Az első ismert bevetés után másfél héttel lőtték ki a legfejlettebb orosz tankot Ukrajnában

2022 / 05 / 05 / Felkai Ádám
Az első ismert bevetés után másfél héttel lőtték ki a legfejlettebb orosz tankot Ukrajnában
A T–90M vagy Proriv–3 az orosz hadsereg legfejlettebb, bevethető páncélosa, és nagy vihart keltett, hogy április végén ezek megjelentek Ukrajnában. Mostanra viszont egyet már ki is lőttek közülük, ami elég megalázó veszteség az orosz katonai erőre nézvést.

Az oroszok számára a háború eddig több megalázó veszteséget is tartogatott – ezek közül is kiemelkedik a Moszkva cirkáló elvesztése. A legújabb veszteség pedig ennyire talán nem fájó Putyin hadseregének, de mindenképp szimbolikus – az oroszok Ukrajnába vezényelt, legmodernebb tankjának kiégett roncsáról jelentek meg ezúttal felvételek. A képet a Twitteren a The Kyiv Independent katonai szakértője tette közzé tegnap, és azon tehát egy T–90M közepes harckocsi kiégett roncsa látható.

Ezek a tankok a legújabb, egyben legmodernebb harcképes páncélosok, amelyeket az orosz hadsereg a csatatérre tud küldeni. A T–90M-et, amit Proriv–3-ként is emlegetnek (az orosz szó áttörést jelent) egyedül csak a híres-hírhedt Armata előzi fejlettségben, ám ez utóbbi esetén valószínűleg akadozik a fejlesztés, és komolyabb számban nem is lehet őket bevetni. Az Armatáról egyébként a lenti cikkünkben írtunk részletesebben.

T–14 Armata, az orosz szupertank, amelyet arra terveztek, hogy megnyerje ezt a háborút Ukrajnában alapvetések kezdenek megdőlni haditechnikai értelemben, de milyen szerephez jut az újgenerációs orosz tank, melyet kifejezetten az ilyen konfliktusokra terveztek?

Visszatérve a T–90M-re: ez az a harckocsi, amit a régebbi szlenget kölcsönvéve zsír újnak titulálhatunk, mivel az Uralvagonzavod vállalat által gyártott tank leszállításának első körére az orosz hadsereg számára mindössze két éve, 2020 áprilisában került sor. A páncélosok a Nyugati Katonai Kerület (ZVO) Oroszország öt régiójában állomásozó gárdaharckocsi-hadseregéhez kerültek, és mint a sajtóközlemény írja, az első páncélosokat a Taman motorizált hadosztály kapta. A cikk kitér arra is, hogy ezek a tankok már új toronnyal és erősebb motorral rendelkeznek (azonban ennél jelen esetben érdekesebb a páncélozásuk, amire még majd visszatérünk). Az oroszoknak jelenleg egyébként körülbelül 100 ilyen harckocsijuk lehet (a T–90M-nek amúgy két változata is akad, de erre is kitérünk rövidesen).

Mint a hírt az elsők közt közlő The Drive írja, a harckocsi roncsa azt bizonyítja, hogy Moszkva már a legfejlettebb fegyverek bevetése mellett szánta el magát. A T–90M megjelenése ráadásul azzal is kapcsolatban állhat, hogy Oroszország Kelet-Ukrajnára összpontosítja a haderejét, annak érdekében, hogy megszerezze a donbászi régiót. Először ugyanis április 25-én az Orosz Nemzeti Gárda által közzétett videofelvételeken lehetett ilyen páncélost látni Harkiv megyében. Ekkor lehetett tehát először biztosan tudni azt, hogy Oroszország a T–90M harckocsik korlátozott készletének egy részét beküldte a háborúba.

A T–90M a T–90 modernizált, javított változata, amit először 2017-ben lepleztek le. A T–90M lényegében az exportra szánt T–90MS dizájnára épül, és a felhasznált alkatrészek is megegyeznek a két harckocsi között. 2017-ben egy szerződés keretében kétféle T–90M leszállításáról döntöttek – az egyik változat 10 darab, teljesen új, „nulláról felépített” harckocsi volt, a másik 20 darab M-standardra átalakított T–90A tank (ez lett a T–90AM). Az első komolyabb mennyiség leszállítására ebből a harckocsiból 2021-ben került sor. Ami most igazán érdekes, a harckocsi páncélozása, amit mintha csak az Ukrajnában bevetett tankelhárító rendszerek figyelembevételével fejlesztettek volna.

A közepes harckocsi Relikt beépített Explosive Reactive Armor (ERA)-t használ a korábban elterjedt Kontakt–5 helyett, ami védelmet nyújt a tandem robbanófejek ellen, és jelentősen csökkenti az APFSDS töltények behatolását. A T–90M gumi oldalszoknyákkal van felszerelve, beépített páncéllemezekkel. A harckocsi felszínét helyenként ketrecpáncél és speciális háló borítja, amely javítja a védelmet bizonyos típusú páncéltörő fegyverekkel szemben. Ezeken kívül a tank automatikus tűzoltó rendszerrel is fel van szerelve. A tank kapott egy speciális rendszert is, amely füstgránát segítségével fedi el a páncélost, ha a harckocsira lézersugarat irányítanak. Ez a rendszer (elméletileg) jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy egy ellenséges irányított fegyver eltalálja a tankot. Korábban egyébként írtunk arról is, hogy a T–80UM2, aktív védelemmel ellátott tank, melyből egyetlen egy akadt, szintén a jelen cikk apropóját adó Proriv–3-hoz hasonlóan járt a mostani háború korábbi szakaszában.

Egyetlen orosz T–80UM2 tank létezett a világon – kilőtték Ukrajnában Az sem érthető teljesen, hogy egyáltalán mit keresett a kísérleti harcjármű prototípusa a háborúban, de ez az egyetlen orosz tank, melyet aktív tankelhárító védelemmel láttak el a háborúban jelen ismereteink szerint – ezek szerint pedig a rendszer nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.

Mint a The Drive írja, ez a fejlett védelmi rendszer most sem sokat ért, és a most kilőtt T–90M az első ismert veszteség ebből a típusból. Az orosz hadvezetés számára pedig egész biztosan nem túl felemelő látvány a legfejlettebb harckocsijuk füstölgő, kiégett roncsa Ukrajnában.

(Kép: T–90M közepes harckocsi, wikimedia.commons/Ministry of Defence of the Russian Federation


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.