Valóságos robothadserege lehet az Egyesült Királyságnak a 2030-as évekre

2020 / 11 / 10 / Perei Dóra
Valóságos robothadserege lehet az Egyesült Királyságnak a 2030-as évekre
Ez nem egy készülő film, hanem maga a valóság. Röpke egy évtizeden belül megszokott látvány lehet, hogy robotok masíroznak majd az emberi katonák mellett. De ne aggódjunk, fegyverükkel csak a 'gazdájuk' tüzelhet. Legalábbis elméletileg.

Sir Nick Carter, az Egyesült Királyság hadseregének tábornoka szerint 2030-ra az ország katonai hadseregének meghatározó része önműködő vagy távvezérlésű gépekből állhat - írta meg elsőként a The Guardian. Az ország Védelmi Minisztériuma ötéves költségvetési javaslatának zöme a robotika bevezetését taglalja, a kormánytisztviselők azonban az új koronavírus-járvány miatt elhalasztották a kiadások felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat. Nem titok, hogy Nagy-Britanniában a hadászat jelenleg is dolgozik drónokkal és más robotikus eszközökkel, de úgy fest, hogy idővel még inkább ez lesz a jellemző tendencia, mivel - legalábbis jelenleg - nincs annyi katonájuk, mint amennyit szeretnének.

Carter tábornok a Sky News-nak adott interjújában arról beszélt, hogy céljuk nyolcvankétezer-ötven kiképzett katona lenne, csapatuk ehhez képest hetvenháromezer-nyolcszázhetven főt számlál, így robotokkal szeretnék kipótolni a létszámot. Az még nem tisztázott, hogy pontosan milyen szerepet szánnak a gépeknek,

elvégre morálisan problémás lenne, ha robotok automatikusan embereket ölnének.

Így valószínűbb, hogy az angolok robotkatonái inkább a felderítésben, szállítmányozásban játszanak majd nagy szerepet, a csatázás pedig megmarad az embereknek, illetve az emberek irányította robotoknak. Persze ki tudja, elképzelhető, hogy néhány évtizeden belül robotok harcolnak majd robotok ellen. Carter szerint a modernizáció az ő olvasatában lényegében azt jelenti, hogy néhány, még az ipari forradalomban szerzett képességet végleg parkolópályára állítanak, és olyanokra cserélik, amelyeket modern, információs korunk kíván - írja a Gizmodo. Hozzátette: nem tudja, hogy a Minisztériumban hogy fogadják majd költségvetési javaslatukat, mindenesetre bízik a pozitív kimenetelű tárgyalásokban.

(A fotó csak illusztráció, forrása: Unspalsh/Brian_McGowan)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.