Véget ért a Chandrayaan-3 misszió, de lehet, hogy csak átmenetileg szünetel

2023 / 09 / 05 / Bobák Zsófia
Véget ért a Chandrayaan-3 misszió, de lehet, hogy csak átmenetileg szünetel
Az Indiai Űrkutatási Szervezet reményei szerint a leszállóegység és a holdjáró szeptember 22-én felébrednek.

A Chandrayaan-3 misszióval az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) sikeresen teljesítette kitűzött célját: leszállóegységgel landolt a Hold déli pólusánál és egy holdjáró segítségével mintákat gyűjtött a környékbeli regolitból. A küldetéssel India lett a negyedik nemzet, amelynek leszállóegysége épségben ért felszínt az égitesten és az első a Hold déli sarkvidékét közvetlen közelről feltérképezők sorában. A Chandrayaan-2 misszió kudarca után az ISRO méghozzá példátlanul olcsón valósította meg a programot: korábban kiadott információk szerint körülbelül 26,5 milliárd forintnak megfelelő összegből hozták össze a teljes küldetést, igaz, hogy a Chandrayaan-2 bizonyos elemeit, például a kommunikációs csatorna biztosítására használt keringőegységet is igénybe vették a misszió során.

Az indiai küldetés sajátossága, hogy meglehetősen rövid ideig tart, mivel az űreszközöket a fagyos holdi éjszaka idejére lekapcsolják, így a Vikram leszállóegységnek és a Pragyan holdjárónak alig több mint tíz napja volt a tudományos munkák elvégzésére. A két űreszköz különböző műszereivel mintákat gyűjtöttek a holdi regolitból és elemezték az összetételét, vízjég után kutattak és a Hold hőmérsékleti és más jellegű jellemzőit vizsgálták. Az adatgyűjtésnek szombaton és hétfőn szakadt vége, mikor az ISRO úgy döntött, ideje szüneteltetni az űreszközök munkáját és alvó módba helyezni őket a közelgő éjre való tekintettel.

Az ISRO először a Pragyan holdjárót helyezte alvó üzemmódba és kikapcsolta a tudományos berendezéseit, az APXS-et (Alpha Particle X-ray Spectrometer) és a LIBS-et (Laser-induced breakdown spectroscopy) majd hétfői bejelentés szerint a Vikram is nyugovóra tért társa mellett, miután egy speciális manővert vagyis apró, 40 centiméteres ugrást hajtott végre a hajtóművei átmeneti bekapcsolása után. Az űrkutatási szervezet beszámolója szerint a Pragyan és a Vikram napelemes paneljei a Nap felé fordulnak, ezért amint lehetségessé válik, feltöltheti az akkumulátorokat a sugárzás, ezért reménykednek benne, hogy a jelenlegi szünet mégsem jelenti a küldetés végét. Egy, az X-en (Twitteren) megosztott bejegyzés szerint az ébredésre szeptember 22-e után kerülhet sor. A Vikram vevőegységét bekapcsolt állapotban hagyták.

A küldetés során eddig többek között a Hold talajának vibrációját mérték az ILSA (Lunar Seismic Activity) eszközzel, a felszín közeli plazmakörnyezetet vizsgálták a RAMBHA-LP-vel (Radio Anatomy of Moon Bound Hypersensitive ionosphere and Atmosphere - Langmuir Probe), amelynek köszönhetően kiderült, hogy a környező plazma igen ritkás, 5-30 millió elektront tartalmaz köbméterenként és helyben végzett analizáció révén felfedezték a kén jelenlétét az APXS és a LIBS műszerrel is.

(Fotó: ISRO)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.