Vásároljunk elektromos, valódi Batmobilt!

2022 / 02 / 05 / Felkai Ádám
Vásároljunk elektromos, valódi Batmobilt!
Elkészítették a Batmobil elektromos változatát, mert az emissziómentesség Gotham sötét lovagjának is fontos – mi pedig akár meg is vásárolhatjuk az éjsötét verdát.

A cosplayt talán ma már senkinek sem kell bemutatni, de ha mégis, akkor ez lényegében azt az egyesek számára hobbi, mások számára roppant komoly művészi kifejezési formát takarja, amelyben a popkultúra jellegzetes öltözékeit, kiegészítőit készítik el az emberek. Egyszerűbb formában ez azt jelenti, hogy valaki egy-egy rendezvény alkalmára beöltözik a kedvenc hősének, azonban a skála másik felén egészen döbbenetes jelmezeket, eszközöket találunk. A műfajnak nagyon jót tett az, hogy több kurrens technológiai vívmány immár megfizethetővé vált, és az átlagnak is elérhető közelségbe került -- például a 3D-nyomtatásra kell itt gondolni. Ennek megfelelően már egy százezer forint körüli nyomtatóval felvértezve is roppant élethű mandoloriai páncélt alkothatunk magunknak, ha pedig pár szakember összefog, a határ tényleg a csillagos ég. Arról például mi is beszámoltunk, hogy a the Hacksmith elkészítette 2 éve a világ első „protosaber-ét”, tehát a fénykard legkoraibb változatát.

Elkészült végre az első, közel igazi fénykard? A YouTube-on több kísérletet is láthattunk a fénykard elkészítésére, a legutóbbi példány visszahúzható, színezhető és 2200 Celsius-fokos, bármit áthasító pengével az egyik legígéretesebb mind közül. Ráadásul egy kellően türelmes rohamosztagost is keresztül lehet vele döfni.

Az előbbihez hasonló, nagyszabású projekt a teljesen elektromos Batmobil, amely a Hanoi University of Architecture 23 éves hallgatójának és az általa toborzott csapatnak a munkája. A Batmobil érdekessége, hogy ez az első olyan denevérjárgány a világon, amely elektromos meghajtást kapott, így pedig nem csak környezetbarátabb, de gyorsabb is a korábbi, belsőégésű motort használó prototípusnál. Az új változat két évig készült a Nguyen Dac Chung által alapított, Macro Studios nevű alkotóműhelyben, akik egyébként eddig is a legjobbak közt számon tartott szuperhős kosztümöket készítették. Mint azt az alkotó megemlíti:

„Az autó nem csak egy szimpla kiállítási darab, hanem egy teljesen működőképes taktikai jármű, amely országúti utazásra is alkalmas.”

Mint az a képeken látható, Nguyen a Christopher Nolan filmekből ismerős Batmobilt építette meg, amely a sztori szerint eredetileg a Wayne Vállalat katonai prototípusa volt – ennek köszönhető a marcona, tankszerű megjelenés. Az alkotó a kocsihoz az eredeti tervrajzokat használta fel, és először a kocsi vázát készítette el acélból, amit aztán a kasztnit jelentő páncéllemezek követtek. Az autó részben „kézműves” módszerrel épült, részben – ahol a nagyobb precizitás miatt ez elengedhetetlen volt – 3D-nyomtatással. Hiába azonban a tankot idéző felépítés, valamint a valódi acél és egyéb ellenálló ötvözetek, a kocsi kevesebbet nyom 600 kg-nál és végsebessége valamivel 100 km/h felett jár. Az elektromos motoron kívül egyéb nyalánkságok is találhatóak Batman sötét gépében: ilyenek a távirányítással kezelhető hidraulikus ajtók, valamint a 360 fokos látószöget biztosító 4 taktikai kamera. A jármű kétüléses, tehát Batmanen kívül még egy utas is elfér benne.

A Van Daryl galéria honlapján egyébként elvileg meg is vásárolható a kocsi, de mivel művészi darabról beszélünk (a Ho Si Minh-városban található kiállítási terem, a Van Daryl ritka, a képregények és a sci-fi irodalom által inspirált járműveknek ad otthont, jelenleg a Batmobil is megtekinthető ott), ezért gyanítjuk, hogy ripityára kell törnünk a malacperselyünket, ha szeretnénk ezt a garázsunkban tudni.

(Fotó: Van Daryl)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.