Videón, ahogy januárban a tengerbe zuhant egy F–35-ös

2022 / 02 / 08 / Felkai Ádám
Videón, ahogy januárban a tengerbe zuhant egy F–35-ös
A pilótát szerencsére sikerült kimenteni, de többen megsérültek, és elsüllyedt száztízmillió dollárnyi haditechnika – mozgóképen látható most a baleset.

Korábban mi is írtunk arról, hogy január 24-én az amerikai hadsereg egyik F–35C típusú vadászgépe a USS Carl Vinson repülőgép-hordozóra való leszállás közben belezuhant a Dél-kínai tengerbe egy hadgyakorlat során. Cikkünkben megírtuk azt is, hogy bár a balesetben többen is megsérültek, de a pilótát szerencsés módon sikerült kimenteni, ugyanakkor száztízmillió dollárt meghaladó haditechnika is odaveszett, melyet félő, hogy egy ellenséges hatalom (Kína vagy Oroszország) megpróbál megszerezni, hogy alaposan kielemezzék.

Komoly fejfájást okoz az USA-nak, hogy az egyik F-35-ös vadászgépük leszállás közben beleesett a tengerbe Ha nem halásszák ki, akkor Kína vagy Oroszország minden bizonnyal megteszi, amivel hozzájuthatnak a jelenlegi amerikai csúcstechnika titkaihoz.

Most pedig egy videofelvétel került ki a múlt hónapi balesetről, melyet a már említett USS Carl Vinson egyik kamerája rögzített, és a felvételen a hajó monitorán látható a szerencsétlenség. A CNN-nek az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete megerősítette, hogy az anyag valódi, de a baleset okáról egyelőre még nem nyilatkoztak. Hozzátették azt is, hogy a gép elvesztésének okát egyelőre még próbálják kideríteni, ahogy azt is, hogy ki szivárogtathatta ki engedély nélkül a lenti felvételt.

A felvételen két kameraállás is látható, és valószínűleg a felvétel akkor készült, amikor a monitoron az eredeti videót visszajátszották – tehát már az esetet követően. Az egyik kameraállásból látszik, hogy a gép a landoláskor lángra kap, majd megpördül, míg a másodikon az látható, ahogy az F–35-ös becsúszik a hullámok közé. Hallható az is, hogy amikor a gép megközelíti a hajót, a legénység „Wave off, wave off” kiáltásokkal próbálja figyelmeztetni a pilótát – ezt a kifejezést akkor használják, amikor meg kell szakítani a leszállási műveletet, fel kell gyorsítani a gépet, tenni egy kört, majd ismét megpróbálkozni a landolással. A figyelmeztetés azonban túl későn érkezhetett.

A CNN-nek nyilatkozó egyik szakértő azt is hozzátette, hogy a vadászgépnek láthatóan irányítási gondjai voltak, amikor megközelítette a USS Carl Vinsont. Ez, és maga a baleset szerinte pedig arra utal, hogy a gépen nem használták az automatikus landolási rendszert – ez utóbbi egy olyan digitális rásegítés, mely segítségével a pilótának kevesebb korrekciót kell végezni a leszálláshoz. Maga a rendszer egyébként viszonylag új, amely az F–35-programmal együtt jött ki. A felvétel végén a legénység habbal fújja be a fedélzetet, hogy megelőzzék a komolyabb károk kialakulását a hajón – a hivatalos híradás szerint egyébként alig keletkezett kár az anyahajóban, amely gyorsan vissza tudott térni a szokásos működéshez.

Kiderült az is, hogy megkezdődött a roncs kiemelésének az előkészítése – ez a szakértők szerint már csak azért prioritást élvez, mert (ahogy tehát a fentebbi cikkünkben írtuk) a gép a legmodernebb amerikai haditechnológiával lett felszerelve, és Washington nagyon nem szeretné, hogy ez a térséget teljesen ellenőrző Kína kezébe kerüljön. A kínai külügyminisztérium egyébként úgy nyilatkozott, hogy tudomásuk van az esetről, de nem érdekli őket az amerikaiak gépe.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Robert Sullivan)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.