Elkészült végre az első, közel igazi fénykard?

2020 / 10 / 25 / Felkai Ádám
Elkészült végre az első, közel igazi fénykard?
Habár több kutató szerint a fénykard abban a formában, ahogy a filmekben láttuk, sosem fog elkészülni, ez (szerencsére) nem veszi el pár őrült feltaláló kedvét, sőt csak még lelkesebben gyártják le az újabb és újabb prototípusokat.

Korábban már írtunk egy nagyobb összefoglalót a YouTube-on található fénykard-projektekről. Ezek jelenleg nem is törekednek a valódi fénykard létrehozására, ehelyett a fénykard elődjét, a protopengét (protosaber) próbálják elkészíteni. Hogy a protopenge mennyire része vagy sem a hivatalos Star Wars kánonnak, arról a fenti linkelt cikkünkben lehet olvasni. A lényeges különbség viszont a fénykard, és annak korábbi változata közt, hogy ez utóbbi külső tápegységgel működött. Ez pedig önmagában is nagy könnyebség a tervezéskor, mert jelen tudásunk szerint egy fénykard markolatába valahogy egy kisebb atomerőművet kellene úgy egyébként bepasszírozni.

A the Hacksmith csatorna projektje annyiban nem egyedülálló, hogy lényegében az ALEX LAB ötletét veszi át (erről szintén az előző cikkünkben szóltunk): vagyis nem valami tényleges, fizikai pengét próbálnak forrásig hevíteni, hanem egy irányított lángoszlop létrehozására törekednek. Az ALEX LAB a vízbontásos hegesztőkészülékek működési elvére építette a maga ötletét, ráadásul megoldotta azt is, hogy az energiaforrás a foglalatban is elférjen. A "penge" ennek megfelelően visszahúzható volt, azonban inkább tűnt lángkardnak, mint fénykardnak, ráadásul gyorsan ki is merült.

Akárhogy is, a the Hacksmith is ebbe az irányba mozdult el. Az ő kardjuk alapja az irányított plazmasugár -- ami lényegében az egyetlen mód arra, hogy egy ilyen fegyvert a filmekben látott erőkristályok nélkül megalkothassunk (legalábbis a tudomány mai állása szerint). A gond az, hogy jelen pillanatban mindez erősen kísérleti technológia, így próbálnak például mesterséges napot létrehozni. Ennek egyik útja a tokamak, amely lényegében egy speciális fúziós reaktor, amellyel elméleti szinten először az ötvenes években foglalkoztak szovjet tudósok. Az elnevezés a toroidális mágneses összetartású csapda rövidítése. Vagyis a tokamak egy tórusz (az amerikai lyukas fánkra emlékeztető forgástest) alakú mágneses mező, amely közepén az extrém forró plazma csapdába kerül.

Mindez egy reaktor esetében nem baj, hiszen ott a plazmán belül megy végre a fúziós reakció. Azonban pengeként a dolog nem igazán működik, mivel, mint ahogy a videóban is elmagyarázzák, ahhoz, hogy a plazma a megfelelő, pengeformában maradjon, mágnesekkel kell körbevenni. Így viszont vágni nem lehet vele.

Az ötlet tehát, hogy létrehoznak valami energiadús gázból (ez ebben az esetben LPG (Liquefied Petroleum Gas) -- vagy magyarul autógáz, azon belül is propán) egy koncentrált sugarat, ami plazmaként viselkedik. A valódi plazmák azonban hihetetlen hőmérsékleten üzemelnek: a kínai HL-2M tokamakban a plazma például egymilliárd Celsius-fokot ért el 2018-ban, de a cél ennek a duplája. Mindez nem is csoda, hiszen a tokamak lényegében a Napot, és az abban zajló, iszonyat energidús reakciókat próbálja lemodellezni. A fénykard ennél jóval kevesebbre, mindössze kb. 2200 Celsius fokra (4000 Fahrenheit) képes, ami nem is baj, ellenkező esetben jó eséllyel lángra kapna minden és mindenki a környéken egy ilyen barkácsprojekt után.

A the Hacksmith azonban alaposan felkészült a dologra, átalakították a teljes műhelyt, új eszközöket is vásároltak. A kard egyik legdrágább alkatrésze a kifúvó rész, amely a koncentrált sugarat alakítja ki. Ez a több mint 4000 dolláros (1 200 000 forintos) alkatrész az egész fegyver lelke, és ezt amúgy az ipari üveggyártáshoz használják. Mivel pedig a fegyver tele van gázcsövekkel és egyéb alkatrészekkel, végül a steampunk megjelenés mellett döntöttek a mesteremberek. Sikerült megoldani azt is, hogy a penge gombnyomással legyen aktiválható.

A következő videóban a kard tesztelése látható, ahogy mindent átvág: rohamosztagost, acélajtót, sőt egy autót is:

Végül pedig így teljesít egy régimódi széf a fénykarddal szemben (spoiler: nem jól):

Na de hagyjuk szóhoz jutni végre a kikivánkozó Star Wars fanatikust, akinek semmi sem jó! (Magyarán térjünk át az értékelésre!) Öteletes a steampunk vonal, elegáns a kivitelezés és nagyon jól illik a protoblade "vintage" hangulatához. A penge valóban gombnyomással aktiválható, és sokkal inkább tűnik valódi fénykardnak, mint az ALEX LAB próbálkozása. Külön ki kell emelni, hogy adalékanyagok hozzáadásával a penge még színezhető is.

Azonban ez az eszköz még mindig inkább éget, mint vág, valamint két hasonló penge fizikai kontaktusba sem tud lépni egymással, vagyis fénykardpárbajra a fegyver alkalmatlan -- és ez a legkeservesebb tény ezzel a karddal kapcsolatban.

Összességében ez az eddigi leglátványosabb projekt, de hosszú még az út az igazi fénykardig. Nagyon remélem, hogy azért azt még megélem!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.