Videóra vették, ahogyan megsemmisül egy űrszemét

2021 / 06 / 24 / Perei Dóra
Videóra vették, ahogyan megsemmisül egy űrszemét
Az Európai Űrügynökség (ESA) egy úgynevezett plazma-szélcsatornában szimulálta a Solar Array Drive Mechanism (SADM) nevű műhold egyik fontos elemének megsemmisülését. A berendezés gyakorlatilag teljesen szétmorzsolódik.

A SADM-ről érdemes tudni, hogy egy olyan napelem-irányító eszközről beszélünk, melynek feladata a műhold napelemeinek irányítása a Nap felé. A méretre nagynak számító berendezés bár kétségkívül hasznos, az űrszemét szempontjából azonban problémás, mivel viszonylag nehezen semmisül meg.

Videón, ahogy megsemmisül egy űrszemét

Valahányszor egy űreszköz elkezd visszazuhanni az atmoszférába, az adott műhold üzemeltetőjének igazolnia kell, hogy a balesetveszély esélye a földi becsapódás esetén kevesebb, mint egy a tízezerhez. A napelem-irányító berendezések gyártására szakosodott Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) az ESA, a német Hyperschall Technologie Göttingen GmbH (HTG), valamint a Német Repülési és Űrrepülési Központ (DLR) közös hozzájárulásával indított projekt keretében vizsgálta egyik műszerük megsemmisülését. Ezt szemléltei az alábbi videó:

A szimulációhoz az ESA speciális szoftverét, a műholdak széthullását vizsgáló SCARAB-ot használták. Egy gyors adatelemzést követően az napelem-irányító berendezésbe az egyik csavar helyett egy alacsonyabb olvadáspontú alumíniumot tettek, hogy a szerkezet megsemmisülése minél hamarabb elkezdődjön - írja a ScitechDaily.

A projekt felelősei ezután a német űrhivatal plazma-szélcsatornájába helyezték a műholdat, amelyben jól szimulálható a légköri zuhanás. A légkörben felizzó műszer darabja - vagyis maga az űrszemét - körül plazma keletkezik, a szélcsatorna szele pedig a körülötte áramló levegőt szimulálja. A Hyperschal emellett egy olyan modellt is kidolgozott, melyet a napelem-irányító berendezéseket gyártók a későbbiekben is felhasználhatnak.

(Fotó: ESA)

További cikkek a témában:

A Holdat és Marsot majom külsejű gépek, ugráló robotok, műrovarok és drónok népesíthetik be az emberek előtt Mire valódi űrhajósok is érkeznek a Holdra vagy a vörös bolygóra, a robotok már várják őket, és a későbbiekben is együtt dolgoznak majd velük. Köztük lehetséges, hogy ott lesznek a négy lábon járó és magasra ugró 'vándorantilopok', vagy kiegyenesedő gépcsimpánzok is.

Kint van a 8 óra 11 perces videó arról, ahogy az űrhajósok üzembe helyezik a Nemzetközi Űrállomás új napelemeit Nem olyan drámai, mint a sci-fikben és az operatőri illetve vágói munka sem hollywoodi színvonalú, viszont ez igazi!

A kozmikus sugárzás komoly veszélyt jelent egy Hold vagy Mars misszió során, de az űrben készített máj segíthet Ha az emberiség hosszabb útra indul a világűrben és akár a Holdon, akár a Marson szeretne huzamosabb ideig tartózkodni, a sugárzás elleni védelem fejlesztése az egyik legfontosabb feladat. Az űrben készített májak segítenek a probléma megoldásában.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.