Valószínűleg rosszul tudtuk, miként alakultak ki a kontinensek

2023 / 05 / 07 / Felkai Ádám
Valószínűleg rosszul tudtuk, miként alakultak ki a kontinensek
Bolygónk kontinensei nemcsak egyedi jelenségek a Naprendszerben, de ez tette lehetővé a bolygón a szárazföldi életet – ennek ellenére nagyon keveset tudunk a kialakulásukról. Most ráadásul úgy tűnik, hogy az eddigi vezető hipotézis is téves volt a kialakulásukkal kapcsolatban.

A kontinensek azért kerültek a tengerszint fölé – ami értelemszerűen már önmagában is szükséges a földi élethez –, mert a kontinentális kéreg vastartalma alacsonyabb és oxidáltabb, mint az óceán alatt. Magyarán a kontinensek kevésbé sűrűek és ezért képesek magasabbra emelkedni. Mindez az eddig népszerű, és 2018-ben leírt hipotézis szerint azért történt így, mert a gránátcsoport ásványai a kontinentális ívvulkánok alatti magmában alakulnak ki, ahol egy óceáni lemez egy kontinentális lemez alá kerül, és ez a folyamat eltávolítja a nem oxidált vasat.

Az új tanulmány azonban épp ezt a hipotézist cáfolja meg – számol be róla a The Independent. A kutatók a gránát-kristályok kialakulását vizsgálták, méghozzá úgy, hogy az ehhez szükséges hőmérsékleti- és nyomáskövetelményeket laborban hozták létre. A nyomást dugattyús-hengeres prések segítségével imitálták, a szükséges hőt pedig fűtőegységekből nyerték. A kutatók 13 különböző kísérletben gránátmintákat növesztettek olvadt kőzetből olyan körülmények között, amelyek hasonlóak voltak a földkéreg belsejében találhatóakhoz. Ezt követően a kutatók gránátmintákat gyűjtöttek a világ minden tájáról.

A mintákat ki is elemezték, hogy felmérjék a kristályok összetételét – így állapították meg, hogy ezekben mennyi oxidált és oxidálatlan vas található. Ezt követően összehasonlították a mesterséges kristályokat a mintákkal, és arra jutottak, hogy ezek nem tartalmaznak elegendő mennyiségű oxidálatlan vasat ahhoz, hogy a 2018-as hipotézist alátámaszthassák.

A kutatók szerint így a magmában lejátszódó kristályosodási folyamat és a vas eltűnése eléggé valószínűtlennek tűnik, ezzel szemben feltehető, hogy a kristályosodáshoz szükséges oxidált állapotokat a földköpenyben a kontinentális kéreg alatti körülmények határozzák meg.

Magyarán a kontinensek kialakulására vonatkozó eddigi vezető hipotézis lényegében elvetésre került, a pontos magyarázathoz pedig további kutatásokra van szükség.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.