Te engednéd, hogy félmillió forintért cserébe megfigyeljék az életed minden egyes pillanatát?

2019 / 12 / 08 / Bobák Áron
Te engednéd, hogy félmillió forintért cserébe megfigyeljék az életed minden egyes pillanatát?
Ez nem egy költői kérdés, hiszen a Plasma nevű japán vállalat pontosan ezt csinálja: kétszázezer jent, vagyis kábé 550 ezer forintot fizetnek az embereknek, hogy az egész lakásukat bekamerázhassák.

Bár az ötlet elsőre hátborzongatónak tűnik, a Project Exographot sokan kitörő lelkesedéssel fogadták, olyannyira, hogy több mint tízezer ember jelentkezett a kísérleti nyúl szerepére. A résztvevők a pénzért cserébe megengedik, hogy a Plasma a nappalitól a hálószobáig az egész lakásukba kamerákat szereljen fel (kivéve a fürdőszobában) és egy hónapon keresztül folyamatosan megfigyeljék őket.

A cég vezetője, a mindössze 28 éves Hiriko Enno szerint a projekt egyfajta társadalmi kísérlet, aminek a célja, hogy kiderítsék, van-e igény az ilyen jellegű adatok árulására és megvételére. Ennek megfelelően a videókat később kielemzik, mesterséges intelligencia segítségével álcázzák a rajta szereplőket, majd pedig felmérik, vajon a cégek ezekért az adatokért is ugyanúgy fizetnének-e, mint mondjuk a keresési statisztikákért.

Tény, hogy a terv minden visszássága ellenére a Plasmának van néhány igencsak elgondolkodtató érve. A projekt leírásában például azt a kérdést teszik fel, hogy a mai világban, amikor az online adatainkat a tudtunk és beleegyezésünk nélkül adják és veszik a nagy cégek, valóban elítélhető-e etikailag, ha egy cég teljesen átláthatóan, ráadásul rengeteg pénzért akarja megtenni ugyanezt. A Project Exographban ugyanis a résztvevők minden róluk gyűjtött adathoz hozzáférhetnek, amiket offline tárolnak, így biztosítva, hogy azok véletlenül se szivároghassanak ki.

Hiroki amúgy eléggé utópisztikusnak látja a jövőt, szerinte ugyanis hamarosan, amikor az emberek helyett robotok fognak dolgozni, a pénzkereset egyik új módja az lehet, hogy az emberek az adataikat árulják. Az összeget is eszerint határozták meg eredetileg, vagyis annyit akartak felajánlani a megfigyelésért cserébe, amennyit Tokióban egy harminc körüli ember megélhetési támogatásként kap az államtól. Ezt viszont sokan kritizálták mondván, a Plasma kihasználja a szegényeket, így az összeget 132 930 jenről végül 200 ezer jenre emelték.

Az emberkísérlet a Project Exograph honlapja szerint november 25-én kezdődött el, de hogy tényleg elkezdték-e, azt nem tudjuk, mert az oldal november 19-e óta nem frissült.

(Forrás: The Mainichi, Fotó: Getty)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.