Van élet a halál után egy startup szerint: a metaverzumban élhetnénk tovább, egy bérelt NFT-parcellán

2022 / 04 / 21 / Palotai Nándor
Van élet a halál után egy startup szerint: a metaverzumban élhetnénk tovább, egy bérelt NFT-parcellán
A Somnium Space csapata azon dolgozik, hogy tengernyi adat és a mesterséges intelligencia segítségével valós személyek digitális avatarjait hozza létre, hogy rokonaik és leszármazottjaik a haláluk után is beszélhessenek velük.

A Somnium Space alapítója, Artur Sychov egy szomorú esemény kapcsán állt elő a „metatúlvilág” ötletével: az alapító édesapját nagyjából öt éve rákkal diagnosztizálták, az orvosok mindössze pár évet jósoltak számára. Sychov gyermekei ekkor még alig párévesek voltak, és a gondolat, hogy úgy fognak felnőni, hogy nem ismerik a nagypapájukat, nem lesz vele közös emlékük, elborzasztotta Sychovot. Az alapító ekkortájt kezdett el a megoldáson gondolkodni – olvasható a Vice cikkében.

A Somnium Space alapvetően egyike a manapság egyre jobban fejlődő metaverzum-platformoknak, ráadásul a cég abban már számtalan vetélytársát is megelőzi, hogy már most is számtalan VR-eszközzel kompatibilis. Ezen felül a felhasználók szabadon építhetnek, amit csak szeretnének, NFT formájában pedig a kreálmányaik utáni tulajdonjogot – eladásuk esetén pedig az ellenértéküket – is megkapják.

Az alapító és vezérigazgató Sychov az édesapja halálát követően kezdte el kidolgozni a „Live Forever mode”, azaz durván fordítva „örökélet-mód” ötletét, mely a Somnium Space metaverzumának egy olyan szolgáltatása lenne, ahol egy személyről a metaverzumban összegyűlt adatai segítségével egy olyan avatárt hoznak létre, mely tökéletesen úgy viselkedik és mozog, mint akiről mintázták. Sychov célja az lenne, hogy az illetővel a rokonai a haláluk után is tudjanak beszélgetni.

Sychov szerint csaknem háromszázszor annyi személyes adatot tudnának összegyűjteni és felhasználni az avatárokhoz, mint amennyit egy átlag okostelefon gyűjt a használójáról, és a gesztusaikról, mozdulataikról. Sychov arra is kitért a Vice cikkében, hogy az embereket ma már pontosabban lehet azonosítani a mozgásuk alapján, mint ujjlenyomat alapján. Egy 2020-ban íródott, a Nature magazinban megjelent tanulmány szintén alátámasztja ezt a feltevést.

A Somnium Space nemrég befektetett és partnerségre lépett a Teslasuit nevű – Elon Muskhoz semmilyen módon nem kötődő – startuppal, mely egy teljes testet fedő, és a mozgást monitorozó, haptikus VR-ruhát fejleszt. Sychov szerint a ruhadarab nem csak az érintést képes szimulálni az azt viselők számára, hanem ezzel párhuzamosan adatokat is gyűjt az orvosi minőségű biometrikus szkennernek köszönhetően, amely gyűjti a szívverésre és ezáltal a stressz-szintre vonatkozó adatokat.

"A gyűjtött adatok és a mesterséges intelligencia segítségével újra létrehozhatunk avatárként egy (metaverzum-)parcellán vagy egy saját NFT-világon belül, és az emberek eljöhetnek hozzád beszélni"

– összegezte a Vice munkatársának Sychov. A folyamat első lépése az adatgyűjtés, melynek a Somnium Space már idén nekilátna azon felhasználóinál, akik előfizetnek a „Live Forever mode” névre keresztelt szolgáltatásra. A cég azonban az adatgyűjtést a felhasználók saját virtuális telkeinek területére korlátozná, továbbá a felhasználók azt bármikor szüneteltethetik. A szolgáltatás alapesetben azonban ki lesz kapcsolva, a Somnium Space metaverzumának felhasználóinak külön kérvényezniük kell azt – és évente ötven amerikai dollárt fizetni érte. Sychov szerint az adattárolás és adatkezelés technológiai hátterének biztosítása miatt valamennyi hozzájárulást mindenképpen fizetni kell majd. Az első felhasználói avatárok bemutatását jövőre tervezik.


Artur Synchov, a Somnium Space alapítójának metaverzumbeli avatárja

Az adatbiztonság kérdésére kitérve Artur Synchov azt állította, hogy a Somnium Space a többi közösségi platformmal ellentétben nem kereskednek a felhasználók adataival, Synchov a saját szavai szerint egy „decentralizált” vállalatot üzemeltet, illetve az adatkereskedés hiánya is indokolja, hogy a szolgáltatásért fizessenek a felhasználók és rokonaik.

Az elhunytak virtuális verzióinak további élete azonban komoly jogi és etikai kérdéseket is felvet, melyekkel számtalan tudományos-fantasztikus történet – többek között a népszerű brit sorozat, a Fekete Tükör több epizódja is – foglalkozott: például egy digitális másolat tekinthető-e az élő személy „folytatásának”, ha igen akkor ez von-e maga után bármilyen jogot, megkapja-e a másolat az elhunyt személyazonosságát, vagy például örökölhet-e anyagi javakat az elhunyt után.

Természetesen – mivel jelenleg az ehhez hasonló technológiák nagyjából csak egy pár perc erejéig hiteles chatbotot tudtak eddig előállítani – a fentiek leginkább hosszútávon felmerülő kérdések, jelen esetben még az is kérdéses lehet, hogy az élőkre milyen hatással van egy ilyen avatár. A Somnium Space éppen ezért egy külön jogi csapatot is fenntart, melynek feladata a fentiekhez hasonló problémákra választ keresni – mint ahogyan azt az alapító kiemelte, a felhasználókkal közösen. Azonban akármilyen óvatosan próbálja fejleszteni a cég a „családi veszteségek kezelésével kapcsolatos szolgáltatását”, azért sokak számára mégis lehet a dolognak némi disztópikus szájíze, tekintve, hogy az elhunyt rokonaink, vagy akár saját, virtuális személyiségünk felett egy magánvállalat rendelkezne, és köthetné feltételekhez a látogatást, vagy akár a „további életet”.

(Fotó: Somnium Space)

Elon Musk szerint a Tesla robotja egyszer arra is alkalmas lehet, hogy az emlékeink és a személyiségünk benne éljenek tovább A Tesla vezére tavaly augusztusban jelentette be, hogy az autók mellett hamarosan egy humanoid robotot is elkezdenek gyártani, ami a mindennapi tevékenységekben segíthet majd az embereknek. Bár az Optimus névre keresztelt robotról egyelőre nem sokat lehet tudni, és egyesek abban is kételkednek, hogy valaha elkészül, ám Musk - szokásához híven - most sem fukarkodik az ígéretekkel.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.