Videóra vették, ahogyan megsemmisül egy űrszemét

2021 / 06 / 24 / Perei Dóra
Videóra vették, ahogyan megsemmisül egy űrszemét
Az Európai Űrügynökség (ESA) egy úgynevezett plazma-szélcsatornában szimulálta a Solar Array Drive Mechanism (SADM) nevű műhold egyik fontos elemének megsemmisülését. A berendezés gyakorlatilag teljesen szétmorzsolódik.

A SADM-ről érdemes tudni, hogy egy olyan napelem-irányító eszközről beszélünk, melynek feladata a műhold napelemeinek irányítása a Nap felé. A méretre nagynak számító berendezés bár kétségkívül hasznos, az űrszemét szempontjából azonban problémás, mivel viszonylag nehezen semmisül meg.

Videón, ahogy megsemmisül egy űrszemét

Valahányszor egy űreszköz elkezd visszazuhanni az atmoszférába, az adott műhold üzemeltetőjének igazolnia kell, hogy a balesetveszély esélye a földi becsapódás esetén kevesebb, mint egy a tízezerhez. A napelem-irányító berendezések gyártására szakosodott Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) az ESA, a német Hyperschall Technologie Göttingen GmbH (HTG), valamint a Német Repülési és Űrrepülési Központ (DLR) közös hozzájárulásával indított projekt keretében vizsgálta egyik műszerük megsemmisülését. Ezt szemléltei az alábbi videó:

A szimulációhoz az ESA speciális szoftverét, a műholdak széthullását vizsgáló SCARAB-ot használták. Egy gyors adatelemzést követően az napelem-irányító berendezésbe az egyik csavar helyett egy alacsonyabb olvadáspontú alumíniumot tettek, hogy a szerkezet megsemmisülése minél hamarabb elkezdődjön - írja a ScitechDaily.

A projekt felelősei ezután a német űrhivatal plazma-szélcsatornájába helyezték a műholdat, amelyben jól szimulálható a légköri zuhanás. A légkörben felizzó műszer darabja - vagyis maga az űrszemét - körül plazma keletkezik, a szélcsatorna szele pedig a körülötte áramló levegőt szimulálja. A Hyperschal emellett egy olyan modellt is kidolgozott, melyet a napelem-irányító berendezéseket gyártók a későbbiekben is felhasználhatnak.

(Fotó: ESA)

További cikkek a témában:

A Holdat és Marsot majom külsejű gépek, ugráló robotok, műrovarok és drónok népesíthetik be az emberek előtt Mire valódi űrhajósok is érkeznek a Holdra vagy a vörös bolygóra, a robotok már várják őket, és a későbbiekben is együtt dolgoznak majd velük. Köztük lehetséges, hogy ott lesznek a négy lábon járó és magasra ugró 'vándorantilopok', vagy kiegyenesedő gépcsimpánzok is.

Kint van a 8 óra 11 perces videó arról, ahogy az űrhajósok üzembe helyezik a Nemzetközi Űrállomás új napelemeit Nem olyan drámai, mint a sci-fikben és az operatőri illetve vágói munka sem hollywoodi színvonalú, viszont ez igazi!

A kozmikus sugárzás komoly veszélyt jelent egy Hold vagy Mars misszió során, de az űrben készített máj segíthet Ha az emberiség hosszabb útra indul a világűrben és akár a Holdon, akár a Marson szeretne huzamosabb ideig tartózkodni, a sugárzás elleni védelem fejlesztése az egyik legfontosabb feladat. Az űrben készített májak segítenek a probléma megoldásában.

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat bolygós rendszer feltérképezését segítette az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsöve, a felfedezéshez magyar kutatók munkája is hozzájárult.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.