Videóra vették, ahogy egy meteorit a Holdba csapódik 2023 / 06 / 20 / Bodnár Barna

A meteorit rövid, de annál fényesebb villanással ütközött a Hold felszínébe, még idén februárban. Az eset még a Földről is látszott, ugyanis Daichi Fujii, a japán Hiratsuka Városi Múzeum kurátora a Hold megfigyelésére beállított kamerák segítségével rögzítette az eseményt. A meteorok átlagosan körülbelül 50 ezer kilométer per órás sebességgel haladnak, és gyakran ütköznek az útjukba kerülő égitestekbe. Nagy sebességű becsapódásaik intenzív hőt generálnak és krátereket hoznak létre, miközben ragyogó fényt bocsátanak ki. A Holdba csapódó meteoritok láthatók a Földről, ha méretük elég nagy, illetve, ha az ütközés a "holdi éjszaka" idejében történik. A kráter, amelyet a videón látható meteorit hozott létre, körülbelül 12 méter átmérőjű lehet, és valószínűleg a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter vagy az indiai Chandrayaan 2 holdszonda által készített fotókon is láthatjuk majd a jövőben. Meteorok természetesen nem csak a Holddal, de a Földdel is ütköznek nap, mint nap, az űrsziklák túlnyomó többsége azonban bolygónk légkörével érintkezve teljesen elég. A Holdnak azonban csak nagyon vékony légköre van, így égi kísérőnk felszínébe azok a meteorok is krátereket vájnak, amelyek a Föld felszínét el sem érnék. (Borítókép: Getty Images/Stocktrek)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.