Videó: így emeli ki a Honvédség a Balatonba zuhant, világháborús, szuper ritka Messerschmitt roncsát

2023 / 10 / 15 / Felkai Ádám
Videó: így emeli ki a Honvédség a Balatonba zuhant, világháborús, szuper ritka Messerschmitt roncsát
A Balaton vizébe zuhant magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya térségében most októberben végzik a szakemberek – ez az egyetlen megmaradt, magyar gyártmányú Messerschmitt.

A Honvédség a Honvédelem.hu honlapon egész cikk-folyamot szentelt a ritkaságnak számító roncs kiemelésének. Mint írják:

“Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gép pedig a „magyar tengerbe” veszett.”

A roncsot Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján találták meg Balatonakarattya térségében – ennek nyomán ugyanis 2020 szeptemberében az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai – a Jackal Cave 2020 gyakorlat kiképzési tervébe illesztett feladatként – gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében. Végül sikerült is megtalálni a 70-80 cm iszapréteg által borított gépet, sőt néhány roncsdarabot már akkor a felszínre hoztak.

A szakértők ekkor megállapították, hogy a roncsok egy, a második világháborús német-magyar repülőgyártási program részeként, a győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján Magyarországon gyártott Me 109-ból származnak. Ezen kívül egyébként egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg. Mint a Honvédség írja a munkálatok kapcsán:

“A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. A műveletet a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége koordinálja és a haderő több alakulata is részt vesz benne. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja került a Balaton vizére.”

Október 10-én a gép első nagyobb eleme is felszínre került:

A roncsdarabot a kiemelés után Balatonakarattyán, az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban folyamatosan tisztítják. Mint azt Magó Károly hangsúlyozta:

“A tisztítás az első és legfontosabb dolog, azért, hogy a feltárás végére minden a megfelelő állapotban legyen, továbbá, hogy az azonosításra alkalmas számokat minél pontosabban meg lehessen határozni.”

Másnap, tehát október 11-én előkerült a repülő fegyverzetének egy darabja is:

A kiemelési mukálatoknak kifejezetten jót tett a héten tapasztalt, “októberi nyár” is. A jól ismert, balatoni iszap viszont egyszerre áldás és átok – mint a Honvédelem.hu írja:

“Átok, mert a megtalált darabok megtisztítása hosszadalmas folyamat és áldás, mert az iszap konzerválta a Messerschmitt-roncsait. Olyannyira, hogy tiszta darabok (mint például a légcsavar egyik része) civil szemmel nézve megdöbbentően jó állapotban maradtak meg.”

A fegyvert a tűzszerészi vizsgálat után átszállították a partszakasz lekerített részére, ahol további vizsgálat vár még rá.

(Kép: hmzrinyi.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.