Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?

2020 / 03 / 07 / Justin Viktor
Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?
21 évig emberek milliói segítették a Berkeley Egyetem idegen élettől származó jelek utáni kutatását. Az egyetem szerint most eljött az ideje elemezni az eredményeket. A lépés nem sokkal azután történt, hogy több kormány is videofelvételeket tett közzé vadászgépek és ismeretlen repülő tárgyak találkozásairól - bár a két dolog között nincs hivatalos kapcsolat, és talán összefüggés sem.

Nem kell több adat

A kaliforniai Berkeley Egyetem SETI@home projektjének tudósai azt állítják, hogy abbahagyják új feladatok küldését az önkéntesek hatalmas hálózata számára, akik 1999 óta engedélyezik számítógépeik kapacitásainak, az üresjárati üzemidőben, idegenek keresésére történő felhasználását, interneten keresztül. 

A projekt március 31-én kerül hibernálásra, mivel a weboldalán található üzenet szerint, a tudósok elérték a csökkenő hozam-pontot. "Alapvetően az összes adatot elemeztük, amelyekre jelenleg szükségünk van" - írják a bejegyzésben.

A tudósok most a beérkezett eredmények tanulmányozására és a megállapításokból készülő valamely tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány elkészítésére összpontosítanak. A SETI@home  képernyővédőt, és kutatóprogramot önkéntesek milliói töltötték le szerte a világon az évek során, hogy segítsék a rádióteleszkóp-adatok elemzését és a földön kívüli intelligencia keresését. A program során a tudósok főképp keskeny sávú rádiójeleket kerestek a világűrből, amelyek - eddigi ismereteink szerint - a természetben nem fordulnak elő. 

Mindez hatalmas mennyiségű számítási teljesítményt igényelt, így a program az adatokat darabokra bontotta, amelyeket egy közönséges számítógép is képes kezelni. Mivel képernyőkímélőbe építették, a program csak akkor futott, amikor az önkéntesek éppen nem használták aktívan a gépeiket.

Gigantikus virtuális gép

Ez a megközelítés egy hatalmas, virtuális szuperszámítógépet hozott létre. A csoport közleményben fejezte ki reményét, hogy a több mint húsz évnyi önkéntes felajánlású munka által kovácsolt közösség nem tűnik el a semmiben:

"Reméljük, hogy más csillagászok is felhasználják majd ezt a kapacitást a Berkeley Egyetemről, a SETI@home hatalmas számítási képességeit, a SETI-hez vagy kapcsolódó területekhez, például a kozmológiához és a pulzárok kutatásához"- írták. A csoport ugyanakkor megköszönte az önkénteseknek a 20 éves segítségét és jelezték, hogy a SETI@home webhely és az üzenőfalak továbbra is működni fognak.

A közleményben arra nem tértek ki, hogy a program során találtak-e idegen életre utaló jeleket.

Mindeközben a nagyjából hasonló kategóriába eső UFO-król, itt a földön ennél azért többet lehetett megtudni, például a Pentagon által nyilvánosságra hozott videofelvételekből, melyeket vadászpilóták készítettek a bevetéseiken. Még a kapcsolódó kutatóprogramjuk létezését is beismerték.

Ha az amerikaiak, akkor a britek is. Az 1950-es évek elejétől 2009-ig az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának egy osztálya dokumentálta és vizsgálta az UFO jelenséget. Most, több mint egy évtizeddel a program befejezése után, az UFO-észlelésekkel kapcsolatos, korábban titkosnak besorolt ​​fájlok közül sokat nyilvánosan is hozzáférhetővé tesznek.

Korábban is közzétettek már néhány, az UFO-kra vonatkozó fájlt, az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltárának webhelyén, írta a The Telegraph. Az ügynökség összes UFO-jelentése idén jelenik ,ajd meg, egy "erre a célra szolgáló gov.uk weboldalon".

A döntés azután született, hogy a PA Media, egy brit hírügynökség az információszabadságról szóló törvény alapján kikérte az UFO-fájlokat. A minisztérium tisztviselői úgy döntöttek, hogy "jobb lenne ezeket a nyilvántartásokat közzétenni, ahelyett, hogy továbbítanák a dokumentumokat a Nemzeti Levéltárhoz" - mondta el a RAF szóvivője.

Az anyagokban vannak érdekesebb epizódok, például egy hidegháborús veterán pilóta visszaemlékezése, aki személyesen lőtt ki 23 darab rakétát egy UFO-ra, miután erre utasították. Az UFO az akkori becslések szerint a hangsebesség tízszeresével repült.

(Forrás: CNN Képek: Pikrepo, Berkley)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.