Videón az Orion útja az űrben a Holdig és vissza

2022 / 12 / 14 / Bobák Zsófia
Videón az Orion útja az űrben a Holdig és vissza
Az Orion űrkapszula számos felvételen örökítette meg a misszió legjobb pillanatait.

A NASA SLS rakétája által az űrbe szállított Orion űrkapszula november 16-án indult 25,5 napos útjára a Hold felé és vissza, miközben a fedélzetén tudományos kísérletek elvégzéséhez szükséges eszközöket vitt magával. Az Artemis-1 küldetés sikeresen végződött, mikor az Orion december 11-én belépett a Föld légkörébe és az ejtőernyős ereszkedés után a Csendes-óceánba csapódott, ahonnan a USS Portland fedélzetén szállították a szárazföldre.

A NASA mellett sok más cég és űrügynökség is hozzájárult a misszió megvalósításához, többek között az Európai Űrügynökség is nagy szerepet vállalt, mivel ők kezelték azt az űreszközt, ami a kapszula meghajtását biztosította. Az Európai Szervízmodul az út teljes időtartama alatt az Orionnal együtt repült, csak az atmoszférába való belépés előtt vált le a kapszuláról, mikor már nem volt szükség a szolgálataira. A szervízmodul elégett az atmoszférában, de a következő verziói is készülnek már, amelyek a későbbi Artemis-missziók során nyújtanak majd segítséget.

Az első, most használt modult az Airbus építette Bremenben és ugyanitt készült a második egység is, amit tavaly szállítottak le a Kennedy Űrközpontba, de a harmadik, valamint a negyedik modul is épül már. Az ESM 33 hajtóművel biztosította meghajtást az Orion számára és az Artemis II során oxigénnel és vízzel látja el az űrhajósokat. A holdprogram első fázisának "legjobb pillanatait" a NASA és a szervízmodulért felelős ESA összeállításában is megtekinthetjük.

(Fotó: ESA/K.Oldenburg, NASA/ESA/ATG Medialab)

Hazatért több mint kétmillió kilométer hosszú útjáról az Orion Az űreszköz teljesítette feladatát - 25,5 nap alatt ellátogatott a Holdhoz, majd épségben visszatért a Földre és a Csendes-óceánban landolt. Jöhet a következő misszió.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.