Valóság és virtuális valóság keverése segít a Covid kezelésében

2020 / 05 / 20 / Felkai Ádám
Valóság és virtuális valóság keverése segít a Covid kezelésében
A Mixed Reality (MR) a valóságos és virtuális világok egymásba olvasztását jelenti. Az így létrejött környezetben a fizikai létezők és a digitális objektumok együtt jelennek meg, és valós idejű interakciót tesznek lehetővé. Az eljárás most a koronavírusos betegek kezelésében segíti az orvosokat.

A kórházakban az orvosok az MR-szemüvegekben tudják megtekinteni a beteg röntgenfelvételeit, különböző teszteredményeit, ráadásul konzultálhatnak azokkal a kollégáikkal is, akik egy másik, fertőzésmentes helyiségben tartózkodnak.

Az MR-szemüveg kézgesztikulációkkal irányítható.

The mixed reality headsets helping Covid-19 medics

Hand gestures allow doctors to view x-rays and scans, and connect with colleagues in another room.

Működésközben olyan, mintha a Különvélemény című filmet néznénk. Az orvosok szerint a szett viselése nem jelent nehézséget, sokszor meg is feledkeznek róla. Kezdetben ugyan furcsa volt ebben mászkálni, de a hagyományos védelmi öltözéknél ez azért kényelmesebb.

A videón (katt a fenti képre) kezelt páciens gerinctörést szenvedett, de a kórházban derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal is. Ezért van szükség több orvos bevonására a kezelésébe, de felesleges ezeket a szakembereket mind kitenni a fertőzésveszélynek.

Az MR-szemüveg pedig éppen ebben, az ilyen összetett orvosi esetek kezelésében jelent óriási segítséget.

A sebészek egyébként eddig is használtak ilyen eszközöket, a Covid feltűnésekor pedig egyből meglátták a dologban a potenciált, hiszen segítségével lecsökkenthető a közvetlen fizikai kontaktus. Az orvosok szerint az MR a járvány lecsengése után is megmaradhat a betegek terápiájában, sőt még szélesedhet is a felhasználása.

(Kép: Flickr/Department of Engineering, University of Cambridge)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.