Végre feltalálták a kontaktlencse-eltávolító robotot

2020 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Végre feltalálták a kontaktlencse-eltávolító robotot
Egy álom beteljesülése ez mindenkinek, aki kontaktlencsét hord, de utál a szemében turkálni. Egyeseknek azonban talán rémálom.

Tavaly váltottam kontaktlencsére, és bevallom, képtelen voltam megszokni a lencse ki- és behelyezését. Egyszerűen gyűlölök a szemben kotorászni, és hiába mosakszom be, mint műtét előtt egy agysebész, félek, hogy így is beviszek valami fertőzést. Pedig a maszkban behomályosodó szemüvegek korában különösen hasznos lenne ez a találmány, még akkor is, ha amúgy alig járok emberek közé, és így tényleg mindegy, mi van rajtam.

Egy floridai férfi – mit férfi: hős – azonban talált írt a bajra, így most talán könnyen, gyorsan és különösebb véráldozat nélkül válhat bárkiből lencsehasználó. Az említett úr ugyanis tervezett egy robotot, amely szépen ki- és behelyezi a lencsét. A gond amúgy esetemben, és amennyire tudom, a többség így van ezzel, éppen a kivétellel szokott lenne, a behelyezés még istenes. Na de ha ezt a tortúrát kiváltja egy automata, akkor tényleg kijelenthetjük, hogy elérkezett a nagybetűs Jövő! A hírről beszámoló Gizmodo újságírója egyébként nem találta különösebben megnyugtatónak a robot ténykedését, ami így fest:

Ugyanakkor annál semmi sem lehet félelmetesebb, mint én halálsápadtan, vörösre nyomkodott szemgolyóval, miközben reménytelenül matatok az átkozott lencse után a tükör előtt.

A feltalálónak (nevesítsük is: Craig Hershoff) több hasonló tapasztalata volt, és ezért fejlesztette ki a masinát. A gép a lencsét magától veszi ki és be, nekünk csak a szemhéjaink kell széthúzni (bár erre régóta szolgál már készülék – ilyet húztak Malcolm McDowellre a Mechanikus narancsban). A robotot egyébként specifikusan a szklerális kemény lencsékre fejlesztették, és ezeket főleg olyanok hordják, akiknek a látását más módon nem is lehetne korrigálni.

A robotot amúgy hanggal is lehet irányítani, és innentől a kezünket nem is kell használni – szóval a mozgáskorlátozottak számára nagy könnyebbséget jelenthet. A gép amúgy már egy továbbfejlesztett változat, és egy aprócska tapadókorongféleséget cuppant a lencsére, és húzza azt le a szemről. Ez így talán nem hangzik jól, de a robot mozgása sokkal finomabb, mint az emberi kézé, így a szemet is jobban kíméli. Ráadásul a szabad szemünkkel (a gép egyszerre csak egy lencsét távolít el) videón nézhetjük az eseményeket, és bármikor utasíthatjuk a robotot is, tehát a kontroll-érzet miatt messze nem olyan félelmetes az egész, mint ahogy kívülről fest. Jelenleg a gép klinikai tesztelése folyik, és az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jövőre engedélyezheti az eszköz használatát az USA-ban.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/davYd&s4rah)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.