Elon Musk szerint a Tesla robotja egyszer arra is alkalmas lehet, hogy az emlékeink és a személyiségünk benne éljenek tovább

2022 / 04 / 14 / Bobák Áron
Elon Musk szerint a Tesla robotja egyszer arra is alkalmas lehet, hogy az emlékeink és a személyiségünk benne éljenek tovább
A Tesla vezére tavaly augusztusban jelentette be, hogy az autók mellett hamarosan egy humanoid robotot is elkezdenek gyártani, ami a mindennapi tevékenységekben segíthet majd az embereknek. Bár az Optimus névre keresztelt robotról egyelőre nem sokat lehet tudni, és egyesek abban is kételkednek, hogy valaha elkészül, ám Musk - szokásához híven - most sem fukarkodik az ígéretekkel.

A milliárdos vállalkozó legutóbb a Tesla texasi gyárának megnyitóján beszélt a robotról, ahol elárulta, hogy az Optimust akár már jövőre elkezdhetik gyártani. A 173 centiméter magas, 57 kilogrammos robot Musk szavai szerint "minden olyasmit meg fog csinálni, amit az emberek nem akarnak", ennél jobban viszont nem ment bele a részletekbe. Valamivel bőbeszédűbb volt azonban egy március végén készült interjú során, amelyben a Tesla vezére többek között az Optimusról is beszélgetett az Axel Springer médiavállalat vezérigazgatójával, Mathias Döpfnerrel.

Musk a beszélgetés során kifejtette, hogy az emberekre hasonlító robotok kétségkívül meg fognak jelenni előbb vagy utóbb, hiszen ahogy azt a Boston Dynamics robotjain is látni lehet, a terület robbanásszerűen fejlődik. Elmondása szerint az Optimust általános felhasználásra szánják, elsősorban olyan munkakörökben, amelyek "repetitívek, unalmasak és veszélyesek", de nem zárta ki, hogy a robot később akár az otthonokban is megjelenhet. Döpfner felvetésére, hogy egy négylábú robot talán praktikusabb lenne, Musk elmondta, hogy az emberek a világot a saját adottságaik szerint alakították ki, így ahhoz, hogy egy robot hatékonyan tudjon segíteni, úgy is kell kinéznie, mint egy embernek.

Az Optimust a hírek szerint ugyanaz a mesterséges intelligencia fogja vezérelni, amit a Tesla a vezetéssegítő rendszereihez fejleszt, Musk szerint pedig az első prototípussal még az idei évben elkészülhetnek. Ezt követheti a sorozatgyártás, ami limitált számban valamikor a jövő év vége felé kezdődhet meg. A robot szellemi atyja egyébként nagyon bizakodó az Optimusszal kapcsolatban, amiről korábban úgy nyilatkozott, hogy abban a Teslánál is nagyobb potenciál rejlik.

Döpfner az interjúban azt is felvetette, hogy egy ilyen robot akár a csökkenő születésszám problémáját is megoldhatná, de Musk ezt a felvetést azzal hárította, hogy ha így gondolkoznánk a robotokról, akkor az emberiség előbb-utóbb kipusztulna. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben valamikor akár az emlékeinket is át tudjuk majd tölteni a robotokba: "igen, letölthetjük azokat a dolgokat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy egyedivé tesznek minket. Persze ha már nem abban a testben vagyunk, az elég nagy különbség lesz, de ami az emlékeink, a személyiségünk megőrzését illeti, szerintem megtehetnénk" - mondta Musk, aki az interjú során azt is elárulta, hogy jó oka van arra, hogy más milliárdosokkal ellentétben nem hajszolja a halhatatlanságot. "Nem gondolom, hogy azzal kéne próbálkoznunk, hogy az embereket nagyon hosszú ideig életben tartsuk. Ez megfojtaná a társadalmunkat, mivel az a helyzet, hogy a legtöbb ember nem változik. Csak meghalnak. Ha nem halnának meg, akkor megmaradnánk a régi ideák szintjén, és a társadalmunk nem fejlődne" - fejtette ki nézeteit, hozzátéve, hogy személy szerint nem fél a haláltól, sőt, valószínűleg megkönnyebbülésnek érezné.

Musknak elég egyedi elképzelése van a technológiai szingularitásról is, amiről Raymond Kurzweil 2005-ös könyvében azt jósolta, hogy 2025-re érhetjük el. A kifejezés azt a pontot jelöli, amikor a technológiai fejlődés olyannyira felgyorsul, hogy az emberek már nem képesek többé követni a változásokat, de Musk szerint egy éles határvonal helyett ezt inkább egy átmenetként kell elképzelni. "Már ma is annyi számítási feladatot szervezünk ki. Az emlékeinket telefonon és számítógépen tároljuk fotók és videók formájában. A számítógépek és telefonok a kommunikációs képességeinket is kiszélesítik, olyan dolgokat téve lehetővé, amiket korábban varázslatnak tartottak volna. Manapság két ember ingyenesen videochatelhet egymással a világ két ellentétes oldaláról. Ez elképesztő!" - fejtegette Musk, megállapítva, hogy a számítási feladatok jelentős része már ma sem biológiailag, hanem digitálisan történik, és ez az arány szerinte egyre csak növekedni fog.

(Fotó: Tesla)

Hatalmas show-val nyitotta meg Elon Musk a világ legnagyobb gyárát, ahol egy új Tesla robottaxit is bejelentett Az Austin mellett felépített, csaknem egy négyzetkilométer alapterületű Giga Texas az autógyártó új központjaként is fog funkcionálni. Az extrém megoldásokban sem szűkölködő megnyitón a cég vezére bejelentette, hogy jövőre három új modell gyártását is megkezdik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.