a dél-koreai Danuri. Mint arról más lapok közt a Live Science is beszámol, ez a megerősítés közvetlenül a NASA tisztviselőitől érkezett.

Miközben az LRO és a Danuri egymással szinte tökéletesen párhuzamos pályán haladtak a Hold körül, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának csapata kapva kapott az alkalmon és március 5-én és 6-án lefényképezte ezt a ritka találkozást. Mindez egyszerűnek hangzik, de azért a dolog jóval bonyolultabb volt, mint amikor két buszsofőr biccent egymás felé: kihívást jelentett például az LRO kamerájának rövid, körülbelül 0,338 ezredmásodperces expozíciós ideje. Az űrszondák közötti nagy, 11 500 km/h körüli relatív sebességkülönbség pedig erősen torzította Danuri képét – ezért nyúlt meg a szonda, és látszik a ténylegesnél körülbelül tízszer nagyobbnak. A szörfdeszkaszerű szerű megjelenés így valójában optikai illúzió – a Danuri ténylegesen ugyanis nem hasonlít szörfdeszkára, hanem egy tégla alakú űrhajó, mindkét oldalán napelemekkel.

A Danuri, más néven Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), Dél-Korea első holdkutató űrszondája, amelyet a Korea Aerospace Research Institute (KARI) fejlesztett ki. A küldetés célja, hogy további tudományos adatokat gyűjtsön a Holdról, beleértve annak felszínét, környezetét és egyes erőforrásait, valamint hogy fejlessze a mélyűri technológiákat. A Danuri 2022 augusztusában indult útnak, és 2022 decemberében sikeresen belépett a Hold körüli pályára.

A küldetés részeként a Danuri több különböző tudományos műszert visz magával, köztük egy nagyfelbontású kamerát a Hold felszínének részletes vizsgálatára, egy polarimétert a Hold felszínének vizsgálatára, és egy mágneses műszert a Hold mágneses térképezésére. A küldetés egyik célja a Hold déli sarkvidékének vizsgálata is, ahol jég jelenlétére utaló jeleket azonosíthatnak, ami fontos lehet a jövőbeli holdbázisok szempontjából.

A Live Science hozzáteszi, hogy a netezők körében nagy mulatságot okozott a kép, mivel többen az Ezüst Utazó nevű képregénykarakter szörfdeszkájára asszociáltak róla.

(Kép: NASA/Goddard/Arizona State University)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.