Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?

2020 / 03 / 07 / Justin Viktor
Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?
21 évig emberek milliói segítették a Berkeley Egyetem idegen élettől származó jelek utáni kutatását. Az egyetem szerint most eljött az ideje elemezni az eredményeket. A lépés nem sokkal azután történt, hogy több kormány is videofelvételeket tett közzé vadászgépek és ismeretlen repülő tárgyak találkozásairól - bár a két dolog között nincs hivatalos kapcsolat, és talán összefüggés sem.

Nem kell több adat

A kaliforniai Berkeley Egyetem SETI@home projektjének tudósai azt állítják, hogy abbahagyják új feladatok küldését az önkéntesek hatalmas hálózata számára, akik 1999 óta engedélyezik számítógépeik kapacitásainak, az üresjárati üzemidőben, idegenek keresésére történő felhasználását, interneten keresztül. 

A projekt március 31-én kerül hibernálásra, mivel a weboldalán található üzenet szerint, a tudósok elérték a csökkenő hozam-pontot. "Alapvetően az összes adatot elemeztük, amelyekre jelenleg szükségünk van" - írják a bejegyzésben.

A tudósok most a beérkezett eredmények tanulmányozására és a megállapításokból készülő valamely tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány elkészítésére összpontosítanak. A SETI@home  képernyővédőt, és kutatóprogramot önkéntesek milliói töltötték le szerte a világon az évek során, hogy segítsék a rádióteleszkóp-adatok elemzését és a földön kívüli intelligencia keresését. A program során a tudósok főképp keskeny sávú rádiójeleket kerestek a világűrből, amelyek - eddigi ismereteink szerint - a természetben nem fordulnak elő. 

Mindez hatalmas mennyiségű számítási teljesítményt igényelt, így a program az adatokat darabokra bontotta, amelyeket egy közönséges számítógép is képes kezelni. Mivel képernyőkímélőbe építették, a program csak akkor futott, amikor az önkéntesek éppen nem használták aktívan a gépeiket.

Gigantikus virtuális gép

Ez a megközelítés egy hatalmas, virtuális szuperszámítógépet hozott létre. A csoport közleményben fejezte ki reményét, hogy a több mint húsz évnyi önkéntes felajánlású munka által kovácsolt közösség nem tűnik el a semmiben:

"Reméljük, hogy más csillagászok is felhasználják majd ezt a kapacitást a Berkeley Egyetemről, a SETI@home hatalmas számítási képességeit, a SETI-hez vagy kapcsolódó területekhez, például a kozmológiához és a pulzárok kutatásához"- írták. A csoport ugyanakkor megköszönte az önkénteseknek a 20 éves segítségét és jelezték, hogy a SETI@home webhely és az üzenőfalak továbbra is működni fognak.

A közleményben arra nem tértek ki, hogy a program során találtak-e idegen életre utaló jeleket.

Mindeközben a nagyjából hasonló kategóriába eső UFO-król, itt a földön ennél azért többet lehetett megtudni, például a Pentagon által nyilvánosságra hozott videofelvételekből, melyeket vadászpilóták készítettek a bevetéseiken. Még a kapcsolódó kutatóprogramjuk létezését is beismerték.

Ha az amerikaiak, akkor a britek is. Az 1950-es évek elejétől 2009-ig az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának egy osztálya dokumentálta és vizsgálta az UFO jelenséget. Most, több mint egy évtizeddel a program befejezése után, az UFO-észlelésekkel kapcsolatos, korábban titkosnak besorolt ​​fájlok közül sokat nyilvánosan is hozzáférhetővé tesznek.

Korábban is közzétettek már néhány, az UFO-kra vonatkozó fájlt, az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltárának webhelyén, írta a The Telegraph. Az ügynökség összes UFO-jelentése idén jelenik ,ajd meg, egy "erre a célra szolgáló gov.uk weboldalon".

A döntés azután született, hogy a PA Media, egy brit hírügynökség az információszabadságról szóló törvény alapján kikérte az UFO-fájlokat. A minisztérium tisztviselői úgy döntöttek, hogy "jobb lenne ezeket a nyilvántartásokat közzétenni, ahelyett, hogy továbbítanák a dokumentumokat a Nemzeti Levéltárhoz" - mondta el a RAF szóvivője.

Az anyagokban vannak érdekesebb epizódok, például egy hidegháborús veterán pilóta visszaemlékezése, aki személyesen lőtt ki 23 darab rakétát egy UFO-ra, miután erre utasították. Az UFO az akkori becslések szerint a hangsebesség tízszeresével repült.

(Forrás: CNN Képek: Pikrepo, Berkley)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.