Videón látszik, ahogy elszökik a Mars légköre
2020 / 05 / 28 / Felkai Ádám
Videón látszik, ahogy elszökik a Mars légköre
Hajdanán a Mars akár lakható bolygó is lehetett. Az évmilliárdok alatt azonban a légköre elszivárgott az űrbe, így vált azzá a vörös sivataggá, aminek ma ismerjük. Most videón is megnézhetjük, ahogy a Mars elveszti az atmoszféráját.

A videón látható animáció a NASA MAVEN űrhajója által rögzített adatok felhasználásával készült. A 2013 novemberében kilőtt MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) éppen azzal a céllal állt pályára a vörös bolygó körül, hogy a Mars légkörét, klímáját és a múltbéli, esetleges lakhatóságát vizsgálja.

A mostani eredmények alapján a Mars atmoszférája amiatt szökik, mert a bolygó magnetoszférája túl gyenge ahhoz, hogy megóvja a Marsot a kegyetlen napszéltől, amely fokozatosan „elfújja” a légkört. Eddig ugyanis úgy hitték, hogy a Mars a felszínén fúvó, iszonyatos homokviharok miatt veszíti el fokozatosan a légkörét – a most publikált tanulmány pedig épp ezt a teóriát cáfolja.

A kutatók abban reménykedtek, hogy bebizonyíthatják, mennyire fontos a mágneses mező szerepe a bolygók légkörének a szabályozásában. A Földünk rendelkezik mágneses mezővel, a Mars azonban nem. Emiatt a Napból érkező, töltött részecskék (ez a napszél) kölcsönhatásba lépnek a Mars atmoszférájával, aminek eredménye az elektromos feszültséget indukáló magnetoszféra.

A magnetoszféra létezéséről a kutatók eddig is tudtak, csak arról nem, hogy milyen hatással bír a légkörre, illetve az sem volt tisztázott, hogy mennyi energia érkezik a napszélből. A kutatók azzal a hasonlattal éltek, hogy amennyiben a folyamatosan áramló napszélt egy áramkörként képzeljük el, úgy a vörös bolygó légköre egy fémgömb, amely zárja ezt az áramkört. A kölcsönhatás eredménye, hogy a napszél energiája elektromos és mágneses energiává alakul, amely felgyorsítja a Mars légkörének töltéssel rendelkező részecskéit.

Ennek eredményeképp kezd el a légkör szivárogni.

A tanulmány azt sugallja, hogy mágneses mező híján a napszél oly mértékben károsította a planétát, hogy az sem zárható ki, hogy az egykor kifejezetten nedves, vízben gazdag világ volt.

(Kép: NASA)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.