Videóra vették, ahogy egy meteorit a Holdba csapódik 2023 / 06 / 20 / Bodnár Barna

A meteorit rövid, de annál fényesebb villanással ütközött a Hold felszínébe, még idén februárban. Az eset még a Földről is látszott, ugyanis Daichi Fujii, a japán Hiratsuka Városi Múzeum kurátora a Hold megfigyelésére beállított kamerák segítségével rögzítette az eseményt. A meteorok átlagosan körülbelül 50 ezer kilométer per órás sebességgel haladnak, és gyakran ütköznek az útjukba kerülő égitestekbe. Nagy sebességű becsapódásaik intenzív hőt generálnak és krátereket hoznak létre, miközben ragyogó fényt bocsátanak ki. A Holdba csapódó meteoritok láthatók a Földről, ha méretük elég nagy, illetve, ha az ütközés a "holdi éjszaka" idejében történik. A kráter, amelyet a videón látható meteorit hozott létre, körülbelül 12 méter átmérőjű lehet, és valószínűleg a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter vagy az indiai Chandrayaan 2 holdszonda által készített fotókon is láthatjuk majd a jövőben. Meteorok természetesen nem csak a Holddal, de a Földdel is ütköznek nap, mint nap, az űrsziklák túlnyomó többsége azonban bolygónk légkörével érintkezve teljesen elég. A Holdnak azonban csak nagyon vékony légköre van, így égi kísérőnk felszínébe azok a meteorok is krátereket vájnak, amelyek a Föld felszínét el sem érnék. (Borítókép: Getty Images/Stocktrek)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.