Van egy oldal, amin elolvashatjuk a Youtube-videókat

2020 / 08 / 24 / Bobák Áron
Van egy oldal, amin elolvashatjuk a Youtube-videókat
A Youtube mára az életünk szerves részévé vált, ám a hétköznapokban számos olyan helyzet adódhat, amikor nincs lehetőségünk megnézni egy videót. Itt jön a képbe a Videoticle.

Hogy a hosszabb-rövidebb videók mennyire elválaszthatatlanok lettek a hétköznapjainktól, azt jól mutatja a Pew Research Center közvéleménykutató 2018-as felmérése, ami szerint az amerikaiak több mint fele fordul a videómegosztókhoz, ha nem tudja, hogy kell valamit megcsinálni. Vannak azonban, akik jobban szeretnek olvasni, ami néhány esetben sokkal hasznosabb is. Például ha utazol valahova és elfelejtettél fülhallgatót vinni magaddal, vagy egy unalmas üzleti megbeszélés/matekóra/rokonlátogatás közepén.

A Videoticle.com pontosan ennek a lehetőségét teremti meg, ugyanis az oldal pillanatok alatt képes cikké alakítani (majdnem) bármilyen YouTube-videót. A konvertálás egyetlen feltétele, hogy a videó rendelkezzen előre gyártott vagy automatikusan létrehozott felirattal, tehát a videoklipek például kiesnek.

A dolog nagyon egyszerűen működik: az átalakítani kívánt videónak be kell másolni az URL-jét a Videoticle-be, majd rákattintani a "Go" gombra, és pillanatokon belül kész is van a cikk. A Videoticle alkalmazás letöltésével.még egyszerűbbé tehetjük a folyamatot, hiszen ilyenkor nincs más dolgunk, mint a Youtube-videó alatt a Megosztás gombra kattintani, majd a listából kiválasztani a Videoticle-t. Mi három videóval próbáltuk ki a programot, ami meglepően jól működött, bár azért néhol előfordultak kisebb hibák.

Az első a Smarter Every Day egyik "oknyomozó" videója volt, amiben arra keresték a választ, hogy miért esnek a macskák mindig a talpukra. A videót számos felirattal ellátták, így angol mellett akár arabra, indonézre vagy héberre is fordíthatjuk az átkonvertált cikket, amit utólag a "Tty other format/language" gombbal tudunk beállítani. A Videoticle szépen betördelte a cikket hosszabb bekezdésekbe, legalábbis a hat és fél perces videó második percéig, ahol valamiért elakadt.

Második videónak egy klasszikus ismeretterjesztő videót választottunk a Kurzgesagttól, ami az aszteroidabányászat rejtelmeibe vezet be, és angol felirattal van ellátva. A Videoticle ígérete szerint a későbbiekben lesz lehetőség a cikkek automatikus fordítására is, de mivel ez a lehetőség még nem aktív, így egyelőre csak olyan nyelven olvashatjuk a videókat, amilyen nyelvű felirat van hozzájuk.

A Videoticle ezzel a videóval már tökéletesen birkózott meg, a központozás is a helyén volt, és illusztrációnak is egészen releváns screenshotokat vágott ki a videóból (habár feltételezzük, hogy ez csak a szerencsén múlik).

Harmadiknak Bill Gates a Harvard végzőseinek mondott 2007-es beszédét választottuk, amin eredetileg nincs felirat, de a Youtube által generált automatikus felirat tökéletesen érthető, így a cikk is olvasható lett.

Összességében úgy tűnik, hogy a Youtube olvashatóvá tétele meglepően jól sikerült, igaz, ebben a tesztben nem szerepeltek olyan videók, amelyekben például nem artikulálnak rendesen vagy egyszerre többen beszélnek. Ez rendszerint problémát okoz a Youtube automata feliratozójának, ami nyilván a cikké konvertált végeredményen is meglátszana.

(Gadgethacks)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.