Videón a Szíriusz, az oroszok szupernehéz támadó drónjának a prototípusa

2023 / 06 / 11 / Felkai Ádám
Videón a Szíriusz, az oroszok szupernehéz támadó drónjának a prototípusa
A nyilvánosság először láthatja repülés közben a fejlett, szupernehéz drónt, amelytől azt várják, hogy Oroszországot “drón-nagyhatalommá” tegye.

A Szíriusz a Kronshtadt vállat fejlesztése, amit a cég előző szupernehéz drónjának, az Orion “bátyjaként” is emlegetnek. Az egyhajtóműves Oriont már Ukrajnában is bevetették, a Szíriusz fejlesztését pedig érintették a háborús tapasztalatok, és jelentősen különbözik az Oriontól – sőt egyenesen azt várják tőle, hogy Oroszországot “drón-nagyhatalommá” tegye.

A drón modelljét a 2019-es MAKS légibemutatón leplezték le, de repülésre alkalmas prototípus csak 2021 novemberében készült. Annak ellenére, hogy 2023-ban állították volna szolgálatba, a drón még csak február 27-én hajtotta végre első repülését egy kiszivárgott Pentagon jelentés szerint. Most pedig véletlen kiszúrták repülés közben Moszkva környékén, és le is videózták.

Oroszország többhajtóműves Szíriusz harci drónjának a prototípusát egy orosz autós vette észre Rjazan közelében (Moszkvától délkeletre). Az autós videóra vette a drónt repülés közben, és a felvételt feltöltötte a közösségi oldalakra, hogy mindenki láthassa. Az alább beágyazott felvételen jól látható a drón hatalmas mérete, a jellegzetes V alakú farok és a hosszú szárnyak.

A szakértők szerint a Szíriusz egy háború előtti örökölt rendszer, a Helios nagy hatótávolságú ISR drónjával és a Kronstadt vállalat más projektjeivel együtt. Állítólag ez az egyik zászlóshajó projekt, amely Oroszországot drón-nagyhatalmak közé emeli az Egyesült Államokkal, Izraellel és Kínával együtt. A Szíriusz állítólag egy minden szempontból jobb és erősebb Orion – ez utóbbi a Kronstadt előző szupernehéz drónja, amit már Ukrajnában is bevetettek. (Ha a beágyazott videót nem sikerül lejátszani, ezen a linken is elérhető a felvétel.)

A Kronshtadt szerint a Szíriusz kétféle lőszert tud majd indítani – irányított és nem irányított lövedékeket. Jelenleg a drónt autonóm környezetben tesztelték – más repülőgépekkel vagy földi járművekkel és különböző fegyverekkel rendelkező rendszerekkel való interakcióban. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ által idézett forrás szerint a Szírirusz nemcsak harci, hanem felderítő küldetések végrehajtására is képes lesz – olyannyira hogy több változat készül belőle, amire hamarosan visszatérünk. A drón optikai-elektronikus rendszerekkel lesz felszerelve, mert mint azt az említett forrás elmondta:

“Az ukrajnai háború megmutatta, hogy szükség van ilyen típusú technológiára.”

A Szíriusz egy ikerhajtóműves (ez két turbóprop motort jelent) drón, nagy hatótávolsággal, ami jelentős tömegű hasznos terhet képes szállítani. A gép egyenes szárnyát vékony törzzsel kombinálták, a farok tehát jellegeztesen V alakú – ez az orosz mérnökök tipikus aerodinamikai megoldása. Nyílt forrásból származó adatok szerint a drón szárnyfesztávolsága 23 méteren belül lesz. Hosszúságuk nem haladja meg a 9 métert. 450 kg lesz az említett hasznos teher, míg a maximális felszálló tömeg 2-2,5 tonna között lesz. A Szíriusz maximum 7 km-es magasságban repülhet, az utazósebessége a várakozások szerint 180 km/h körül alakul.

Mint arról már szó volt, a drón nagyban különbözik majd az Oriontól – ezen eltérések közé tartozik a kiterjesztett hatótávolság és a műholdas kommunikációs (SATCOM) antenna rendszer, amely lehetővé teszi a távvezérlést hatalmas távolságban is.

Ez a pilóta nélküli drón nagyobb súlyú és erősebb bombák és rakéták szállítására is alkalmas, mint az Orion, ami magában foglalja az 500 kg tömegű RBK-500U kazettás bomba-adagolókat és a pusztító ODAB-500PMV üzemanyag-levegő robbanóanyagokat. Ezenkívül a drón szintetikus apertúra radarrendszerrel van felszerelve, amely domborzati térképeket generál, és azonosítja a szárazföldi járműveket és a tüzérségi célpontokat.

A Szíriusz várhatóan három különböző verzióban fog megjelenni: egy támadási célokra, egy kizárólag felderítésre, a harmadik pedig kifejezetten tengeri járőrözésre készült. Ez a harmadik változat, amelyet az Orosz Haditengerészet használ, képes lesz majd hasznos terhek szállítására számos feladathoz, beleértve a tengeralattjáró-elhárító műveleteket, a kutatást és mentést, valamint a tengeri felderítést.

(Forrás: Bulgarian Military, Interesting Engineering, kép: Wikimedia.Commons)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.