Videón a Starship robbanása

2023 / 11 / 23 / Felkai Ádám
Videón a Starship robbanása
A robbanás ellenére a SpaceX szerint sikeres volt a teszt, mivel a főbb célokat mind elérték, így többek közt a Super Heavy Booster mind a 33 Raptor hajtóművét sikeresen gyújtották be. A videót egy amatőr csillagász, Scott Ferguson készítette a Starship felső fokozatának a robbanásáról a Florida Keys-i teleszkópja segítségével – a felvételt a SpaceX is elkérte elemzésre.

November 18-án a SpaceX Starship rakétáját immár másodszor lőtték ki a texasi Boca Chicában található Starbase létesítmény területéről. A Super Heavy booster a fokozatok szétválása után felrobbant, míg a felső fokozat, maga a Starship 146 km-es magasságig jutott – tehát túl a Kármán-vonalon, és így kijutott a világűrbe, mielőtt megsemmisült. A robbanások ellenére a SpaceX sikeresnek ítélte a tesztrepülést, mivel egyrészt a Super Heavy Booster mind a 33 Raptor hajtóműve sikeresen beindult és teljes ideig égett, másrészt a fokozatok szétválása is sikerült, harmadrészt pedig a Csillaghajó most először kijutott tehát a világűrbe.

Első alkalommal sikerült elérnie a világűrt a SpaceX Mars-rakétájának A Starship magyar idő szerint szombat délután 2-kor emelkedett a magasba, az első teszttel ellentétben pedig ezúttal már a világűrt is sikerült elérnie, mielőtt elvesztették vele a kapcsolatot.

Egyébként annak kérdése, hogy kudarc vagy siker-e a kilövés, Elon Musk megosztó személyisége, valamint megjegyzései miatt kiélezett kérdés a nyugati médiában is – finoman szólva. Míg az inkább szaklapnak tekinthető Space.com a siker felé hajlik legalábbis a SpaceX saját kommentárja nyomán, a patinás Reuters úgy fogalmaz, hogy a Csillaghajó kudarcot vallott, nem sokkal azt követően, hogy elérte a világűrt.

Az Ars Technica (AT) cikke talán az egyik legalaposabb és a legobjektívebb a kérdésben (itt kattintható), és  ebben a mérleg másik serpenyőjébe a NASA SLS-rendszere kerül. Az AT érvei alapján a NASA Space Launch System (SLS) rakétája, amelyet több mint egy évtizeden keresztül fejlesztettek ki több tízmilliárd dolláros költséggel, egy éve valóban sikeresen debütált (bár a kilövési hely megsérült). Ezzel szemben viszont a SpaceX jelen tesztben szereplő Starshipjét és Super Heavy rakétáját néhány hónap alatt, az SLS-hez képest töredék áron építették. Más azonban a megközelítés is: a SpaceX tesztrepüléseken keresztül gyorsan azonosítja és beépíti a szükséges változásokat, és így “megengedheti” magának a kudarcokat, ami gyorsabbá, olcsóbbá és potenciálisan sikeresebbé teszi a folyamatot, mint a NASA hagyományosabb, kockázatkerülőbb módszere az SLS rakétával.

Annak ellenére tehát, hogy csak a második repülése volt, a Starship bizonyos szempontból már hozzámérhető a NASA SLS rakétájához a sikerességet tekintve. Vagyis lehet szeretni vagy nem szeretni Elon Muskot, de ettől független tény, hogy a Starship gyorsabban és olcsóbban ért el körülbelül oda, ahová az SLS.

Magára a robbanásról készült videóra rátérve – erről a Space.com írt: Florida Keysből egy amatőr csillagász, bizonyos Scott Ferguson egy teleszkóppal rögzítette a szuborbitális térben felrobbanó felső fokozatot:

Ferguson egyébként évekig tervezte a felvételt, és kifejlesztett egy programot is a pálya előrejelzéseit használó prediktív követésre. A SpaceX bekérte a felvételeket elemzésre, Ferguson pedig a stabilizált verziót és az eredeti nyers fájlt is benyújtotta, hogy a vállalat segítségére legyen.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.