Végre feltalálták a kontaktlencse-eltávolító robotot

2020 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Végre feltalálták a kontaktlencse-eltávolító robotot
Egy álom beteljesülése ez mindenkinek, aki kontaktlencsét hord, de utál a szemében turkálni. Egyeseknek azonban talán rémálom.

Tavaly váltottam kontaktlencsére, és bevallom, képtelen voltam megszokni a lencse ki- és behelyezését. Egyszerűen gyűlölök a szemben kotorászni, és hiába mosakszom be, mint műtét előtt egy agysebész, félek, hogy így is beviszek valami fertőzést. Pedig a maszkban behomályosodó szemüvegek korában különösen hasznos lenne ez a találmány, még akkor is, ha amúgy alig járok emberek közé, és így tényleg mindegy, mi van rajtam.

Egy floridai férfi – mit férfi: hős – azonban talált írt a bajra, így most talán könnyen, gyorsan és különösebb véráldozat nélkül válhat bárkiből lencsehasználó. Az említett úr ugyanis tervezett egy robotot, amely szépen ki- és behelyezi a lencsét. A gond amúgy esetemben, és amennyire tudom, a többség így van ezzel, éppen a kivétellel szokott lenne, a behelyezés még istenes. Na de ha ezt a tortúrát kiváltja egy automata, akkor tényleg kijelenthetjük, hogy elérkezett a nagybetűs Jövő! A hírről beszámoló Gizmodo újságírója egyébként nem találta különösebben megnyugtatónak a robot ténykedését, ami így fest:

Ugyanakkor annál semmi sem lehet félelmetesebb, mint én halálsápadtan, vörösre nyomkodott szemgolyóval, miközben reménytelenül matatok az átkozott lencse után a tükör előtt.

A feltalálónak (nevesítsük is: Craig Hershoff) több hasonló tapasztalata volt, és ezért fejlesztette ki a masinát. A gép a lencsét magától veszi ki és be, nekünk csak a szemhéjaink kell széthúzni (bár erre régóta szolgál már készülék – ilyet húztak Malcolm McDowellre a Mechanikus narancsban). A robotot egyébként specifikusan a szklerális kemény lencsékre fejlesztették, és ezeket főleg olyanok hordják, akiknek a látását más módon nem is lehetne korrigálni.

A robotot amúgy hanggal is lehet irányítani, és innentől a kezünket nem is kell használni – szóval a mozgáskorlátozottak számára nagy könnyebbséget jelenthet. A gép amúgy már egy továbbfejlesztett változat, és egy aprócska tapadókorongféleséget cuppant a lencsére, és húzza azt le a szemről. Ez így talán nem hangzik jól, de a robot mozgása sokkal finomabb, mint az emberi kézé, így a szemet is jobban kíméli. Ráadásul a szabad szemünkkel (a gép egyszerre csak egy lencsét távolít el) videón nézhetjük az eseményeket, és bármikor utasíthatjuk a robotot is, tehát a kontroll-érzet miatt messze nem olyan félelmetes az egész, mint ahogy kívülről fest. Jelenleg a gép klinikai tesztelése folyik, és az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jövőre engedélyezheti az eszköz használatát az USA-ban.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/davYd&s4rah)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.