Valóban telibe találja holnap a Földet egy erős napvihar?

2022 / 07 / 18 / Felkai Ádám
Valóban telibe találja holnap a Földet egy erős napvihar?
Egy szakértő ezt állítja, ami alapján akár rádiókimaradásokra is lehet számítani, ami az amatőr rádiózást és a GPS-rendszereket is érintheti.

A napvihar manapság elég népszerű téma, ami annyiban nem csoda, hogy a Nap a 11 éves napciklusnak épp az aktív fázisában jár, ezért az efféle tevékenység nem ritka. Mint azt a lenti cikkünkben korábban már megírtuk, a jelenlegi ciklust – Cycle 25 – az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) előrejelzése alapján az előző ciklushoz hasonlóan várhatóan gyenge tevékenység jellemzi végig. A Cycle 25 a hivatal szerint várhatóan 2023 és 2026 közt fog tetőzni 95-130 közötti napfolttal, ami jóval alatta marad a ciklusonkénti átlagos napfoltszámnak, ami 140-220 között mozog.

Hatalmas folt növekszik a Napon, és egyenesen a Földre néz – pánikra azonban nincs semmi ok A napfolt ugyanis nem jelent feltétlen kitörést is, az viszont biztos, hogy egy erősebb kitörésre a szakértők szerint az emberiség még mindig nem áll készen.

Az is igaz természetesen, hogy a naptevékenység időnként nehezen előrejelezhető, mint az Interesting Engineering írja a legújabb „napvihar” kapcsán, a hónapban már egy G1-osztályú geomágneses vihar érte el a Földet, amely Kanadában fényes auróra jelenséget is produkált, de a vihart a legutolsó pillanatig senki sem vette észre.

A legújabb riasztás pedig Dr. Tamitha Skovtól érezett, aki az IE szerint az Aerospace Corporation (ez egy amerikai, állami forrásokkal támogatott vállalat) kutatója, és a következő baljóslatú bejegyzést tette közzé a Twitteren:

Eszerint tehát egy kígyószerű szál erős napviharként indult el a Föld irányába, és a NASA előrejelzése szerint a becsapódás július 19-ére várható. A vihar auróra jelenséget produkál majd a középső szélességi fokok környékén, míg az amatőr rádió- és GPS-felhasználók jelzavarokra számítanak a Föld éjszakai oldalán. Dr. Skov hozzátette még azt is, hogy a Földet irányzó napviharnak a „mágneses orientációját” nehéz megjósolni. G2 szintű (esetleg G3) viharról beszélhetünk, ha a viharnak a mágneses mezője déli irányú.

Tamitha Skov egyébként üzemeltet egy honlapot is (Space Weather Woman), és több nívós lap is hivatkozott rá korábban is, például a Popular Science vagy az MIT Technology Review.

Ennek ellenére, mint azt az egyik kommentelő is szóvá teszi a fentebb olvasható, tegnapi hozzászólásban (amire egyébként ezen cikk írásakor még nem érkezett válasz dr. Skovtól), a holnapi napviharral kapcsolatos egyetlen forrás dr. Skov, és ezzel kapcsolatos figyelmeztetésnek nincs nyoma a NASA-nál, míg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által üzemeltetett honlapon sem holnapra, sem holnaputánra, tehát július 20-ára nem adtak ki előrejelzést G-fokozatú napviharról.

Természetesen, mint arról korábban írtunk, épp mostanában érte el a Földet egy olyan geomágneses vihar, amelyet senki sem jelzett előre, de az valószínű (amint azt dr. Skov is megjegyezte), hogy jelentősebb problémákat a mostani esemény sem fog okozni.

(Kép: Flickr/NASA Goddard Space Flight Center)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kibontották a NASA hatalmas űrvitorláját, ami a Naprendszeren túlra repítheti az emberiséget
A 2,5 mikron vastagságú, ám csaknem fél futballpályát lefedő napvitorla a Napból érkező fotonok visszaverésével generál tolóerőt, így az ezzel felszerelt űreszközöknek nem lesz szükségük hagyományos üzemanyagra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.