Videón is látható, ahogy a Parker szonda megérinti a Napot

2021 / 12 / 17 / Bobák Zsófia
Videón is látható, ahogy a Parker szonda megérinti a Napot
Egyenesen a "vihar szemébe" repült az űreszköz a streamereknek nevezett, elektromosan töltött részecskékkel teli képződményeken át, amelyekkel a Nap légkörének külső részén került kontaktusba.

A Nap légkörének külső határa a Hannes Olof Gösta Alfvén svéd Nobel-díjas plazmafizikus által leírt és róla elnevezett Alfvén-felületnél húzódik, itt "válik el" a koronától az a régió, amelyben már a napszél uralkodik, azonban azt, hogy egészen pontosan a Nap felszínétől milyen távolságban kell keresni ezt a határt, eddig a csillagászok sem tudták meghatározni.

Többek között ezért is nagy jelentőségű az a december 14-én közzétett jelentésben részletezett esemény, amelynek során a Parker napszonda nyolcadszor repült közel a Naphoz és ez alkalommal a mérések alapján először sikerült elérnie és átlépnie az Alfvén-felületet, ami azt jelenti, hogy belépett a csillag koronájába mintegy 13 millió kilométer távolságban a Nap felszínétől. Valamivel közelebb, nagyjából 10,5 millió kilométer távolságban a kilencedik repülés (flyby) alkalmával pedig áthaladt az angolul streamereknek nevezett képződményeken is, amelyek szalag formájú struktúrákként láthatóak a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának felvételén. Itt a NASA leírása szerint olyan körülmények uralkodtak, mintha átmenetileg a vihar szemébe került volna a szonda, mivel ebben a nyugodtabb régióban a részecskék lassabban mozogtak, mint az ezt körül vevő területen.

A szonda a továbbiakban is folytatja megfigyeléseit, legközelebb 2022 januárjában repül be újra a koronába.

(Fotó: NASA Goddard/CIL/Adriana Manrique Gutierrez)

A történelem során először érte el egy űreszköz a Nap légkörét A NASA hétfőn jelentette be, hogy a Parker Solar Probe áprilisban "megérintette a Napot", azaz többször is sikeresen berepült az égitest légkörének felső részébe.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.