Veszélybe került a Tesla egyik koronaékszere: a töltőhálózata

2024 / 05 / 13 / Pőcze Balázs
Veszélybe került a Tesla egyik koronaékszere: a töltőhálózata
Miután szinte minden autógyártó elkötelezte magát amellett, hogy a Tesla töltőcsatlakozó-szabványát kövesse, Elon Musk még hozzá képest is váratlant lépett: kirúgta a Supercharger töltőhálózatért felelős minden munkatársát.

Közel hatvanezer töltőoszlop négy kontinensen. 99,95 százalékos rendelkezésre állás. A versenytársakéhoz képest feleannyira drága, hétmillió forintos oszloponkénti telepítési költség. 250 kW-os teljesítmény, aminél ugyan gyorsabb van, de megbízhatóbb nincs. Nyereséges működés. A Tesla Supercharger hálózatáért bármelyik cégvezető odaadná a mahagóni iróasztalát, ahogyan a Tesla-tulajdonosokat is megnyugtatja az ilyen minőségű infrastruktúra. Ha ez nem lenne elég, akkor tavaly óta gyakorlatilag minden ismert és ismeretlen autógyártó, a Fordtól a General Motorson át az Audi-BMW-Mercedes hármasig, vagy a Lucid-Polestar-Rivian tróig, jelezte, hogy a North American Charging Standard (NCAS) szabványhoz, azaz a Teslák csatlakozójához fogja igazítani a modelljeit.

Vagyis a Supercharger egy pont a hektikus elektromosautó-szektorban, amelyhez igazodni lehet, technológiailag és üzletileg is. Elvileg.

A TechCrunch ugyanis most arról számolt be, hogy az egyre fokozódó árverseny, és a több mint a felével visszaeső nyereség áldozata lett a közel ötszáz fős Supercharger-csapat. Az értesülést a BBC is megerősítette. A cikkek szerint töltőállomások tucatjai vannak félkész állapotban, és így a soron következő, negyedik generációs technológia is lassabban juthat el autósok tömegeihez. Az Egyesült Államok elektromosautó-infrastruktúráját fejlesztő, ötmilliárd dolláros program forrásaihoz szintén nehezebben fog hozzáférni a gyártó. Ráadásul, amint azt a csapat tagjai a TechCrunch-nak elmondták, az új telepítések mindig sokkal egyszerűbbek, mint a meglévő állomások bővítése. Utóbbi esetben a terület tulajdonosaival és a közművekkel újra kell tárgyalni a feltételeket, miközben a folyamatos kiszolgálást is biztosítani kell.

Elon Musk annyit nyilatkozott, hogy a hálózat fejlesztése lassabban fog haladni, ám a cél változatlanul a százszázalékos megbízhatóság. Hozzátette, hogy több mint félmilliárd dollárnyi beruházást terveznek ezen a téren. Azt azonban nem árulta el, hogy miért érezte úgy, hogy a százhúszezernél is több munkatársat foglalkoztató vállalatnál nincs szükség egy ezért felelős csapatra.

(Borítkókép: Prometheus/Unsplash)

Az olcsóbb Teslának lőttek, de Musk elárulta, mi jön helyette A cégvezető robottaxi-bemutatót hirdetett meg augusztus nyolcadikára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.