11 ezer tudós kéri, hogy vegyük komolyan a klímaváltozást

2019 / 11 / 12 / Perei Dóra
A katasztrófa küszöbén állunk, és ez nem csupán üres fecsegés, hanem negyven év tudományos adataira épülő elemzés következtetése.

Több mint százötven ország mintegy tizenegyezer tudósának munkája az a negyven évet felölelő nagyszabású tanulmány, ami reményeik szerint végre felnyitja a kormányok szemét a klímavészhelyzettel kapcsolatban. Merthogy mostanáig rendre a szőnyeg alá söpörték a témát, pedig változás csak tettekkel történhet.

A kutatók az alábbi hat területen azonnali lépéseket sürgetnek a klímaválság eredményes kezelése érdekében; mindenekelőtt az energia-előállítás területén kellene súlyosabb adóterheket kivetni a szénre, beszüntetni a fosszilis üzemanyagok állami támogatását, illetve megújuló energiákkal felváltani a kőolajat és a földgázt.

Másodszor, a rövid távú felmelegedés a felére csökkenhetne a következő évtizedekben, ha mérséklődne a szennyező anyagok, például a metán vagy a korom kibocsátása. Harmadszor, itt az idő végre felhagyni az erdőirtással, és helyreállítani a lepusztult területeket, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.

A pazarlás visszaszorítása sikeresebb lenne, ha több növényi és kevesebb állati eredetű terméket fogyasztanánk. (Ugyanitt megemlítik az élelmiszerhulladék mérséklését.) Ezen kívül sürgetik a szénüzemanyagokra alapuló gazdaságok átformálását és a gazdasági érdekek háttérbe szorítását, utolsó pontban pedig felszólítanak a világ népesség-növekedésének stabilizálására, mivel jelenleg naponta kétszázezer fővel gyarapodunk.

Öröm az ürömben, hogy bizonyos területeken előrehaladás történt az elmúlt évtizedben: a szél- és napenergia felhasználása például háromszázhetvenhárom százalékkal nőtt, ami figyelemreméltó, viszont még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett. Ami sokkal inkább reménykedésre adhat okot, az az átlagemberek megmozdulása. A kutatók mostanra besokalltak a véget nem érő, ráadásul eredménytelen klímakonferenciákból és tanácskozásokból, a növekvő globális tüntetések viszont bátorítják őket: az, hogy a kormányok új célokat tűznek ki, a diákok sztrájkolnak, bírósági perek folynak, vagyis mindenki változást követel. Aminek reméljük hamarosan meglesz az eredménye.

(Fotók: Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.