Videón, hogy az ukránok kilövik az orosz szupertankot

2022 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Videón, hogy az ukránok kilövik az orosz szupertankot
Mióta kilőtték az orosz hadsereg büszkeségét, a T–90M közepes harckocsit, egyre az a kérdés, hogy az ukránok milyen fegyvert használtak. Nos, úgy tűnik, nem feltétlen a legmodernebb eszközt vetették be. Videón látható a tank megsemmisülése is.

Az orosz páncélos erő egyik legszimbolikusabb veszteségéről a múlt héten számoltunk be, ez pedig a T–90M tank kilövése. A kudarcot csak aláhúzta, hogy ráadásul bő egy héttel azután került sor arra, hogy a szupertankból kiégett roncs legyen, hogy a járművet a harctérre küldték. Az esetről, valamint a tankról részletesebben lentebb írtunk:

Az első ismert bevetés után másfél héttel lőtték ki a legfejlettebb orosz tankot Ukrajnában A T–90M vagy Proriv–3 az orosz hadsereg legfejlettebb, bevethető páncélosa, és nagy vihart keltett, hogy április végén ezek megjelentek Ukrajnában. Mostanra viszont egyet már ki is lőttek közülük, ami elég megalázó veszteség az orosz katonai erőre nézvést.

Most pedig kikerült a közösségi felületekre egy videó, amelyen a tank pusztulása látható:

A felvétel azért is érdekes, mert ez az első videó arról, hogy egy ilyen típusú tank megsemmisül. Mint a fentebbi cikkünkben írtuk, a T–90M ugyanis egy elég új tank. Az esetre egyébként Staryi Saltiv településen került sor, Harkov megyében. További különlegesség, hogy a tankot nem feltétlen a legmodernebb eszközzel, hanem egy Carl Gustaf gránátvetővel szedték le. A Carl Gustaf egy hátrasiklás nélküli löveg, egy 84 mm-es, hordozható, többször felhasználható, multifunkciós (többféle célpont ellen is hatásos) fegyver. Az eszközt a svéd Saab Bofors Dynamics kezdte el gyártani, és a svéd hadsereg 1946-ban rendszeresítette. Természetesen a fegyvernek akad újabb kiadása, amellyel a svéd gyártó 2014-ben rukkolt elő. Azt sajnos pontosan nem tudjuk, hogy az ukránok mely változatát használták a svéd eszköznek, de azt a tankot kilövő, 127. területvédelmi dandárt vezető ezredes is megerősítette a The Wall Street Journal-nak, hogy valóban a svéd fegyver valamely változatát vetették be a szupertank ellen.

A fegyver legutóbbi változata, a Carl Gustaf M4 már olyan intelligens irányzékrendszerekkel is felszerelhető, mint az optikai 3-szoros nagyítású irányzék, lézeres távolságmérő és képerősítő rendszer. Ezenkívül az új rendszert éjszakai bevetésre is felkészítették. Az M4 a 84 mm-es lőszerek széles skáláját képes kilőni, így többféle célpont ellen is hatásos lehet. Az M4 öt legfőbb újdonsága az elődökhöz képest:

  • Intelligens irányzékokkal való kompatibilitás
  • Állítható válltámasz a jobb ergonómia érdekében
  • Kisebb súly
  • Gyorsabb újratöltés
  • Integrált lövésszámláló (logisztikai és karbantartási okok miatt)

A SAAB Bofors Dynamics azon dolgozik, hogy az intelligens lőszerek integrálásával javítsa a fegyver hatékonyságát, de a Carl Gustaf M4-en az intelligens irányzékokkal a lövedékek is programozhatóak: vagyis beállítható, hogy becsapódáskor vagy még a levegőben robbanjon a lövedék.

Magyarán nem feltétlen régi fegyverről van szó, de azért a Carl Gustaf alapvetően így is egy korai generációs eszközre alapul, és ennél jóval modernebb az az NLAW-rendszer, amely a „fire-and-forget” megoldásnak köszönhetően játszi könnyedséggel szedi le az ellenséges járműveket. Ráadásul az előző, Carl Gustaf M3 jóval inkább elterjedt, így a legnagyobb eséllyel inkább erről az eszközről lehetett szó. Az T–90 M pedig elvileg olyan páncélozást és elhárítórendszereket kapott (erről szintén a fenti cikkben írtunk részletesebben), hogy papíron legalábbis nem kellett volna ennyire könnyen pusztulnia egy ilyen fegyvertől.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.