Videón a történelmi esemény – egyszerre járt a Starship harmincegy hajtóműve

2023 / 02 / 10 / Felkai Ádám
Videón a történelmi esemény – egyszerre járt a Starship harmincegy hajtóműve
A sikeresnek tűnő „static fire” tesztet követően egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy az űrbe repüljön az emberiség eddigi legerősebb rakétája.

A Starship a SpaceX tervei szerint az emberiséget nem csak a Holdra, de idővel a Marsra is eljuttathatja akár – és ez az elképzelés egyre inkább kezd valósággá szilárdulni. A múltkor sikeresen feltöltötték a Starship űrhajó és a Super Heavy gyorsítórakéta (a mostani esetben a Ship 24 és a Booster 7 változatokat szerelték egybe) kettőséből álló járművet – erről mi is írtunk:

Először töltötték fel üzemanyaggal a Mars meghódítására tervezett Csillaghajót – Videó Ez azt jelenti, hogy már a következő hónapban sor kerülhet a Földet megkerülő próbarepülésre, addig is nézzük meg a történelmi pillanatot!

Most viszont újabb mérföldkövet sikerült elérni – a Booster 7 33 következő generációs Raptor hajtóművéből egyszerre járt 31 a tegnapi (február 9.) „static fire” teszt során a SpaceX Starbase nevű telephelyén Texasban – számol be róla a Space.com.

Ezzel tehát a Starhip még egy fontos lépést tett meg abba az irányba, hogy sor kerülhessen az első űrrepülésére akár már márciusban. Kérdés lehet, hogy a 33 Raptorból miért csak 31 működött – mint azt Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója a Twitteren írta, egy hajtóművet a csapat szándékosan leállított még a start előtt, egy pedig leállt magától, ám így is maradt elég tolóerő, amivel el lehetett volna érni a Föld körüli pályát.

A SpaceX egyébként közzétett egy videót a Twitteren, amin a teszt leglátványosabb része tekinthető meg:

A Static fire teszt 7 másodpercig tartott (ezt az időt szerette volna a SpaceX elérni az előzetes bejelentések szerint), és ami külön jó hír, hogy a Booster 7 is egyben maradt. Amúgy mind a Starship, mind pedig a Super Heavy úgy lett kialakítva, hogy többször is felhasználható legyen, és mindkettőn az említett Raptor hajtóművek találhatóak meg – a Boosteren tehát 33, míg a Starshipen 6 Raptor akad.

Érdekesség, de nem feltétlen minden Starhip lesz többször felhasználható. A Twitteren valaki már közzétette, hogy felfedezett utalást egy „expendable” (feláldozható) Starship konfigurációval kapcsolatban a SpaceX weboldalán – ez a jármű 250 tonnát lenne képes a Föld körüli pályára szállítani – ami több mint a duplája annak, amire a NASA Saturn V-je volt képes. Musk maga egyébként ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a cég még nem döntötte el, hogy tényleg fejlesztenek-e egy nem visszatérő felső fokozatot, tehát Starshipet.

Azonban már 2019-ben is szóba került egy hőpajzs, valamint a leszálláshoz használatos lábak nélküli Starship – sőt ilyen prototípusokon azóta is dolgozik a cég. Mivel azonban még a Starhip nem járt az űrben sem, így nem csoda, hogy a fejlesztések körül nagy a bizonytalanság, de az már látszik, hogy nem minden ilyen járművet terveznek jelenleg úgy, hogy többször is felhasználható legyen. Arról természetesen csak találgathatunk, hogy mi lesz a végső sorsa ezeknek a visszatérésre alkalmatlan Starshipeknek.

Akárhogy is a mostani teszt komoly eredmény – tavaly a Booster 7-nek 14 hajtóművét sikerült járatni egy hasonló teszten, az előrelépés tehát hatalmas. Amennyiben pedig sor kerülhet a jövő hónapban a tényleges kilövésre, úgy az emberiség legerősebb űrhajója emelkedne a csillagok közé – a Booster 7 33 hajtóműve ugyanis közel kétszer akkora tolóerőt fejt ki a kilövésnél, mint a NASA Space Launch Systeme, amely rakéta eddig a dobogó tetején állt.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.