Első alkalommal sikerült elérnie a világűrt a SpaceX Mars-rakétájának

2023 / 11 / 18 / Bobák Áron
Első alkalommal sikerült elérnie a világűrt a SpaceX Mars-rakétájának
A Starship magyar idő szerint szombat délután 2-kor emelkedett a magasba, az első teszttel ellentétben pedig ezúttal már a világűrt is sikerült elérnie, mielőtt elvesztették vele a kapcsolatot.

A SpaceX először április 20-án tesztelte élesben a teljes Starship-rendszert, amely magából az űrhajóból, valamint az azt szállító, 33 Raptor-hajtóművel ellátott Super Heavy hordozórakétából áll. A világűr elérése akkor egy műszaki hiba miatt meghiúsult, ugyanis az indítás után a Starship nem tudott leválni a hordozórakétáról, emiatt pedig a küldetés irányítói a rakéta megsemmisítése mellett döntöttek.

A tervezett forgatókönyv most szombaton is ugyanaz volt, mint a tavaszi teszten, azaz a SpaceX egyelőre meg sem kísérelte épségben visszahozni a Starship-rendszer darabjait. A rakéta 14.03-kor emelkedett a magasba, majd nagyjából két és fél perccel az indítás után a Super Heavy sikeresen levált a Starshipről. Az eredeti tervek szerint a hordozórakéta ezután kontrollált leszállást hajtott végre a Mexikói-öböl vizén, ehelyett azonban a szétválás után nem sokkal felrobbant. A Starship a szétválás után tovább emelkedett, a SpaceX adatai szerint pedig már 148 kilométeres magasságban, vagyis jócskán a világűr határának számító Kármán-vonal felett járt, amikor elvesztették vele a kapcsolatot. Az eredeti tervek szerint az űrhajó az alacsony Föld körüli pálya megközelítése után a Csendes-óceánba csapódott volna, Hawaii partjaitól néhány száz kilométerre, a közvetítésben elhangzottak alapján viszont erre nem kerülhetett sor, ugyanis a Starship önmegsemmisítő rendszere valamilyen okból bekapcsolt.

A 122 méter magas rakétarendszer minden idők legnagyobb és legerősebb űrrakétája, amit valaha építettek, a SpaceX-nek pedig kimondott célja, hogy a segítségével a jövőben embereket juttassanak a Marsra. Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy ez csak a következő évtizedben fog megvalósulni, a Starship ettől függetlenül is nagyon fontos szerepet fog játszani az elkövetkező évek világűrrel kapcsolatos terveiben: a hatalmas űrhajó minden eddiginél olcsóbbá teheti a Föld körüli pálya elérését, újabb komoly lökést adva az űriparnak, emellett a NASA Artemis-programjában is kulcsfontosságú szerepe lesz, hiszen az első küldetések során az űrhajósok a SpaceX rakétáját fogják használni arra, hogy a Lunar Gateway űrállomásról elérjék a Hold felszínét.

Már négy éven belül landolhat a Marson egy legénység nélküli Csillaghajó A Starship jövőjéről Elon Musk beszélt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.