Vigyázat, már mesterséges intelligenciával utánozzák a szeretteink hangját a telefonos csalók

2023 / 03 / 07 / Pőcze Balázs
Vigyázat, már mesterséges intelligenciával utánozzák a szeretteink hangját a telefonos csalók
Amerikában tavaly több mint tízmillió dollárt csaltak ki telefonon keresztül az áldozatokból, leggyakrabban a rokonaik hangját utánozva. A mesterséges intelligencia-alapú hangutánzó szoftverekkel hátborzongatóan valósághű beszélgetéseket tudtak imitálni.

Két hónapja számoltunk be arról a Rakétán, hogy olyan hatékony hanghamisító szoftvert készített a Microsoft, hogy inkább nem hozza nyilvánosságra azt. Úgy tűnik azonban, hogy Redmond óvatossága nem elég ahhoz, hogy megelőzze a hangutánzó MI-eszközök törvénytelen felhasználását. A The Washington Post most arról írt, hogy az Egyesült Államokban tavaly több mint harminchatezer "imposztor átverés" történt, ezek közül több mint ötezer telefonon keresztül.

Egy fiatal férfi szüleit például felhívta egy állítólagos ügyvéd, és azt mondta, hogy a fiuk halálos autóbalesetet okozott, így pénzre van szüksége a jogi teendők miatt. Majd átadta a telefont a fiatalembernek, aki annyit mondott, hogy szereti a szüleit, és nagyon várja a pénzt.

A férfi, mint később kiderült, semmit sem tudott az egészről, a bűnözők egy szoftver segítségével "adták a szájába" a mondatokat. A hang elég élethű volt ahhoz, hogy a szülők elhitték, hogy a gyerekükkel beszélnek - és már indultak is egy bitcoin-automatához elutalni a kért összeget. A csalók valószínűleg a fiatalember YouTube-videóiból szerezték a hangmintát - a Microsoft programjának például elég három másodperc ahhoz, hogy megtanuljon úgy beszélni, mint a hang gazdája. A Post cikke megjegyzi, hogy létezik olyan vállalat, ami kifejezetten az ilyen "hamisított hangok" létrehozásával foglalkozik. Így fordulhatott elő, hogy korábban Emma Watson színésznő hangján "olvastatták fel" Adolf Hitler: Mein Kampf című könyvét.

Az ilyen rendszerek, a képeket vagy szöveget készítő MI-khez hasonlóan, annál precízebbek és élethűbbek lesznek, minél nagyobb mintán edzik, tanítják azokat, vagyis az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz megkülönböztetni a szintetikus és az organikus információkat. Kínában egyenesen engedélyhez kötötték a hasonló szoftverek fejlesztését, illetve kötelezővé tették úgynevezett vízjelek elhelyezését az MI által létrehozott állományokban. Mi egyelőre annyit tehetünk, hogy egy gyanús hívás esetén letesszük a telefont, majd a szokott számán felhívjuk az illető rokonunkat. És reméljük, hogy ott már valóban az ő hangja fogad minket.

(Borítókép: Unsplash/quinoal)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.