Valószínűleg ez a leghorrorabb baleset, ami orvosi vizsgálat közben történt

2023 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Valószínűleg ez a leghorrorabb baleset, ami orvosi vizsgálat közben történt
Az MRI-készülék lényegében egy hatalmas mágnes, ezért nem jó ötlet, ha a vizsgálat során akad nálunk fém – különösen, ha az alfelünkben.

Májusban bejárta az internetet egy ijesztő, ám tanulságos történet, ami szerint egy nő egy szexuális játékot, amit most a digitális nyomdafesték tűrőképessége miatt nevezzünk “fenékdugasznak”, viselt az MRI vizsgálat közben. Mivel az eszköz fémet is tartalmazott, az MRI pedig egy hatalmas mágnes lényegében, így a dugasz elmozdult a helyéről, és komoly belső sérüléseket okozott. A sztorit alátámasztandó még egy hátborzongató MRI-felvételt is csatoltak páran a poszthoz.

A sztori szerint egyébként a női páciens olyan dugaszt viselt, ami hivatalosan 100 százalékig szilikonból készült, azonban a gyártó nem tüntette fel, de valójában az eszközben akadt egy fémből készült mag.

A tényellenőrző oldal, a Snopes megpróbált utánajárni a dolognak, hogy mi lehet igaz a történetből, de az MRI felvétel valódiságát nem sikerült megerősíteni, viszont ezt követően hatalmas “fenékdugasz” nyomozásba fogtak, és valóban találtak olyan márkát, amely acélmaggal rendelkező darabokat forgalmaz – igaz, a Snopes cikke szerint ezekről tehát eleve lehet tudni, hogy nem teljesen szilikonból készültek.

Nézzük viszont azt, ami biztos! Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala valóban említést tesz egy hasonló esetről – egész pontosan ezt írják:

“A pácienst MRI-vizsgálatra készítették elő, de a páciens nem számolt be a behelyezett “fenékdugaszról”. Ezután beküldték őt a vizsgálatra, és amikor az MRI véget ért, és a technikus kihúzta a tálcát (amin a beteg feküdt), a beteg sikoltozni kezdett. A beteg hányingerre és fájdalomra panaszkodott, és úgy érezte, hogy el fog ájulni. A beteghez mentőt hívtak, és kórházba szállították. A beteget szállítás előtt a radiológus megvizsgálta a helyszínen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a beteg jól van. A páciens még nem válaszolt egyetlen hívásunkra sem, amikor megpróbáltunk utánajárni, hogy hogy van most.”

Magyarán, amint azt a Health Imaging írja, pusztán ebből a beszámolóból az sem derül ki, hogy a páciens szenvedett-e sérülést, és ha igen, milyen mértékűt, pusztán annyi ismert, hogy egy mentő egy közeli kórházba szállította – azonban azt sem tudni, hogy a beteg felépült-e, szenvedett-e bármilyen maradandó egészségkárosodást satöbbi. A Health Imaging, ahogy a Snopes kitér arra, hogy a közösségi médiában egyébként kicsit mindenki másként számol be erről az esetről.

Az orvosi képalkotó eljárásokkal foglalkozó Health Imaging azonban kiemeli azt is, hogy sűrűsödnek az MRI-vizsgálatok során bekövetkező balesetek. Mint írják, ez a legutóbbi eset csak egyike azon számos súlyos MRI-balesetnek, amelyeket ebben az évben jelentettek. Januárban egy férfi, aki elkísérte édesanyját az MRI-vizsgálatra, haslövést szenvedett el, amikor a mágnes miatt véletlen elsült a fegyvere. Mint azt a lap hozzáteszi:

“A terület számos szakértője aggódik amiatt, hogy az MRI technológia változásával ezek a balesetek továbbra is előfordulnak ilyen sűrűségben. Ez arra ösztönzi mind a szolgáltatókat, mind a betegeket, hogy szabványozott MRI biztonsági intézkedéseket vezessenek be.”

(Kép: Pixabay/jarmoluk)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.