Végre: megvásárolhatjuk a Föld egyetlen valódi, működő, valamint ön- és közveszélyes fénykardját!

2022 / 05 / 07 / Felkai Ádám
Végre: megvásárolhatjuk a Föld egyetlen valódi, működő, valamint ön- és közveszélyes fénykardját!
Az aukció a globálisan páratlan eszközre május 4-én, a Star Wars napon indult és május 11-én zárul le. Szóval ha akad „némi” fölös ethereum a háztartásban, meg is tehetjük a tétjeinket.

Nemrég komoly őrület bontakozott ki a YouTube-on azzal kapcsolatban, hogy melyik barkácscsatorna képes működőképes fénykardot gyártani. A nem hivatalos versenyben győztesnek a legegyértelműbben a James Hobson vezette, The Hacksmith csatornát lehet kikiáltani méghozzá két okból. Egyrészt ez a műhely a filmben látott kardhoz hasonló hosszúságú, irányított lángsugárra épülő fegyvert alkotott, másrészt ez az eszköz, a „protosaber” még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az első ilyen kard (ezen a bolygón legalábbis).

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez még nem a fénykard, sokkal inkább az a protosaber, amire a Star Wars bizonyos (mára már talán nem a kánon részét képező) legendáiban a fénykard épült. Ezek szerint ugyanis a fénykard elődje, a protosaber még egy ormótlan, nehézkesen használható szerkezet volt, ami inkább ceremoniális célokat szolgált, mint hogy ténylegesen fegyverként lehetett volna forgatni. A nehézkesség egyik oka, hogy külön kellett viselni az energiaforrást, amit egy kábel kötött össze a markolattal – a legendák szerint egyébként a problémát, tehát az energiaforrás és a markolat egyesítését végül a jedik ellenségei, a sithek vitték véghez. Izgalmas volt az a feltevés is, hogy a kezdeti technológiai kudarcok ellenére valami – talán az Erő kiszámíthatatlan működése – mégis arra késztette az erőhasználókat, hogy ezt a fegyvert elkészítsék.

Késztetésből tehát esetünkben sincs hiány, és valamelyest a technológia is készen áll a dologra, legalábbis egy protosaber-hez szükséges szinten. A The Hacksmith eszközéről pedig korábbi cikkünkben mi is írtunk:

Elkészült végre az első, közel igazi fénykard? A YouTube-on több kísérletet is láthattunk a fénykard elkészítésére, a legutóbbi példány visszahúzható, színezhető és 2200 Celsius-fokos, bármit áthasító pengével az egyik legígéretesebb mind közül. Ráadásul egy kellően türelmes rohamosztagost is keresztül lehet vele döfni.

A lényeg röviden: a The Hacksmith által fejlesztett kard alapja az irányított plazmasugár. A gond az, hogy jelen pillanatban mindez erősen kísérleti technológia, így próbálnak például mesterséges napot létrehozni. Ennek egyik útja a tokamak, amely lényegében egy speciális fúziós reaktor, amellyel elméleti szinten először az ötvenes években foglalkoztak szovjet tudósok. Az elnevezés a toroidális mágneses összetartású csapda rövidítése. Vagyis a tokamak egy tórusz (az amerikai lyukas fánkra emlékeztető forgástest) alakú mágneses mező, amely közepén az extrém forró plazma csapdába kerül. Mindez egy reaktor esetében nem baj, hiszen ott a plazmán belül megy végre a fúziós reakció. Azonban pengeként a dolog nem igazán működik, mivel, mint ahogy a videóban is elmagyarázzák, ahhoz, hogy a plazma a megfelelő, pengeformában maradjon, mágnesekkel kell körbevenni. Így viszont vágni nem lehet vele.

Az ötlet tehát, hogy létrehoznak valami energiadús gázból (ez ebben az esetben LPG (Liquefied Petroleum Gas) – vagy magyarul autógáz, azon belül is propán) egy koncentrált sugarat, ami plazmaként viselkedik. A valódi plazmák azonban hihetetlen hőmérsékleten üzemelnek: a kínai HL-2M tokamakban a plazma például egymilliárd Celsius-fokot ért el 2018-ban, de a cél ennek a duplája. Mindez nem is csoda, hiszen a tokamak lényegében a Napot, és az abban zajló, iszonyat energiadús reakciókat próbálja lemodellezni. A fénykard ennél jóval kevesebbre, mindössze kb. 2200 Celsius fokra (4000 Fahrenheit) képes, ami nem is baj, ellenkező esetben jó eséllyel lángra kapna minden és mindenki a környéken egy ilyen barkácsprojekt után.

Május 4. a Star Wars ünnepe, és az alkalomra a The Hacksmith nagy dobással készült: árverésre bocsájtják ezt a valóban páratlan (és meglehetősen ön- és közveszélyes) eszközt. Ha megnyerjük az aukciót, akkor a következőket kapjuk:

  • Azt az egyetlen NFT-t, amely bizonyítja, hogy a fénykard fizikai példánya a mi kizárólagos tulajdonunk.
  • Magát a fénykardot.
  • A fénykard üzemeltetéséhez szükséges hátizsákot, melyben az oxigén és propán tartályok kaptak helyet (ezeket üresen kapjuk), valamint egy beépített hangszórót, amely a fénykard hangeffektjeiért felelős.

Mint a The Hacksmith írja:

„Ez nem játék. Ez egy műalkotás. A bőrből, sárgarézből és acélból kézzel készített fénykard egy vintage sportautó vagy egy finom óra érzetét kelti. Könnyen otthonra lelhetne akár egy múzeumban is.”

Az árverés május 4-én vette kezdetét, és május 11-én ér majd véget, és itt lehet rajta részt venni. Az aukció 69.420 ETH-ról indul, ami jelenleg olyan 67 millió forintnak felel meg.

(Kép: The Hacksmith)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.