Végre: megvásárolhatjuk a Föld egyetlen valódi, működő, valamint ön- és közveszélyes fénykardját!

2022 / 05 / 07 / Felkai Ádám
Végre: megvásárolhatjuk a Föld egyetlen valódi, működő, valamint ön- és közveszélyes fénykardját!
Az aukció a globálisan páratlan eszközre május 4-én, a Star Wars napon indult és május 11-én zárul le. Szóval ha akad „némi” fölös ethereum a háztartásban, meg is tehetjük a tétjeinket.

Nemrég komoly őrület bontakozott ki a YouTube-on azzal kapcsolatban, hogy melyik barkácscsatorna képes működőképes fénykardot gyártani. A nem hivatalos versenyben győztesnek a legegyértelműbben a James Hobson vezette, The Hacksmith csatornát lehet kikiáltani méghozzá két okból. Egyrészt ez a műhely a filmben látott kardhoz hasonló hosszúságú, irányított lángsugárra épülő fegyvert alkotott, másrészt ez az eszköz, a „protosaber” még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az első ilyen kard (ezen a bolygón legalábbis).

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez még nem a fénykard, sokkal inkább az a protosaber, amire a Star Wars bizonyos (mára már talán nem a kánon részét képező) legendáiban a fénykard épült. Ezek szerint ugyanis a fénykard elődje, a protosaber még egy ormótlan, nehézkesen használható szerkezet volt, ami inkább ceremoniális célokat szolgált, mint hogy ténylegesen fegyverként lehetett volna forgatni. A nehézkesség egyik oka, hogy külön kellett viselni az energiaforrást, amit egy kábel kötött össze a markolattal – a legendák szerint egyébként a problémát, tehát az energiaforrás és a markolat egyesítését végül a jedik ellenségei, a sithek vitték véghez. Izgalmas volt az a feltevés is, hogy a kezdeti technológiai kudarcok ellenére valami – talán az Erő kiszámíthatatlan működése – mégis arra késztette az erőhasználókat, hogy ezt a fegyvert elkészítsék.

Késztetésből tehát esetünkben sincs hiány, és valamelyest a technológia is készen áll a dologra, legalábbis egy protosaber-hez szükséges szinten. A The Hacksmith eszközéről pedig korábbi cikkünkben mi is írtunk:

Elkészült végre az első, közel igazi fénykard? A YouTube-on több kísérletet is láthattunk a fénykard elkészítésére, a legutóbbi példány visszahúzható, színezhető és 2200 Celsius-fokos, bármit áthasító pengével az egyik legígéretesebb mind közül. Ráadásul egy kellően türelmes rohamosztagost is keresztül lehet vele döfni.

A lényeg röviden: a The Hacksmith által fejlesztett kard alapja az irányított plazmasugár. A gond az, hogy jelen pillanatban mindez erősen kísérleti technológia, így próbálnak például mesterséges napot létrehozni. Ennek egyik útja a tokamak, amely lényegében egy speciális fúziós reaktor, amellyel elméleti szinten először az ötvenes években foglalkoztak szovjet tudósok. Az elnevezés a toroidális mágneses összetartású csapda rövidítése. Vagyis a tokamak egy tórusz (az amerikai lyukas fánkra emlékeztető forgástest) alakú mágneses mező, amely közepén az extrém forró plazma csapdába kerül. Mindez egy reaktor esetében nem baj, hiszen ott a plazmán belül megy végre a fúziós reakció. Azonban pengeként a dolog nem igazán működik, mivel, mint ahogy a videóban is elmagyarázzák, ahhoz, hogy a plazma a megfelelő, pengeformában maradjon, mágnesekkel kell körbevenni. Így viszont vágni nem lehet vele.

Az ötlet tehát, hogy létrehoznak valami energiadús gázból (ez ebben az esetben LPG (Liquefied Petroleum Gas) – vagy magyarul autógáz, azon belül is propán) egy koncentrált sugarat, ami plazmaként viselkedik. A valódi plazmák azonban hihetetlen hőmérsékleten üzemelnek: a kínai HL-2M tokamakban a plazma például egymilliárd Celsius-fokot ért el 2018-ban, de a cél ennek a duplája. Mindez nem is csoda, hiszen a tokamak lényegében a Napot, és az abban zajló, iszonyat energiadús reakciókat próbálja lemodellezni. A fénykard ennél jóval kevesebbre, mindössze kb. 2200 Celsius fokra (4000 Fahrenheit) képes, ami nem is baj, ellenkező esetben jó eséllyel lángra kapna minden és mindenki a környéken egy ilyen barkácsprojekt után.

Május 4. a Star Wars ünnepe, és az alkalomra a The Hacksmith nagy dobással készült: árverésre bocsájtják ezt a valóban páratlan (és meglehetősen ön- és közveszélyes) eszközt. Ha megnyerjük az aukciót, akkor a következőket kapjuk:

  • Azt az egyetlen NFT-t, amely bizonyítja, hogy a fénykard fizikai példánya a mi kizárólagos tulajdonunk.
  • Magát a fénykardot.
  • A fénykard üzemeltetéséhez szükséges hátizsákot, melyben az oxigén és propán tartályok kaptak helyet (ezeket üresen kapjuk), valamint egy beépített hangszórót, amely a fénykard hangeffektjeiért felelős.

Mint a The Hacksmith írja:

„Ez nem játék. Ez egy műalkotás. A bőrből, sárgarézből és acélból kézzel készített fénykard egy vintage sportautó vagy egy finom óra érzetét kelti. Könnyen otthonra lelhetne akár egy múzeumban is.”

Az árverés május 4-én vette kezdetét, és május 11-én ér majd véget, és itt lehet rajta részt venni. Az aukció 69.420 ETH-ról indul, ami jelenleg olyan 67 millió forintnak felel meg.

(Kép: The Hacksmith)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.