Videón is látható, ahogy a Parker szonda megérinti a Napot

2021 / 12 / 17 / Bobák Zsófia
Videón is látható, ahogy a Parker szonda megérinti a Napot
Egyenesen a "vihar szemébe" repült az űreszköz a streamereknek nevezett, elektromosan töltött részecskékkel teli képződményeken át, amelyekkel a Nap légkörének külső részén került kontaktusba.

A Nap légkörének külső határa a Hannes Olof Gösta Alfvén svéd Nobel-díjas plazmafizikus által leírt és róla elnevezett Alfvén-felületnél húzódik, itt "válik el" a koronától az a régió, amelyben már a napszél uralkodik, azonban azt, hogy egészen pontosan a Nap felszínétől milyen távolságban kell keresni ezt a határt, eddig a csillagászok sem tudták meghatározni.

Többek között ezért is nagy jelentőségű az a december 14-én közzétett jelentésben részletezett esemény, amelynek során a Parker napszonda nyolcadszor repült közel a Naphoz és ez alkalommal a mérések alapján először sikerült elérnie és átlépnie az Alfvén-felületet, ami azt jelenti, hogy belépett a csillag koronájába mintegy 13 millió kilométer távolságban a Nap felszínétől. Valamivel közelebb, nagyjából 10,5 millió kilométer távolságban a kilencedik repülés (flyby) alkalmával pedig áthaladt az angolul streamereknek nevezett képződményeken is, amelyek szalag formájú struktúrákként láthatóak a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának felvételén. Itt a NASA leírása szerint olyan körülmények uralkodtak, mintha átmenetileg a vihar szemébe került volna a szonda, mivel ebben a nyugodtabb régióban a részecskék lassabban mozogtak, mint az ezt körül vevő területen.

A szonda a továbbiakban is folytatja megfigyeléseit, legközelebb 2022 januárjában repül be újra a koronába.

(Fotó: NASA Goddard/CIL/Adriana Manrique Gutierrez)

A történelem során először érte el egy űreszköz a Nap légkörét A NASA hétfőn jelentette be, hogy a Parker Solar Probe áprilisban "megérintette a Napot", azaz többször is sikeresen berepült az égitest légkörének felső részébe.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?
Most, hogy már két űrállomás üzemel folyamatosan és a kereskedelmi űrutazások is fellendülőben vannak, néha egész sokan utaznak egyszerre az űrbe. Ha kíváncsiak vagyunk rá, jelenleg éppen hányan és név szerint kik tartózkodnak a Földön kívül, egyszerűen utánajárhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.