Videón az Orion útja az űrben a Holdig és vissza

2022 / 12 / 14 / Bobák Zsófia
Videón az Orion útja az űrben a Holdig és vissza
Az Orion űrkapszula számos felvételen örökítette meg a misszió legjobb pillanatait.

A NASA SLS rakétája által az űrbe szállított Orion űrkapszula november 16-án indult 25,5 napos útjára a Hold felé és vissza, miközben a fedélzetén tudományos kísérletek elvégzéséhez szükséges eszközöket vitt magával. Az Artemis-1 küldetés sikeresen végződött, mikor az Orion december 11-én belépett a Föld légkörébe és az ejtőernyős ereszkedés után a Csendes-óceánba csapódott, ahonnan a USS Portland fedélzetén szállították a szárazföldre.

A NASA mellett sok más cég és űrügynökség is hozzájárult a misszió megvalósításához, többek között az Európai Űrügynökség is nagy szerepet vállalt, mivel ők kezelték azt az űreszközt, ami a kapszula meghajtását biztosította. Az Európai Szervízmodul az út teljes időtartama alatt az Orionnal együtt repült, csak az atmoszférába való belépés előtt vált le a kapszuláról, mikor már nem volt szükség a szolgálataira. A szervízmodul elégett az atmoszférában, de a következő verziói is készülnek már, amelyek a későbbi Artemis-missziók során nyújtanak majd segítséget.

Az első, most használt modult az Airbus építette Bremenben és ugyanitt készült a második egység is, amit tavaly szállítottak le a Kennedy Űrközpontba, de a harmadik, valamint a negyedik modul is épül már. Az ESM 33 hajtóművel biztosította meghajtást az Orion számára és az Artemis II során oxigénnel és vízzel látja el az űrhajósokat. A holdprogram első fázisának "legjobb pillanatait" a NASA és a szervízmodulért felelős ESA összeállításában is megtekinthetjük.

(Fotó: ESA/K.Oldenburg, NASA/ESA/ATG Medialab)

Hazatért több mint kétmillió kilométer hosszú útjáról az Orion Az űreszköz teljesítette feladatát - 25,5 nap alatt ellátogatott a Holdhoz, majd épségben visszatért a Földre és a Csendes-óceánban landolt. Jöhet a következő misszió.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.